Motivul ireal pentru care a fost omorâtă cu pietre. A murit în chinuri groaznice.

Motivul ireal pentru care a fost omorâtă cu pietre. A murit în chinuri groaznice.

Rania Alayed a murit din cauza rănilor provocate de pietrele cu care a fost lovită în cap de către soţul său şi fraţii acestuia. Ea a fost condamnată la moarte pentru că a dorit să înveţe engleza, să se scrie la universitate şi pentru că şi-a părăsit partenerul de viaţă pentru că nu a mai suportat violenţele.

Rania Alayed, 25, şi soţul ei, Ahmed Al-Khatib, 34, locuiau în Blackley, Manchester M9, UK. ANul trecut, femeia a părăsit căminul conjugal împreună cu cei doi copii ai săi. Rania s-a mutat într-o casă nouă, însă nu a scăpat de pedeapsa capitală pe care tocmai partenerul ei de viaţă i-a aplicat-o.

El a omorât-o anul trecut, cu ajutorul fraţilor lui, însă nu a spus nimănui. Abia în prezent s-a aflat despre oribila crimă, iar bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viaţă, iar cei doi fraţi ai săi au primit între 3 şi 10 ani de închisoare.

Uciderea cu pietre, prevăzută în codul penal iranian

Ne puteți urmări și pe Google News

Execuţia prin lapidare face parte din Codul Penal al Iranului. Deşi în Coran nu se menţionează de această pedeapsă, 50 de femei au fost omorâte cu pietre în ultimi 10 ani. Conform Amnesty International, articolul 83 din respectiva lege spune că adulterul se pedepseşte prin lapidare atunci când e comis de un bărbat sau o femeie care poate avea contact sexual cu partenerul de viaţă oricând doreşte.

În articolul 102 din Codul Penal iranian se menţionează că femeile condamnate la lapidare vor fi îngropate în pământ până la gât, pe când bărbaţii vor fi acoperiţi doar până la talie. Legea menţionează şi mărimea pietrelor folosite: ele nu trebuie să fie atât de mari încât victima să moară după trei lovituri, dar nici atât de mici încât să nu poată fi numite pietre. Aşadar, autorităţile îşi doresc ca cei condamnaţi să aibă parte de o moarte lentă şi dureroasă.

50 de femei omorâte cu pietre în ultimul deceniu

Se presupune că în ultimii 10 ani au fost omorâte cu pietre peste 50 de femei iraniene. Şi în 1994 a făcut vâlvă în lume o astfel de ispravă a autorităţilor iraniene. Atunci, o femeie a fost ucisă sub rpivirile soţului şi ale celor doi copii. Deşi a fost orbită de lovituri, ea a rămas conştientă şi chiar a reuşit să se dezgroape şi să fugă. Însă curând a fost prinsă şi împuşcată,  scrie Unica.ro.

Cultura Iranului a fost mereu caracterizată de deschiderea către alte culturi, eclectism și elasticitatea culturală pare a fi o caracteristică definitorie a spiritului persan și cheia longevității sale. Cultura iraniană sau persană este mai veche de 3000 de ani, iar poporul respectă cu mândrie tradițiile sale, având o cultură pluri-activă și axată pe dialog.

Iranul este patria a numeroase religii (zoroastrismul, maniheismul, mazdaismul, yazdanismul, credința Bàbì și credința Bahà'ì), iar religia a avut dintotdeauna un rol important în cultura iraniană.