Conform unui comunicat al organizaţiei APADOR-CH, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român, ieri, într-un dosar în care un bărbat a reclamat că a fost bătut de poliţie.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat, ieri, în dosarul Flămânzeanu c. României (12717/09) şi a condamnat statul român pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus unui tratament inuman si degradant. Reclamantul a fost susţinut în demersurile sale de APADOR-CH.
Reclamantul Marian Flămânzeanu, născut în 1981, s-a plâns Curţii Europene de faptul că a fost supus la tratamente inumane şi degradante atunci când a fost bătut de poliţiştii din satul său Letca Nouă (jud Giugiu) cu ocazia reţinerii şi cercetării. De asemenea, poliţiştii care l-au anchetat din cadrul Inspectoratului de poliţie Teleorman l-au bătut pentru a recunoaşte faptele ce îi erau imputate.
Curtea Europeană a constatat, atunci când reclamantul s-a plâns că a fost supus unui tratament degradant, că autorităţile statului nu au desfăşurat o anchetă efectivă pentru pedepsirea vinovaților, în consecinţă a existat o încălcare a articolului 3 al Convenţiei sub aspect procedural. Statul trebuie să-i plătească lui Marian Flămânzeanu 7.500 de euro pentru prejudiciul moral suferit.
Aceasta nu este prima si nici ultima cauza a unui roman care se plange la CEDO pentru tratamentele inumane primite in tara, din partea organelor de ordine, afirma organizatia APADOR-CH.
"Desi CEDO a condamnat statul roman de fiecare data, in tara comportamentul politiei ramane neschimbat. Politistii continua sa agreseze cetatenii, iar justitia interna pare incapabila sa opreasca aceste abuzuri. Fenomenul este departe de a fi unul izolat. APADOR-CH este sesizata saptamanal de cetateni care vin in contact "contondent” cu politia si solicita sprijin juridic pentru plangerile penale" - se arata intr-un comunicat de presa.