Poliţişti trimişi în judecată pentru că au bătut un clujean

Poliţişti trimişi în judecată pentru că au bătut un clujean

Doi poliţişti de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de purtare abuzivă.

Poliţiştii Otinel Podea şi Daniel Mora sunt acuzaţi că l-au bătut cu bestialitate pe Radu Vaida, un bărbat din Dej, pe care l-au confundat cu un proxenet. În urma bătăii încasate, Vaida a suferit o fractură de claviculă şi mai multe leziuni în zona capului şi a abdomenului. Incidentul a avut loc în seara zilei de 13 aprilie 2010 iar la vremea respectivă EvZ a relatat pe larg despre agresiune.

Potrivit rechizitoriului, cei doi poliţişti se aflau pe raza municipiului Dej pentru a "identifica persoane care practică prostituţia şi a persoanelor care se află în compania acestora". După ce au identificat o prostituată, cei doi poliţişti au vrut să afle cine este "peştele" acesteia. Procurorul care a făcut ancheta susţine în rechizitoriu că ofiţerul Otinel Podea i-a întins o capcană proxenetului numai că în locul acestuia la faţa locului l-au găsit pe Vaida pe care, fără niciun avertisment, l-au luat la bătaie şi umilit în faţa soţiei.

Bătut în faţa casei

Întâlnirea flagrant pe care poliţiştii i-au dat-o proxenetului trebuia să aibă loc lângă gara din Dej, în zona în care locuieşte Radu Vaida. Bărbatul a declarat că în seara cu pricina se afla în faţa casei, însoţit de fiul său, pentru a căuta un pui de pisică. "La un moment dat, lângă mine s-a oprit o dubiţă Mercedes din care au coborât doi bărbaţi în civil. Au venit la mine şi mi-au cerut buletinul fără să spună că sunt poliţişti. Am răspuns că locuiesc la 20 de metri şi că nu am buletinul la mine. Replica i-a iritat la maxim pe cei care au început să mă lovească cu brutalitate", spune Radu Vaida.

Bătaia a fost văzută de prostituată prinsă de poliţişti dar şi de o femeie care trecea întâmplator prin zonă şi care a sunat la numărul de urgenţă pentru a solicita intervenţia poliţiei pentru că "doi bărbaţi îl bat pe un altul". "Eu nu am văzut nici un moment ca bărbatul lovit (Radu Vaida) să fie agresiv, nici nu a încercat să îi lovească pe cei doi poliţişti în civil. Bărbatul care era lovit striga într-una că i-au rupt mâna şi că nu îşi mai simte mâna", a precizat martora B.S. În replică cei doi poliţişti au spus că nu l-au bătut pe Vaida şi că vinovaţi de agresiune s-ar face poliţiştii din Dej care au sosit de urgenţă la faţa locului, lucru neadevărat.

Din victimă, inculpat

La câteva zile de la agresiune, după ce a depus plângere penală împotriva celor doi agresori, Vaida a simţit pe pielea lui cum funcţionează sistemul. Cei doi poliţişti au depus o plângere penală prin care îl acuză pe bărbat de ultraj. Fără să stea prea mult pe gânduri sau să cerceteze cu atenţie cazul, un procuror de la Parchetul Dej a dispus începerea urmăririi penale faţă de Vaida pentru infracţiunea de ultraj. Norocul bărbatului a fost că dosarul de ultraj a fost preluat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. 

"Procurorul de la Dej a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Vaida deşi nu exista şi nu există indicii privind comiterea infracţiunii de ultraj", arată în rechizitoriu procurorul Daniel Ciumărnean.

Ne puteți urmări și pe Google News