Diaconescu: Există pericolul ca amânarea aderării la Schengen să se facă sine die

Diaconescu: Există pericolul ca amânarea aderării la Schengen să se facă sine die

Cristian Diaconescu, fost ministru de justiţie şi externe, consideră că o amânare a aderării României la spaţiul Schengen, invocându-se Mecanismului de Cooperare şi Verificare, este "incorectă şi nedreaptă" şi apreciază că există riscul unei prelungiri "sine die" a termenului pentru integrare.

"Conectarea Mecanismului de Verificare cu decizia în ceea ce priveşte Acordul Schengen este un gest politic pe care-l consider nedrept şi, realmente, nu ţine seama de faptul că România are a doua frontieră ca lungime, după Finlanda, a UE, către est şi sud-est. (...) În mod normal ar fi trebuit ca demersuri politice insistente să fie făcute tocmai pentru a se clarifica o astfel de situaţie. Nu e normal ca România să fie amânată. Există pericolul ca această amânare să se facă sine die. Ideea că s-ar da un termen în toamna anului 2011, după părerea mea, este doar perdea de fum", a declarat astăzi Diaconescu, citat de Agerpres. Fostul ministru a adăugat că "din punct de vedere tehnic toate condiţionalităţile evaluate de UE au fost considerate a fi îndeplinite de către autorităţile de la Bucureşti". Printr-o scrisoare adresată comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, miniştrii german şi francez de interne cer, oficial, amânarea aderării la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria. Ei îşi susţin solicitarea învocând "carenţe" constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domenii cheie precum securitatea şi justiţia, corupţia şi criminalitatea organizată. Acestea ar pune în pericol securitatea internă a Uniunii Europene, ca urmare a influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi accesului la bazele de date Schengen.

Cioroianu despre scrisoarea franco-germană: "A contat mult relaţia noastră cu Franţa"

Relaţia României cu Franţa, deterioarată în ultimele luni din cauza problemelor privind situaţia romilor, "a contat foarte mult" în decizia miniştrilor de interne de la Paris şi Berlin de a cere amânarea aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, a declarat pentru EVZ fostul ministru de externe Adrian Cioroianu.

Ne puteți urmări și pe Google News