Peste o sută de fetițe violate. Doar doi condamnați

Peste o sută de fetițe violate. Doar doi condamnați

În ultimii ani, a scăzut vârsta medie la care sunt abuzate fetițele. Noul Cod Penal, care a scăzut la 13 ani vârsta consimțământului sexual, agravează lucrurile. Legile proaste, frica și rușinea de opinia publică fac ca majoritatea abuzatorilor sexuali să scape fără nicio pedeapsă.

Cu greu își poate imagina cineva că o fetiță de cinci ani poate fi abuzată sexual de tatăl și de bunicul ei. Împreună. Și mai greu  de imaginat este că brutele pot scăpa de închisoare sau de orice altă pedeapsă. Asemenea monstruozități se întâmplă mult mai des decât am fi dispuși să credem.

Situația alarmantă e semnalată de o asociație din Timiș care are grijă de fetele minore victime ale abuzurilor. Fundația Missio Link International (MLI), care a înființat Casa Debora în 2002, a avut în grijă aproape 100 de minore abuzate, în ultimii 12 ani. 50 dintre ele au fost abuzate sexual, la cele mai fragede vârste, de cele mai multe ori chiar de tatăl lor sau un alt membru al familiei. În tot acest timp, doar doi abuzatori au fost și condamnați pentru fapta lor.

Ella e fata cea mai mare din grup. Are 17 ani și știe că va merge la facultate, ca să studieze psihologia. A venit pe lume cu probleme cu vederea, în urma bătăilor încasate de mamă cât era însărcinată, pentru că tatăl își dorea băiat. De frica bărbatului, femeia a fugit la sora ei, la Timișoara. După ce a născut, însă, a fost scoasă în stradă de cumnat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mama a ajuns prostituată. Așa s-a distrus. Din aceeași cauză, eu nu am mers la timp la școală. La 17 ani, sunt abia  în clasa a IX-a. Am ajuns în plasament la diverse familii, iar la ultima am fost abuzată de «tată».  Eu aveam 9-10 ani, eram de un an în această familie, când au început abuzurile. Timp de patru ani am tăcut. De frică. Apoi, i-am povestit «mamei». Mi-a dat o palmă.”

Tragediile de la Debora

La Debora afli povești cumplite. Un bărbat s-a dovedit că începea să își abuzeze fiicele imediat ce împlineau 10 ani. Totul a ieșit la iveală după ce fiica mijlocie a împlinit vârsta fatidică, iar cea mare, care a îndurat același calvar, a avut curaj să reacționeze.

O altă beneficiară a Casei Debora a fost concepută prin incest, mama ei, violată de propriul tată, având 16 ani când a născut-o. Și mai greu de crezut sunt reacțiile rudelor abuzatorilor, sau chiar ale abuzatorilor înșiși. Mama unui bebeluș abuzat constant de tatăl său, care îl punea să îi facă sex oral, a refuzat să depună plângere împotriva bărbatului. ”Se gândea că se va afla și că va ajunge de râsul lumii. Asta a contat mai mult pentru ea”, povestește Lorena Rusovan, inițiatoarea Fundației MLI - Casa Debora.

Tatăl unei fete de 14 ani pe care a violat-o și-a justificat astfel fapta: „toată ziua fata s-a fâțâit în fața mea în pantaloni scurți”. În ziua respectivă, întreaga familie fusese să prășească porumbul.

„În ultimul an și jumătate, am observat că a scăzut vârsta la care fetițele sunt abuzate. De obicei, media vârstei era undeva la 15 ani, acum a scăzut la 12-13 ani”, explică Mariana Mitrofan, unul dintre psihologii fundației.

Învață ce este o familie

11 fete împart unul din adăposturi. Au de la 11 la 17 ani, fiecare cu povestea ei. Le-am găsit jucând fotbal, în curte. Cu atitudine puțin băiețoasă, jeanși ridicați spre genunchi, dar zâmbitoare și directe. Locuiesc câte două în cameră și, ca să învețe buna conduită în familie, au drept exemplu o familie cu patru copii care locuiește permanent acolo – soții Zora și Cornel Sofian.

La celălalt adăpost, unde stau 14 fete, modelul e reprezentat de soții Adriana și Viorel Creinicean, părinții a trei fetițe. „Mama” Zora cere ajutor la bucătărie. Două fete se duc imediat. La prânz vor avea pilaf cu pui și legume. Așa aflăm că legumele au fost cultivate chiar de fete și familie în solariile din curtea casei. Sunt mândre că au roșii, vinete, ardei și dovleci, din care au pus deja și pe iarnă.

Cum scapă de pedeapsă abuzatorii

”În general, profilul abuzatorilor e același: sunt bărbați care nu au nici măcar studii medii, semi-analfabeți, alcoolici. Cele mai multe abuzuri se petrec în familii numeroase și în minoritățile etnice. Evident, există excepții”, spune Lorena Rusovan, cea care are meritul de a fi înființat acest sanctuar.

În general, abuzatorii scapă de pedeapsă. Cum? ”Cazurile nu sunt bine instrumentate, nu există flagrant sau probe biologice. De frică, fetițele nu spun imediat. Este vorba până la urmă și despre cum funcționează poliția și instanța la noi. Se pune foarte mult accent pe cazurile cu prejudiciu, iar în contextul în care delincvența a crescut, focusul e acolo, nu spre abuz, unde nu avem un prejudiciu fizic, cuantificabil la o anume valoare pecuniară. Ne-am întâlnit și cu polițiști care, în cazul unei minore abuzate ne-au spus că pot aduce martor tot satul  că fata a întreținut relații sexuale cu toată lumea. Aici e o chestiune de viziune. Din punctul nostru de vedere, toți acei bărbați sunt abuzatori. E, până la urmă, și o problemă de atitudine”, mai spune Rusovan.

Noul Cod Penal mai mult ajută obsedații

Psihologii care fac zilnic terapie la Casa Debora spun că una dintre marile probleme cu care se confruntă e faptul că „de cele mai multe ori, victimele ascund fapta, de frică, sau nu sunt crezute de membrii familiei”, după cum atrage atenția Mariana Mitrofan.

”Însuși noul Cod Penal nu ne vine în ajutor, scăzând la 13 ani vârsta de la care se consideră că un copil își poate da acceptul pentru a întreține relații sexuale. Una sunt doi adolescenți care fac asta și cu totul altfel se pune problema când e vorba de un adult și un copil de 13 ani. Aici, lucrurile meritau nuanțate. Reducerea pedepsei pentru viol e o altă problemă. Pe de altă parte, e problematic faptul că în penitenciare nu se face reeducare. Sistemul legislativ e prost”, conchide Lorena Rusovan.