Realizare EXCEPŢIONALĂ în timpul comunismului. MUTAREA unui bloc din Alba Iulia cu tot cu locatari | FOTO

Realizare EXCEPŢIONALĂ în timpul comunismului. MUTAREA unui bloc din Alba Iulia cu tot cu locatari | FOTO

În anul 1987, 80 de familii din Alba Iulia au fost mutate, odată cu blocul în care locuiau, pentru a face loc Bulevardului Transilvania. Blocul A2 din Alba Iulia este una dintre cele aproape 30 de clădiri, printre care și 13 mănăstiri, translatate în timpul regimului comunist.

Blocul era amplasat pe Platoul Romanilor din muncipiul Alba Iulia cu o înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri a fost mutat lângă Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc și salvat astfel din calea buldozerelor.

Translatarea a fost pregătiră de specialişti din mai multe sectoare: Ioan Bolog, Mircea Abrudean, Vasile Gheberta, Iustin Furdui, Călin Costea, Radu Iulian, Ilarie Păcurar, Daniel Baciu, Viorel Lazăr, Liviu Furdui, Ionel Jurjuţ, Mihai Ciorobâtcă, Domnica Maier, Ştefan Dumitrescu, Vasile Rusu, Radu Cormoş, Nicolae Bolog, Gheorghe Voinea, Constantin Tanasciuc şi mulţi alţii,  ei fiind coordonaţi de prof. dr. ing. Eugen Iordăchescu, primul român care a aplicat această metodă de translare a construcţiilor şi de ing. Ioan Filimon, relatează ziarulunirea.ro.

Dacă locatarii de la parter au fost nevoiți să-și părăsească apartamentele în timpul translatării, cei de la etajele superioare au privit mutarea din balcon. Clădirea a fost împărțită în două segmente, iar mutarea a durat aproape șase ore.  În publicația Unirea, ziaristul Sebastian Truţa relata ineditul eveniment:

“Primul segment al blocului A2, cu 40 de apartamente, situat pe B-dul 6 Martie, nr. 89, s-a desprins de fratele geamăn şi a început să ruleze spre o altă destinaţie. Întreaga călătorie a durat doar 5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere şi în acelaşi timp o distanţiere a celor două tronsoane, de 55 de metri. Deplasarea a avut loc fără niciun incident. Pe toată durata translării locatarii au rămas în case, gospodinele şi-au văzut de treburi în bucătărie, copiii s-au jucat în camerele lor. A fost un moment unic să aluneci pe nesimţite cu întregul bloc de pe B-dul 6 Martie, pe B-dul Transilvaniei. Zeci de locatari au ieşit pe balcoane, consumând în linişte o cafea sau o bere. O gospodină mai inspirată a aşezat pe muchia balconului un pahar plin cu apă, demonstrând că mişcarea a fost aşa de lină că nu s-a vărsat niciun picur de apă, deşi a fost cea mai rapidă translare care a avut loc vreodată. A urmat  mutarea celui de-al doilea tronson geamăn. În final, distanţa dintre cele două tronsoane ale blocului A2 s-a mărit la 55,75 metri, spaţiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a B-dului Transilvania, ce desfată ochiul cu noua geografie urbană”.

Inginerul Eugen Iordăchescu, acum în vârstă de 85 de ani, a salvat zeci de clădiri de la demolarea. Un proiect ce părea imposibil a fost translarea Palatului Sinodal din incinta Manastirii Antim din Bucureşti, care însă a fost realizată cu succes în 1984. Alte biserici din Capitală a căror mutare a fost coordonată de Eugen Iordăchescu au fost Olari, Sfântul Ioan Nou, Ilie Rahova, Capra, Sfântul Ştefan, Mihai Vodă, dar și Schitul Maicilor, o construcţie din secolul al XVII-lea, care urma să fie demolată pentru a face loc Casei Poporului.

Ne puteți urmări și pe Google News