Studiu: România are cei mai mulți copii săraci

Studiu: România are cei mai mulți copii săraci

Țara noastră se află pe primul loc în topul țărilor europene în ceea ce privește riscul de sărăcie în rândul copiilor, la egalitate cu Bulgaria, arată un studiu publicat astăzi de Asociația Salvați Copiii România.

Peste 50% din copiii României se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială.

La polul opus, se află țările nordice cu proporții cuprinse între 12 și 19%. În Grecia, Ungaria şi Letonia, proporția este de 35 până la 41%.

Raportul este rezultatul unei analize derulate în Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, România, Spania şi Suedia. Au fost analizat cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveţia, Islanda şi Norvegia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informaţiile care au stat la baza întocmirii raportului provin de la Eurostat, iar rezultatele au fost înaintate şi membrilor Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.

Preşedintele executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că este prima dată când se realizează un asemenea studiu. La rândul său, Mihaela Manole, sociolog în cadrul organizaţiei, a arătat că unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte din raport referitoare la România este faptul că riscul de sărăcie pentru copii nu scade cu toate că familia acestuia lucrează.

Raportul subliniază că sărăcia nu reprezintă doar lipsa banilor, ci este o situaţie în strânsă legătură cu excluziunea socială şi lipsa accesului la servicii.

La nivelul UE, proporţia copiilor în risc de sărăcie a crescut de la 55,3 la sută la 61 la sută, în 2012, cei mai afectați fiind copiii care provin din familii cu un nivel redus de educație.