Proiect de lege care va aduce schimbări majore în politică. Reacția lui Iohannis
- Cora Muntean
- 27 iunie 2019, 19:37
Președintele PNL somează partidele din coaliția guvernamentală să voteze proiectul de lege privind revizuirea Constituției inițiat de liberali, document care a fost prezentat și celorlalte partide de Opoziție.
Scopul urmărit de inițiatori este punerea în aplicare a rezultatului Referendumului pe probleme de interes național convocat de președintele Klaus Iohannis în 26 mai.
„Curtea Constitutionala a validat referendumul initiat de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Pentru noi, vointa exprimata de cetateni este litera de lege. Am elaborat proiectul de revizuire a Constitutiei, l-am prezentat opiniei publice, l-am inaintat partenerilor din opozitie, semnatari ai Pactului pentru Europa propus de Presedinte. Luni il vom inainta in Parlament. Somez partidele din coalitia guvernamentala sa sustina proiectul nostru, pentru ca altfel se vor plasa impotriva romanilor si risca sa dispara de pe scena politica. Referendumul de aprobare a modificarilor constitutionale ar trebui organizat odata cu primul sau cu al doilea tur al alegerilor prezidentiale”, a declarat, joi, Ludovic Orban.
Textele vizate de modificare și completare sunt următoarele:
-Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
-Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
-Acordarea amnistiei sau a grațierii colective pentru fapte de corupție este interzisă.
-Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a deputaților sau a senatorilor amnistia şi graţierea colectivă, cu privire la faptele de corupție.
-Nu pot face obiectul inițiativei legislative a Guvernului amnistia și grațierea colectivă, cu privire la faptele de corupție.
-Acordarea grațierii individuale pentru fapte de corupție este interzisă.
-Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, în domeniul legilor organice având obiectul de reglementare prevăzut de articolul 73 alin.(3) lit. h), i) și l), nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.
-Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
a1) se pronunţă asupra constituţionalităţii ordonanțelor, la sesizarea Preşedintelui României, a 50 de deputați sau 25 de senatori, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau Avocatului Poporului. d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial.
Cu unanimitate de voturi, judecătorii Curții Constituționale au validat, joi, referendumul pe Justiție convocat de președintele Klaus Iohannis odată cu euroscrutinul din 26 mai. Judecătorii au respins cele cinci contestații referitoare la procedura de organizare a referendumului.
Datele finale arată că din 7.922.591 de votanți, 6.459.383 au răspuns cu Da la întrebarea referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie și 6.477.865 la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare.
Președintele Klaus Iohannis a reacționat imediat. „Validarea referendumului obligă toate forțele politice să pună de urgență în aplicare votul cetățenilor. Solicit Parlamentului să transpună în legislație toate prevederile Acordului Politic Național, pe care l-am inițiat pentru a fi respectată pe deplin voința suverană a românilor în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența justiției, exprimată ferm și fără echivoc la referendum”, a declarat președintele.