REFERENDUMUL DIN SCOȚIA, salutat din toată inima de liderii SPANIOLI, care se tem de secesiunea CATALONIEI

REFERENDUMUL DIN SCOȚIA, salutat din toată inima de liderii SPANIOLI, care se tem de secesiunea CATALONIEI

Liderii politici spanioli au salutat respingerea independenței Scoției în referendumul de joi, considerând că este o lovitură dată și separatiștilor cataloni din regiunea nord-estică a țării, care au aceleași aspirații, scrie Reuters.

În ciuda rezultatelor referendumului din Scoția, care sunt percepute ca un pas înapoi pentru cei care susțin independența Cataloniei, liderii din regiune și guvernul local se pregătesc să anunțe un plan privind organizarea unui referendum consultativ, în ciuda poziției Madridului. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că scoțienii „au ales cea mai bună opțiune pentru toată lumea, pentru ei, pentru toți britanicii și pentru restul Europei”. 

„Scoțienii au evitat consecințe grave economice, sociale și politice”, a precizat prim-ministrul spaniol.

Și liderul opoziției, Pedro Sanchez, a salutat rezultatul din Scoția și a spus că aceasta trebuie să fie o lecție pentru Spania: „Scoțienii au ales autoguvernarea, întărirea instituțiilor proprii și a legăturilor cu Regatul Unit, și exact asta trebuie făcut și în Spania”. 

Spre deosebire de Londra, care a decis să permită organizarea unui referendum în Scoția, Madridul refuză să permită un astfel de vot pe tema independenței Cataloniei, care spune că ar fi contrar Constituției. 

O mișcare separatistă catalonă, înființată de mult timp, s-a dezvoltat tot mai mult în ultimii ani, după ce Spania a fost lovită de criza economică, de șomaj tot tot mai mare, etc.

Refuzul Madridului de a accepta un referendum a nemulțumit profund mulți catalani, chiar pe unii care susțin apartenența la Spania. Sute de mii de oameni au ieșit, weekendul trecut, pe străzile din Barcelona, pentru a-și manifesta dreptul la referendum.

Sondajele arată că în jur de 80% dintre cei 7,5 milioane de locuitori ai Cataloiniei doresc secesiunea. 

Unii catalani spun că Scoția le-a oferit un model de la care ei să pornească, indiferent de rezultatul propriu-zis al consultării publice. „Ceea ce este clar este că oamenii vor să voteze”, a spus Josep Roda, un avocat de 55 de ani din Barcelona, citat de Reuters. „Scoția este un exemplu bun pentru ceea ce înseamnă să le permiți oamenilor să-și exprime opțiunea”, a spus el.