Un succesor al lui Marko Bela care n-ar beneficia de sprijinul Budapestei ar creşte cota lui Laszlo Tokes, Uniunea riscând astfel să nu mai treacă pragul electoral.
Retragerea lui Marko Bela şi plasarea lui Kelemen Hunor în pole-position nu închid lupta pentru succesiune în UDMR, ci forţează Uniunea să joace cartea susţinerii FIDESZ-ului lui Viktor Orban, de a cărui poziţionare depind, în mare măsură, calculele pentru 2012.
Alegerea, în februarie, a unui nou şef al UDMR care nu beneficiază de sprijinul Budapestei ar creşte substanţial cota lui Laszlo Tokes, decis, într-o asemenea variantă, să-şi oficializeze intenţiile de a înfiinţa un partid-alternativă pentru electoratul maghiar.
De altfel, episcopul reformat aproape că a avut exclusivitate, în ultima perioadă, pe relaţia cu FIDESZ, ceea ce-i determina pe unii lideri ai UDMR să se gândească la susţinerea unui candidat la şefia Uniunii care să refacă legăturile, fără a-l exclude pe Tokes dintro viitoare echipă de conducere. Astfel, în calculele lor, s-ar evita riscul ca, la următoarele alegeri, UDMR să rămână în afara parlamentului.
Relaţia cu Budapesta, punctul slab al lui Kelemen
Kelemen Hunor nu s-ar plia însă pe un asemenea scenariu. Vulnerabil pe relaţia cu Budapesta şi chiar în Secuime, "pupilul" lui Marko Bela nu este văzut de mulţi dintre liderii Uniunii capabil să gestioneze o reconciliere în interiorul UDMR. Mai mult, aceasta n-ar fi garantată, susţin aceleaşi surse, nici în varianta unei structuri de conducere în care Kelemen, în funcţia de preşedinte, să fie flancat de adepţii refacerii relaţiei cu formaţiunea lui Viktor Orban, la pachet cu Laszlo Tokes.
De altfel, în discursul susţinut în faţa participanţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, Kelemen a pledat pentru "independenţă" faţă de FIDESZ, fiind susţinut de Marko cu un atac dur la adresa episcopului reformat.
"Am aflat din nou că stafia înfiinţării de partid bântuie în Ardeal precum bântuie şi în Europa. (...) UDMR are trei deputaţi în Parlamentul European, doi de-ai noştri şi altcineva care nu consider că reprezintă UDMR, pentru că îşi face partid. Şi, conform legilor fizicii, este foarte greu să stai cu fundul în două luntrii", a spus Marko. Susţinătorii lui Marko, în expectativă
Intrat cu prima şansă în cursă, Kelemen nu are însă, deocamdată, garanţia câştigării şefiei UDMR, chiar dacă beneficiază de "binecuvântarea" lui Marko Bela care încearcă să-l întărească cu Laszlo Borbely în funcţia de preşedinte executiv. Potrivit unor surse din Uniune, mai mulţi dintre liderii care au făcut presiune asupra lui Marko să-şi asume un nou mandat de preşedinte nu sunt dispuşi să-i ofere sprijin şi lui Kelemen.
Aceştia s-ar orienta, mai degrabă, către un candidat agreat de FIDESZ. Mai ales că, susţin aceleaşi surse, odată cu deschiderea unui astfel de front, acesta ar fi întărit de o retragere din cursa pentru şefia UDMR a consilierului prezidenţial Peter Eckstein Kovacs. Relaţia apropiată a preşedintelui Traian Băsescu cu premierul Ungariei Vik tor Orban ar garanta sprijin candidatului susţinut de acesta din urmă.
Deocamdată însă, contracan didaţii lui Kelemen Hunor rămân doar la statutul de "potenţiali". O variantă luată în calcul ar fi şi cea a liderului deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, care şi-a asumat public o relaţie bună cu FIDESZ şi a transmis un mesaj de reconciliere către Laszlo Tokes, dar a cărui anvergură politică nu este considerată suficient de mare pentru a-l califica pentru funcţia de pre şedinte.
De altfel, Olosz a declarat, în emisiunea "Evenimentele zilei" de la B1, că o candidatură a sa depinde de sprijinul pe care UDMR-iştii vor fi dispuşi să i-l ofere.