ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ce-ar trebui să învețe liderii Opoziției de la politicianul care în ultimul timp Traian Băsescu
- Ion Cristoiu
- 4 aprilie 2014, 20:02
O potriveală a vieţii a făcut ca recent să călătoresc pînă la Constanța cu generalul Gabriel Naghi, cel care a răspuns din partea SPP-ului de Preşedinţia Românei între 26 decembrie 1989 – 6 decembrie 2005.
Generalul a fost în această călătorie pe post de șofer (eram invitat la o manifestare inițiată de Universitatea Andrei Șaguna, unde e Gabriel Naghi e profesor), astfel că am încercat și eu satisfacția demnitarilor postdecembriști de a călători în siguranța dată de cel îndrituit să le garanteze siguranța.
Cum eu, ca jurnalist, am fost martor şi cronicar al anilor postdecembrişti, devine explicabil că l-am ascultat pasionat povestindu-mi întîmplări din perioada cînd a văzut cu ochii lui întîmplări de destin ale României în tranziție, de la evenimentele de la Tîrgu Mureș pînă la 13 iunie 1990.
I-am zis – şi-i zic şi acum, în scris – c-ar trebui să-şi scrie memoriile, pentru că, apărute, am beneficia de un document de mare preț pentru Istoria tranziţiei româneşti.
La un moment dat, ne-am amintit amîndoi de o întîmplare ieşită din comun din 2004.
După asasinarea premierului sîrb, în timp ce ieşea din Guvern, s-a pus la noi problema unei Copertine care să-l apere pe Adrian Năstase de lunetişti cînd ieşea din Palatul Victoria. Cum se întîmplă pe malurile Dîmboviţei, colaboratorii lui Adrian Năstase au transformat în realitate un gînd zis cu voce tare de Premier.
La întoarcerea dintr-o călătorie peste hotare, Adrian Năstase s-a trezit cu ditamai copertina.
Primar al Bucureştiului era Traian Băsescu.
Pentru că lucrarea nu avea aprobarea Primăriei, Traian Băsescu a ieşit la tv şi a cerut dărîmarea copertinei pe motiv că e ilegală. Dacă nu se face asta, vine el și o dă jos cu forța.
Împreună cu Gabriel Naghi am remarcat caracterul senzaţional al gestului în România cumințeniei față de Autoritate: Un primar care somează public Guvernul să dea jos copertina!
Joi, 27 martie 2014, în seara dinainte de călătoria la Constanța, am zis, la Jocuri de putere de pe Realitatea TV, că politicienii din Opoziţie, în frunte cu Crin Antonescu, ar trebui să înveţe din ştiinţa lui Traian Băsescu de a crea evenimente mediatice.
Traian Băsescu ar putea fi un bun director de ziar sau de televiziune de ştiri.
Are simţul ştirilor senzaţionale şi, în consecinţă, creează de fiecare dată momente de care e sigur că vor deveni Breaking news.
Zilele acestea Traian Băsescu a anunţat că va scrie fiecărui parlamentar să nu voteze să nu voteze Ordonanţa de urgenţă privind acciza. Indiscutabil, campania asumată de Traian Băsescu împotriva Accizei ţine de politicianul Traian Băsescu şi nu de preşedintele Traian Băsescu.
Judecînd-o drept ceea ce este – o acţiune electorală în favoarea PMP – campania asumată de Traian Băsescu e o lecţie strălucită de bătălie dusă de un lider al Opoziţiei.
Iată cîteva lucruri pe care ar trebui să le înveţe liderii Opoziţiei de la această campanie:
1) Fapte şi nu vorbe.
Traian Băsescu nu se mulţumeşte cu vorbele împotriva accizei. El îşi asumă mai ales faptele, multe dintre ele de impact mediatic.
2) Năpustirea asupra unei decizii de impact public a Puterii.
Sporirea accizei e o măsură profund nepopulară a Guvernului Ponta.
Traian Băsescu a intuit asta şi din cîte se vede, nu-l slăbeşte din strînsoare pe Victor Ponta.
3) Producerea de acte huruitoare, atît prin noutatea lor, cît și prin contrazicerea rutinei.
Au învăţat liderii Opoziţiei din lecţiile Traian Băsescu?
Evident, nu.
Cu excepţia Elenei Udrea, care aplică în viaţa PMP şiretlicurile lui Traian Băsescu, ceilalţi lideri ai Opoziţiei continuă politica mediocră de vorbe goale și de fapte clișeu împotriva Puterii PSD-iste.
În tot cest timp, surclasîndu-i ca lider al Opoziției, Traian Băsescu e un nesecat izvor de atacuri răsunătoare, cu impact mediatic garantat.