Cum s-a blocat mica reformă

Cum s-a blocat mica reformă

Procedurile juridice "accelerate" prin lege rămân lente în instanţe.

Numeroşi avocaţi şi executori judecătoreşti se plâng de faptul că prevederile Legii 202/ 2010, care vizează accelerarea procedurile judiciare aflate pe rolul instanţelor (aşa-zisa "lege a micii reforme"), nu se aplică. Deşi legea prevede termene scurte pentru soluţionarea unor probleme juridice, instanţele de judecată nu ţin cont de aceste termene obligatorii.

Un avocat din cadrul Baroului Cluj spune că noile prevederi legale cer ca învestirea hotărârilor judecătoreşti cu formulă executorie trebuie făcută în termen de maximum şapte zile.

"În realitate, termenul este de 90 de zile. Chiar ieri am cerut unui executor judecătoresc să execute o sen tinţă. Acesta a cerut instanţei de judecată încuviinţarea executării silite, dar termenul primit a fost 16 februarie, deşi, după nouă lege, ar fi trebui să fie 22 decembrie", a comentat avocatul.

Judecătorul Ancuţa Pura, pre şedintele Judecătoriei Cluj- Napoca, a declarat că termenul de şapte zile nu se poate respecta din cauza numărului mic de judecători.

"În fiecare lună înregistrăm în jur de 1.300 de dosare în care se solicită încu viinţarea executării silite. Pentru a respecta termenul şi ca să funcţionăm la parametri cât de cât normali mai avem nevoie de încă 15 judecători şi tot atâţia grefieri. Am făcut cereri la Ministerul Justiţiei, care a răspuns că din cauza crizei economice nu se pot face angajări", a spus judecătorul Pura.

Preşedintele Curţii de Apel Cluj, judecătorul Valentin Mitea, a precizat că problema este cunoscută şi că se va încerca luarea unor măsuri organizatorice care să permită respectarea acestui termen imperativ de şapte zile.

Ce spune art. 373 indice 1

"(executorul judecătoresc) în termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea cererii, va solicita instanţei de executare încuvi inţarea executării silite (...). Instanţa de executare încuviinţează executarea silită a obligaţiei stabilite prin titlul executoriu, printr-o singură încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor, în termen de cel mult 7 zile de la înregistrarea cererii de încuvi inţare a executării silite."

Ne puteți urmări și pe Google News