Cancerele de sânge pot fi depistate la standarde ultraperformante și în România. Unde a fost adusă aparatura de ultimă generația

Cancerele de sânge pot fi depistate la standarde ultraperformante și în România. Unde a fost adusă aparatura de ultimă generația

România dispune de o unitate de referință în diagnosticarea și monitorizarea cancerelor de sânge pentru adulți și copii, prin realizarea de analize de sânge performante, la Institutul Clinic Fundeni, Clinica de Hematologie și Transplant Medular. În noul laborator se pot face 2500 de analize pe an față de 700 până acum și pot fi asigurate investigațiile necesare în cancere de sânge suspecte în zona de sud a țării atât la copii, cât și la adulți. Singura problemă de rezolvat rămâne cine va plăti aceste analize care nu sunt ieftine și care acum sunt achitate din donații sau banii spitalului.

Cu o donație de aproape 400.000 de euro, făcută în programul ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ au fost cumpărate echipamente performante. Astfel, laboratoarele de Citogenetică şi de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni au fost renovate complet şi dotate cu două echipamente de ultimă generaţie: un sistem de cariotipare automată şi un analizor automat de citometrie în flux. Proiectul a implicat o contribuţie financiară de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy România, fiind implementat cu ajutorul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă. 

Datortă aparaturii nou primite șansele de supraveițuire ale adulților cresc de la 30 la sută la 60 la sută la cinci ani, este de părere profesor doctor Daniel Coriu, Şef Clinică Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

”Suntem bucuroşi că am finalizat acest demers împreună cu partenerii de proiect. Investiţia este una importantă şi contribuie major la managementul afecţiunilor hemato-oncologice în cadrul institutului, totul în beneficiul pacienţilor care se confruntă cu astfel de probleme. Proiectul ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ face parte din manifestările organizate în cadrul Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2014 şi stă sub mesajul acestora - „Iubeşte viaţa”, cuvinte care ne definesc şi în care credem. Iubind viaţa, dăruieşti viaţă!”, a declarat conferențiar doctor Carmen Orban, Manager al Institutului Clinic Fundeni.

,,Acest proiect ajută Institutul Clinic Fundeni din mai multe puncte de vedere: pe de o parte creşte numărul de analize realizate în laboratoare de Citogenetică şi Imunofenotipare ale Institutului nostru, analize efectuate pentru diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor cu boli hemato-oncologice. În urma achiziţionării celor două echipamente sunt realizate anual aproximativ 2500 de analize comparativ cu un număr de 700 de analize anterior realizării investiţiei. Pe de altă parte, aceste echipamente cresc acurateţea determinării bolii minime reziduale, ceea ce va permite aplicarea ţintită a protocoalelor de tratament modern cu modelarea dozelor de citostatice şi, în cazuri bine selectate, efectuarea transplantului medular”, a declarat profesor doctor Daniel Coriu, Şef Clinică Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni. Institutul Clinic Fundeni

Institutul Clinic Fundeni a fost fondat în anul 1959 și are o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică. Centrul de Hematologie şi Transplant Medular este cea mai veche şi cea mai mare unitate medicală cu acest profil din România. Multe dintre realizările Institutului Clinic Fundeni sunt, în acelaşi timp, rezultatul colaborării cu alte instituţii medicale din România şi din străinătate, cu asociaţii şi fundaţii. Anual în Institutul Clinic Fundeni se internează peste 100.000 de persoane, se efectuează peste 300.000 de consultaţii şi 6.000.000 analize şi investigaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News