S-a inaugurat cel mai exact ceas din lume. NIST-F2 este capabil să ţină ora exactă timp de 300 de milioane de ani

S-a inaugurat cel mai exact ceas din lume. NIST-F2 este capabil să ţină ora exactă timp de 300 de milioane de ani

Un nou ceas atomic, de trei ori mai exact decât ceasul atomic folosit iniţial ca standard, s-a inaugurat la finalul săptămânii strecute, în Statele Unite. Potrivit LiveScience, acesta este cel mai exact ceas construit vreodată.

Institutul Naţional american pentru Standarde şi Tehnologie (National Institute of Standards and Technology - NIST), o agenţie din cadrul Ministerului Economiei, a precizat că noul ceas, denumit NIST-F2, va ţine ora oficială pe continentul nord-american, relatează Agerpres.

Ora exactă timp de 300 de milioane de ani

Noul ceas atomic este capabil să ţină ora exactă timp de 300 de milioane de ani, fără să rămână în urmă sau să o ia înainte nici măcar cu 1 secundă în această întreagă perioadă, conform lui Thomas O'Brian, şeful Departamentului Timp şi Frecvenţă din cadrul NIST.

Acurateţea fără precedent va duce la o mai bună utilizare a unor sisteme aşa cum este cel de GPS şi "va deschide probabil calea spre noi aplicaţii pe care încă nici nu mi le pot imagina", a spus lui Thomas O'Brian.

NIST-F2 vs. NIST-F1

Predecesorul lui NIST-F2, NIST-F1, a fost ceasul oficial al SUA începând cu anul 1999. El va continua să fie folosit alături de noul ceas atomic, conform fizicianului Steven Jefferts, coordonatorul construcţiei ceasului NIST-F2.

"F2 este în mod substanţial mai exact decât ceasul atomic pe care-l foloseam înainte. Este o îmbunătăţire substanţială a tehnologiei din NIST-F1", a declarat savantul.

"Ticăitul" natural al atomilor

Prin operarea concomitentă a ambelor ceasuri şi prin compararea măsurătorilor făcute de acestea în perioade lungi de timp, va fi posibilă calibrarea şi îmbunătăţirea performanţelor ambelor sisteme de măsurare a timpului.

Ceasurile atomice detectează "ticăitul" natural sau vibraţia atomilor energizaţi pentru a măsura timpul. Ceasurile atomice din prezent funcţionează pe baza unor atomi de cesiu ţinuţi la temperaturi extrem de mici. Atunci când unul dintre aceşti atomi este bombardat cu microunde, electronii aflaţi pe orbita nucleară vibrează între diferite stări energetice. 

La ce foloseşte

Astfel, ceasurile atomice pot realiza măsurători extrem de precise ale unităţii de timp de o secundă, în funcţie de ciclurile de radiaţii care fac ca un atom de cesiu să oscileze între două stări energetice.

Sistemele ultraprecise de monitorizare a timpului sunt extrem de importante pentru buna funcţionare a unor tehnologii moderne pe care oamenii au învăţat că se pot baza - reţelele energetice, telecomunicaţiile globale, reţelele interconectate, internetul şi sistemele GPS.

"Cu toţii ne bazăm pe precizia extraordinară a ceasurilor atomice. Acum, NIST-F2 a devenit cel mai nou ceas într-o lungă tradiţie a măsurării exacte a timpului", a mai susţinut O'Brian.

Zece ani de cercetare

Deşi NIST-F2, proiect la care s-a lucrat vreme de aproximativ 10 ani, este cel mai exact ceas atomic dezvoltat de NIST, însă fizicienii şi-au fixat deja obiective şi mai ambiţioase.

"Cercetătorii din cadrul NIST au început deja să lucreze la noua generaţie de ceasuri atomice care vor fi chiar şi mai performante", a adăugat cercetătorul.