Judecătorii îi dau o șansă lui Sebastian, copilul asfixiat la naștere

Judecătorii îi dau o șansă lui Sebastian, copilul asfixiat la naștere

După ce totul părea pierdut, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au admis contestația soților Lungu, la capătul a șapte ani de eforturi susținute pentru aflarea adevărului în dosarul de malpraxis al fi ului lor, Sebastian. Anunțul a fost făcut la o zi după apariția articolului în EVZ.

Răsturnare spectaculoasă de situație în dosarul lui Sebastian Lungu, băiețelul născut în urmă cu șapte ani la Spitalul Universitar din București cu cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului, la doar o zi de la publicarea în „Evenimentul zilei” a unui material pe această temă. Familia a fost anunțată marți că magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au admis contestația la soluția dată de procuratură, de neîncepere a urmării penale față de cadrele medicale implicate în caz și față de instituția sanitară.

Decizia judecătorilor de a retrimite dosarul procurorilor pentru continuarea cercetărilor aduce o rază de speranță în sufletele soților Lungu, care așteaptă de multă vreme să se facă dreptate în cazul lor. „Nu-mi vine să cred. Nu mai aveam nicio speranță. Era ultima noastră șansă, foarte firavă”, a mărturisit Nansi Lungu, tatăl lui Sebastian, în culmea fericirii după aflarea veștii.

Magistrații desființează parțial ordonanța și o trimit înapoi la procuror pentru punerea în mișcare a urmăririi penale față de Benja Blendar (medicul rezident care i-a completat fișa la internare gravidei Alina Lungu, mama lui Sebastian) pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu, și față de Nițu Steliana Mariana (asistenta medicală care, deși nu avea calitate de moașă, a acționat pe lângă pacientă) pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu și pentru a începe urmărirea penală față de medicul rezident ATI Dumitrescu Radu Mihai, asistenta medicală Radu Monica Beatrice, asistenta medicală Roșca Silvia, medicul specialist ATI Ursache Elena Florina, Moarcăș Ana Mirela (medicul obstetrician al Alinei Lungu), din aceleași motive. Și Spitalul Universitar București este pe listă, fiind urmărit penal tot pentru vătămare corporală din culpă și abuz în serviciu.

Cursă contra cronometru

Bătălia nu este câștigată încă, avertizează avocatul specializat în malpraxis medical Raluca Simion, de la Baroul București. Potrivit acesteia, important este ca soții Lungu să afle rapid cărui procuror i-a fost repartizat dosarul și să pistoneze soluționarea. „Cred că au și o problemă de prescripție. Trebuie să verifice dacă nu se prescrie răspunderea penală. Să nu uităm că mai sunt două etape la judecătorie și la Curtea de Apel și toate acestea durează. Numai precizările suplimentare de la Comisia Superioară INML, cerute de magistrați procurorilor, durează câteva luni”, a detaliat avocatul.

Cer despăgubiri de peste 500.000 de euro

Reamintim că în urmă cu șapte ani, pe 3 august, Alina Lungu aducea pe lume la Spitalul Universitar București un copil cu cordonul ombilical înfășurat de două ori în jurul gâtului. Din această cauză Sebastian a rămas cu grave sechele neurologice. Mama lui a fost lăsată fără supraveghere medicală, singurii medici care i-au acordat asistență fiind doi rezidenți. Unul dintre aceștia i-a completat fișa de internare și celălalt i-a administrat o injecție epidurală.

Soții Lungu s-au constituit parte civilă în acest proces penal și au cerut despăgubiri de 500.000 de euro cu titlul de daune morale, 30.000 de lei daune materiale existente și 8.000 de euro lunar cu titlul de daune temporare până la împlinirea vârstei de 15 ani a copilului. Î

ntrebată dacă aceste sume sunt mari, avocatul Raluca Simion a apreciat: „Cât privește sumele, fiecare le apreciază într-un mod cât se poate de subiectiv. În final, tot instanța decide. Eu nu cred că sunt mari. Cred că numai suferința părinților care cresc un astfel de copil poate să arate dacă se cere mult sau se cere puțin”.

Ne puteți urmări și pe Google News