Emil Boc: România a intrat în criză mai târziu, la fel va fi şi ieşirea

Emil Boc: România a intrat în criză mai târziu, la fel va fi şi ieşirea

Criza economică a ajuns mai târziu în România decât în celelalte state. Şi ieşirea din criză va veni mai târziu, a declarat premierul Emil Boc. Acesta a explicat că anul viitor România ava avea creştere economică şi a spus că îşi bazează afirmaţiile pe faptul că în ultimii doi ani au fost luate măsuri structurale.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii televizate "După 20 de ani", de la postul ProTV.

La întrebarea privind pe ce se bazează când afirmă că vom avea creştere economică în 2011, premierul a precizat că pe "lucrurile sănătoase şi reformele structurale din ultimii doi ani, printre care Legea pensiilor". Emil Boc şi-a argumentat afirmaţia prin faptul că "România nu este o insulă izolată care a avut probleme economice. Şi Marea Britanie are probleme economice. Această criză economică a lovit practic toate ţările, cu mici excepţii". El a menţionat are convingerea că măsurile luate de guvern sunt măsuri nepopulare, dar România avea nevoie de ele pentru a evita colapsul economic.

"1,5% - creşterea economică de anul viitor, nu e o cifră scrisă de mine pe un colţ de masă" În ceea ce priveşte creşterea economică pentru anul viitor, Emil Boc a precizat că atât FMI, cât şi CE şi specialiştii Ministerului de Finanţe au ajuns la concluzia că România şi-a creat premisele pentru creştere economică în 2011.

"Cifrele de creştere economică pentru 2011 nu le-am scris eu, în birou, pe un colţ de masă", a spus Boc. Menţionăm că atât în acest an, cât şi anul trecut, bugetele au fost construite pe un scenariu de creştere economică, însă apoi au fost modificate. Chiar şi FMI şi CE au progonozat iniţial ieşirea din recesiune a României şi creştere economică, ca mai apoi estimările să fie schimbate de pe plus pe minus.

Boc a adăugat că bugetul pentru 2011 prevede reorientarea resurselor pentru investiţii.

Întrebat dacă anul viitor vom avea parte de noi taxe sau majorarea celor actuale, prim-ministrul a precizat că "nu se are în vedere măsuri suplimentare de majorarea a taxelor. Ceea ce am creat până acum creează premsiele pentru creştere economică".

În ceea ce priveşte suplimentarea sumelor pentru investiţii doar de la 33 la 35 miliarde de lei, Boc a explicat că România va trebui ca anul viitor să se încadreze într-un deficit de 4,4%, iar în 2012 la 3%, de la 6,9% cât este prevăzut pentru acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News