Costum SPAȚIAL pentru CÂINI. Cum arată costumul făcut de soviețici în anii 1950 | GALERIE FOTO

Costum SPAȚIAL pentru CÂINI. Cum arată costumul făcut de soviețici în anii 1950 | GALERIE FOTO

Un costum spaţial pentru câini, creat în anii 1950 în fosta URSS va fi scos la licitație în 13 septembrie, la Berlin. Obiectul vestimentar destinat zborului în cosmos pentru patrupezi, este însoţit de un tub de oxigen și este realizat dintr-o ţesătură specială, fabricată din bumbac, nailon, aluminiu şi cauciuc.

Potrivit Daily Mail, citat de Mediafax, valoarea costumului a fost estimată la 8.000 de euro. Acesta este însoţit de eticheta "T-1, 1 şi I/X-61", fapt care îi determină pe experţi să afirme că a fost utilizat. Un număr foarte mic de câini au supravieţuit în cadrul testelor spaţiale sovietice, iar costumul în cauză, care are dimensiunile de 28 x 10 x 21 centimetri, se află într-o stare bună de conservare.

Costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi câini folosiţi de sovietici în timpul pregătirilor pentru misiunea spaţială Koralb-Sputnik 2.

În catalogul casei organizatoare se afirmă: "Costumul spaţial canin poate fi ajustat în funcţie de mărimea câinelui, la nivelul trunchiului şi al picioarelor, prin câteva sfori. Există şi un inel în partea din faţă, pe care se ataşează casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioară a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producător rus de vehicule spaţiale şi componente pentru staţiile spaţiale".

Ne puteți urmări și pe Google News

Americanii au folosit cimpanzei pentru a studia efectele gravitaţiei, în timp ce fosta URSS a folosit câini, tocmai pentru că aceştia pot fi dresaţi cu uşurinţă pentru a rămâne nemişcaţi pentru perioade îndelungate.

Câinii au deschis drumul către explorarea spaţială de către oameni, iar o serie de costume presurizate au fost concepute pentru aceste animale în anii 1950, cu scopul de a testa efectele pe care le au asupra lor lansările de nave spaţiale, efectuate la viteze foarte mari.

Cățelușa Laika a fost antrenată cu alți doi câini, și aleasă să ocupe nava sovietică Sputnik 2 care a fost lansată în spațiu în 3 noiembrie 1957. Cum Sputnik 2 nu a fost proiectată pentru întoarcere, încă de la lansare se știa că nu va  supraviețui. De altfel a murit la scurt timp după lansare din cauza hipertermiei, cel mai probabil din cauza unei eșec al susținătorului central R-7 de a se separa de navă. Atât cauza cât și momentul morții au fost dezvăluite abia în 2002. Experimentul a dovedit însă că pasagerii vii pot surpraviețui în spațiu.