Nina Cassian, femeia care a trăit IUBIRI INTENSE cu marii scriitori ai României | GALERIE FOTO

Nina Cassian, femeia care a trăit IUBIRI INTENSE cu marii scriitori ai României | GALERIE FOTO

În afara de dragostea pentru literatură, Ion Barbu, Marin Preda, Nicolae Breban, Al. I. Ştefănescu şi Vladimir Colin au mai avut în comun o mare dragoste în persoana Ninei Cassian.

„Am avut două mari iubiri, Ioji şi Ali. Am avut două iubiri importante, Marin şi Slavomir, am avut şi două mici iubiri, Ad şi Bruno. N-ajunge pentru o viaţă? Ce mai pot aştepta acum?” scria Nina Cassian în jurnalul său publicat sub numele „Memoria ca zestre“.

La 18 ani s-a căsătorit cu prozatorul Vladimir Colin, mariaj ce a durat numai cinci ani. Deşi era încă soţia lui Vladimir Colin, la 22 de ani tânăra poetă devine muza lui Ion Barbu.

Ion Barbu o numea “nespus de alba Nina”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu mult mai tânără decât deja consacratul Ion Barbu, Nina Cassian i-a câştigat admiraţia în scurt timp. ”Pentru că avea o mustaţă de morsă, care îi acoperea gura, avea părul cărunt… M-a atras… Eram la picioarele lui din punct de vedere literar, poetic. Adică nici nu mă gândeam la o posibilă comparație. De fapt nu e vorba de atracţie aici. A fost o fascinaţie. Eu am fost pur şi simplu o subalternă în preajma lui”, îşi amintea Nina Cassian.

”Nu m-a modificat nici ca poet, nici ca intelectual, nici ca femeie, decât că m-a speriat punându-mă într-o lumină orbitoare.”, spunea poeta despre Ion Barbu.

Căsătoria cu Al. I. Ştefănescu a durat 36 de ani

“Am divorțat de Colin şi foarte curând m-am măritat cu Ali (așa cum îl alintam eu și toţi cei care l-au cunoscut îndeaproape), care nu fusese nici ilegalist, nici nu-i plăcea poezia, mai ales cea modernă, dar exercita asupra mea o autoritate (era cu aproape 10 ani mai în vârstă) de care “eternul (meu) feminin” avea nevoie şi pe care tânărul Colin nu mi-o putea oferi.”, spunea Nina Cassian despre Al. I. Ştefănescu, cel care i-a fost soţ timp de 36 de ani.

“Nu am fost infidelă, ci am adăugat afluenți râului mare, iubirii celei mari. Nemințind și, de altfel, având prea mult de dăruit, copleșitor pentru un singur recipient.” povestea poeta.

Marin Preda: „Eu îi spuneam că vreau să o iau de nevasta şi ea îi tot dădea că îl iubeşte pe Ali.“

”L-am cunoscut la Sinaia, la Casă de Creaţie, la „Creatorium“, cum îi spuneam noi în batjocură. Era foarte tânăr. Şi eu la fel. Eu aveam 24, şi el avea 26. Am fost fascinată de prezenţa lui, şi se pare că a fost reciproc. Fără sex, m-a iubit, am fost atrasă. Dar eu eram fericită cu Ali.”, descrie Nina Cassian prima întâlnire cu Marin Preda într-un interviu.

Ani mai târziu, cei doi se reîntâlnesc. ”El era cu Mircea Dinescu şi i-a spus: „Eu îi spuneam că vreau să o iau de nevasta şi ea îi tot dădea că îl iubeşte pe Ali.“, povesteşte poeta.

În 1953, deşi încă soţia lui Ali Ştefănescu, Nina Cassian devine iubita lui Marin Preda: ”Într-o seară mi-a spus, referindu-se la prima noastră etapă sinaiotă, că el e ars pe dinăuntru, că nu mă mai poate iubi. Şi eu m-am dus la el la uşa şi l-am sărutat, şi el a fost surprins. „Mi-a plăcut“, mi-a spus. Şi relaţia s-a reluat, adâncindu-se.”

Nina Cassian i-a fost “muză” și lui Nicolae Breban, iar bârfele din lumea literară vorbeau despre o presupusă relaţie cu Nichita Stănescu. Eugen Barbu spunea despre autorul ”Necuvintelor” că și-ar fi “netezit debutul trecând prin patul Ninei”.

În ultimii ani, Nina Cassian a locuit în SUA alături de soţul său, Maurice Edwards, cel care a fost vreme de 40 de ani director artistic al Filarmonicii din Brooklyn.

Poeta a murit marți noaptea, la vârsta de 89 de ani, la New York. Născută într-o familie de origine evreiască, a urmat cursurile Institutului Pompilian si a debutat editorial în 1947, cu volumul de versuri suprarealiste "La scara 1 pe 1".