Închisoare sau amendă? Află ce nu trebuie să faci în campania electorală

Închisoare sau amendă? Află ce nu trebuie să faci în campania electorală

Candidatul care oferă bani pentru a fi votat poate primi până la trei ani de închisoare, iar hackeri curioşi care încearcă să pătrundă în sistemul informatic al secţiilor de votare ar putea sta după gratii până la şapte ani.

În campania electorală, în timpul adănărilor, nu avem voie să rupem afişe, ori să consumam băuturi alcoolice.Pe site-ul Ministerul de Interne(www.mai.gov.ro)  găsiţi lista întregă cu infracţiunile şi contravenţiile electorale de care ar trebui să avem ideea în perioada în care candidaţii încearcă să-i convingă pe alegători.

Una dintre contravenţii se referă la “neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări”. Cine încalcă această regulă, poate primi amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

De asemenea, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale, se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Fără politică în şcoli

Cu amendă de la 1.000, la 2.500 de lei, se pedepsesc uirmătoarele contravenţii- organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor, care nu sunt autorizate. Aceeaşi amendă este primită de către care organizează acţiuni de campanie electorală în  unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de  învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare.

Se pedepseşte cu amendă de la 1.000, la 2.000 de lei, de către ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră afişarea listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a tabelelor electorale, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite.

Dacă nu respectaşi ordinea în cadrul secţiei de votare, sunteţi pasibil de o amendă cuprinsă între 1.500 de lei şi 4.500 de lei.

Cu amendă mai mare se pedepseşte înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate, ori care refuză să semneze în lista electorală sau tabelul electoral în care este înscris pentru primirea buletinului de vot şi a ştampilei cu menţiunea «VOTAT». În aceste cazuri, amenda este de la 4.500 lei, la 10.000 lei

Şi dacă veţi citi cu voce tare opţiunea exprimată pe buletinul de vot, încălcaţi legea, iar amenda este de la 1.000 lei, la 2.500 de lei.

Un alt articol de lege precizează că, în ziua votării, între orele 7,00-21,00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare. “Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 m.”. Cine încalcă acest articol, poate primi amendă cuprinsă între 1.500 de lei lei şi 4.500 de lei.

Fapte grave

Infracţiuni electorale sunt faptele mai grave pentru care pedeapsa este închisoarea. Una dintre acestea se referă la împiedicarea exercitării drepturilor electorale- împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Coruperea alegatorilor

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidaţi ori  un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Frauda la vot

Persoana care votează fără a avea acest drept, care votează de două sau mai multe ori, care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător, poate fi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea confidenţialităţii votului

 Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea documentelor şi evidentelor electorale

 Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figureaza în această listă.

Hackerii, închişi

Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţioneaza introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.