O luptă a binelui cu răul? Podul lui Dumnezeu se află ÎN ROMÂNIA | VIDEO
- Roxana Roseti
- 29 iulie 2014, 01:20
Localnicii i-au spus "Podul lui Dumnezeu". Este o uriaşă arcadă de piatră, aruncată peste Valea Pragului...,
Se află la Ponoarele, în Mehedinţi, şi „s-a format prin prăbuşirea peretului superior al peşterii”, după cum a precizat Dumitru Borloveanu, custode-ghid al Rezervaţiei Ponoarele, pentru Digi 24.
Comuna Ponoarele se află la o distanţă de 49 de kilometri de Târgu Jiu şi la 66 de kilometri de Drobeta Turnu Severin şi Băile Herculane. "Are o suprafaţă de peste doi kilometri când e plin cu apă şi o adâncime de până la 20 de metri. E cel mai mare de origine carstică de la noi, din România”, a mai spus Dumitru Borloveanu. Potrivit sursei citate, comuna Ponoarele se afla la o distanta de 49 de kilometri de Targu Jiu si la 66 de kilometri de Drobeta Turnu Severin si Baile Herculane.
Cu palma
Legendele zonei, legate de acest pod natural, înfăţişează o luptă a binelui cu răul. Potrivit uneia dintre legende, la începuturile lumii diavolul ar fi locuit în Peştera Ponoarele, făcându-le numai rău locuitorilor zonei. Aceştia s-au rugat pentru îndepărtarea sa din peşteră, iar Dumnezeu a dat cu palma peste tavanul peşterii pentru ca aceasta să se prăbuşească. Necuratul a găsit totuşi o cale de ieşire: intrarea dinspre Lacul Zatonul Mare. Diavolul şi-a amplificat sentimentele de duşmănie faţă de toţi cei care îl doreau departe de acel teritoriu şi s-a agăţat de Dealul Peşterii, formând în acest mod şanţuri de calcar, numite azi lapiezuri: Afrodita şi Cleopatra. Tot potrivit acestei legende, cel rău veghează încă de pe Stânca Diavolului şi dacă observă trecători care se apropie de peşteră are grijă să-i înece în lac.
Fără vietăţi
O altă legendă spune că Dumnezeu a construit podul pentru a-l ajuta pe Sfântul Nicodim în drumul său către Tismana. El căuta de fapt o cascadă pe care a visat-o şi aşa s-a oprit la Ponoarele. Acesta a fost alungat de săteni, fiind acuzat de furt dar mai ales şi pentru că a dorit să construiască o mănăstire pentru localnici. Apa a fost blestemată şi din acest motiv nu trăieşte nicio vietate acolo, ba mai mult, apa e în totalitate înghiţită de peşteră în condiţii meteorologice normale, însă e aruncată afară când există fenomene de ploaie intensă.
Varianta descrisă în cartea lui Nicolae Densuşianu, cu titlul „Dacia Preistorică” este că podul ar fi fost creat de om cu scopul de a susţine scurgerea lacului. În lume mai există încă două astfel de monumente naţionale naturale, însă doar cel din România este deschis traficului rutier.