Ludovic Orban, în dialog cu Dan Andronic. „PNL este partidul care poate să genereze cea mai mult influență la nivel european”
- Dan Andronic
- 21 mai 2019, 00:00
În cadrul întâlnirilor pe care le realizăm periodic la Evenimentul Zilei, invitatul lui Dan Andronic de ieri a fost Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal. Politicianul a răspuns unor întrebări care au vizat aspecte cât mai relevante pentru cei interesați.
- Dan Andronic: Sunteți unul din cei mai vechi politicieni pe care-i cunosc și cu care am și lucrat, un om care are șansa istorică de a face cel mai bun scor din istoria Partidului Național Liberal. E adevărat domnule Orban?
- Ludovic Orban: Da, este adevărat că toate cercetările sociologice care s-au efectuat în ultima lună, inclusiv sondajele de calibrare, ne indică ca și posibili câștigători ai alegerilor pentru Parlamentul European. Dar, sigur, asta nu ne face să coborâm nivelul de implicare. E ultima săptămână și în ultima săptămână practic vom merge în fiecare casă, toți membrii și activiștii PNL vom fi prezenți în fiecare localitate, pe fiecare stradă, pe fiecare uliță, în fiecare casă, în fiecare scară de bloc pentru a comunica cu românii, a le prezenta soluțiile pe care le avem și pentru a încerca să le arătăm că Partidul Național Liberal este singurul partid care poate să bată PSD și că PNL este partidul care este cel mai credibil la nivel european, poate să genereze cea mai multă influență la nivel european, astfel încât deciziile de la nivel european să aducă beneficii pentru români.
- Cred că ați participat la toate campaniile electorale care s-au desfășurat în România, poate ați ratat una în 1990...
- În 1990, este adevărat, nu am participat direct ca membru, pentru că m-am înscris la liberali în septembrie 1990, dar din 1992 am participat la toate campaniile.
- Da, deci aproape toate, pentru că în 1990 nu a fost cine știe ce campanie. Ați mai simțit un asemenea entuziasm pentru liberali? Ați mai văzut 40- 50 de mii de oameni venind la un miting?
- Nu. Și numai reacția extrem de favorabilă a oamenilor în toate interacțiunile pe care le avem. Ieri, de exemplu, am fost la Cizer, satul Pria, din județul Sălaj, unde e o serbare tradițională de peste 50 de ani, suitul oilor la munte, erau mii de oameni, unde a fost o întâlnire extrem de favorabilă, extrem de caldă. După care am fost la Huedin, la „În florar de Huedin”, e ziua Huedinului, unde tot așa am avut o interacțiune cu sute și mii de oameni, care privesc cu speranță spre noi.
- Dar de ce? Care e explicația?
- Ne percep ca fiind, practic, singura forță politică ce are capacitatea de a produce o alternativă la actuala putere.
- La PSD.
- La PSD, da. E o mare stare de nemulțumire, să știți.
- Se vede și în sondaje. Peste 85 la sută din oameni spun că-s nemulțumiți de clasa politică..
- Și că România se îndreaptă într-o direcție greșită. 80 la sută sunt nemulțumiți de Guvern și există o îngrijorare foarte mare privind evoluția ulterioară a României. Este clar că oamenii acuma caută o altă soluție pentru că le este din ce în ce mai clar că actuala majoritate, care a generat Guvernele, duce România într-o direcție greșită.
- A ajutat prezența pre ședintelui Klaus Iohannis?
- Da, cu siguranță. Dar, parteneriatul dintre președintele României, Klaus Iohannis, și PNL este un parteneriat cunoscut, transparent. Toată lumea știe că ne-am coordonat pozițiile de-a lungul timpului, că am avut acțiuni comune pe diferite teme importante pentru societatea românească. Toată lumea a văzut că suntem împreună în promovarea intereselor României la nivel european și la Summitul PPE de la București și la Summitul PPE din marja Consiliului European. Este clar că președintele Iohannis și cu PNL sunt reprezentanții României care sunt cei mai respectați, cei mai apreciați și care pot genera cea mai multă influență la nivel european.
Referendumul, o miză serioasă
- Va fi validat Referendumul pentru modificarea Constituției?
- După cum evoluează lucrurile, sunt foarte optimist, pentru că, de două săptămâni, se vede clar o tendință de creștere a prezenței la vot pentru Referendum. Dacă în prima fază, din cauza lipsei de comunicare și a faptului că nu a fost subiect de dezbatere pe media într-o măsură foarte mare, prezența la Referendum părea mai scăzută decât prezența la europarlamentare. Prezența la Referendum va depăși prezența la europarlamentare.
- Toți cei de pe liste, cei pe care îi propuneți pe post de viitori europarlamentari vor merge la Bruxelles? Adică nu vom înregistra demisii pe parcurs? Că asta e o problemă, una-i marfa, alta-i ambalajul.
- Nu. Când am gândit lista, fiecare dintre candidați a fost gândit să activeze întro comisie a Parlamentului. De exemplu, Rareș Bogdan va activa în Comisia de Drepturi și Libertăți și are și posibilitatea unei a doua opțiuni, în Comi sia de Control bugetar. Cele două comisii care sunt foarte importante și care au votat, de exemplu, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi, ca și candidat susținut de Parlament. Daniel Buda este reprezentantul nostru în Comisia de Agricultură și este unul dintre cei mai importanți susținători ai fermierilor români și acum reușim să obținem rezultate în condițiile reprezentării foarte serioase. Aici fac o scurtă paranteză. Cu cât PNL e mai puternic, cu atât influența PNL va crește în PPE. Pentru că noi mergând cu un număr mai mare de parlamentari, dacă ieșim a patra sau a cincea delegație cum avem șanse, vom fi extrem de importanți și extremi de influenți. Adina Vălean, care este un europarlamentar extrem de influent și de apreciat la nivel european, dacă ați văzut, a ieșit pe locul 24 în clasamentul evaluării influenței europarlamentarilor din toate țările Uniunii Europene și care este singurul europarlamentar care a deținut președinția unei comisii de mediu, de asemenea se duce pe zona de mediu, sănătate...
- Mai ales acuma, prin reconfigurarea bugetului, mediul și sănătatea capătă o importanță mai mare.
- Practic, noi avem pentru fiecare candidat o misiune: Mircea Hava, care e campion al absorbției de fonduri europene în municipiul Alba Iulia, între municipiile reședință de județ, este pe primul loc ca și absorbție pe cap de locuitor al fondurilor europene. Deci chiar e un campion al absorbției fondurilor europene; practic, misiunea lui este să se bată, să aducă cât mai multe resurse financiare în bugetul României și, de asemenea, să faciliteze accesul la programele care sunt finanțate direct de la bugetul Uniunii Europene. Și dau numai un exemplu, programul pe Cercetare și Inovație: România, până astăzi, este pe ultimul loc ca accesare a fondurilor pentru finanțarea proiectelor de cercetare și inovare. Nu că n-am avea proiecte, că românul are creativitate...
Birocrația românească îngroapă proiectele
- Am avut o tradiție în cercetare..
- Cu siguranță, dar, practic, nu a existat nici o facilitate pentru cei care au proiecte. Trebuiau ajutați, efectiv, fie de la nivelul Parlamentului European sau al Comisiei Europene, fie de la nivelul Guvernului pentru a realiza proiectele de cercetare într-un format care să întrunească exigențele pe baza cărora se fac evaluările proiectelor respective. Și alte fonduri europene, de exemplu Programul Junker, de finanțare practic prin asigurarea unei cofinanțări de la bugetul UE. Folosirea lui în România de către mediul de afaceri este foarte mică și era o resursă importantă pentru dezvoltare, incusiv pentru dezvoltarea capitalului autohton.
- Toată lumea știe că asta e problema și totuși nimeni nu face nimic?
- Peste 60 la sută din procedurile, avizele, hârțogăria necesară pentru a ți se aproba un proiect, peste 60 la sută sunt născocite de ai noștri. Asta e problema. Polonia, de exemplu, care are absorbție sută la sută și de regulă mai cere și bani suplimentari din redistribuirile de pe final de exercițiu financiar, are supersimplificată procedura, iar polonezii și-au asumat corecții.
- Am înțeles. Au chiar prevăzut în buget 10 la sută corecții..
- În cazul în care se descoperă că nu s-au respectat chiar toate procedurile. Aici și noi avem o inițiativă în care deja candidatul PPE la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, am vorbit personal cu el să încercăm să inițiem un regulament cu procedurile standard, care să fie aplicate inclusiv de toate țările, în materie de absorbție de fonduri europene. Pe absorbția pe UE, este vina Guvernului. Deci Guvernul n-a avut capacitatea în cinci ani jumămate să depună niciun proiect nou. Este inadmisibil.
- Apropo de asta că n-au avut capacitatea... sunt mii de funcționari, sunt departamente care ar trebui să se ocupe de lucrul acesta. Ce înseamnă n-au avut capacitatea?
- Dacă îți spune de exemplu că pentru autostrada Sibiu- Pitești trebuie să iei acord de mediu pe toate cele cinci tronsoane, un acord comun de mediu, tu trebuie să respecți ce zice Comisia Europeană.
- Corect, că-s banii lor.
- Dacă-ți spune să refaci studiile geo, pentru că ele nu sunt perfect relevante și tu, ca să poți să stabilești traseul, și mai ales să stabilești patul drumului funcție de caracteristicile geologice sau să stabilești soluțiile tehnice, că în unele zone s-ar putea să fie necesar tunel sau să fie necesare viaducte, dacă-ți cer trebuie să faci lucrurile respective, nu să stai un an și jumătate și să zici „nu, domnule, eu vreau să depun așa cum vreau eu proiectul respectiv.” Dacă-ți spune „Nu depune pe Feroviar, pe un singur tronson de 1,7 miliarde de euro. Depune și tu pe mai multe tronsoane, adică sparge-l în mai multe lucrări.” Trebuie să ții cont de chestiunile acestea. Încăpățânarea unor funcționari și decidenți politici de aici din România ne-au adus în situația în care nu s-a început nici un proiect nou. Vedeți autostrada de centură a Capitalei, tronsonul Sibiu- Pitești, este absolut scandalos ce s-a întâmplat pe autostrada Unirii, autostrada Iași-Ungheni. Adică vine Comisia Europeană și-ți spune „Bă, îți finanțăm studiul de fezabilitate”, iar tu să zici nu. Au reziliat contractul de revizuire a studiului de fezabilitate. Acum au dat drumul la licitație.
„Nu suntem în Schengen din cauza Guvernului”
- De lunea viitoare, veți face parte din, cel mai probabil, cel mai mare grup parlamentar din Parlamentul European, grupul PPE. Așa cum ați spus, există posibilitatea ca PNL-ul să aibă o poziție importantă în cadrul PPEului, ceea ce înseamnă și anumite poziții. V-ați gândit la un comisar european?
- Comisarul european este propus de Guvern și numai dacă propunerea Guvernului nu întrunește exigențele de la nivel european, există posibilitatea să apară situația ca altcineva să propună comisarul european. Sigur că suntem pregătiți pentru orice eventualitate.
- Sincer, acum: Vi se pare că actualul Guvern, Guvernul Dăncilă, mai are vreo credibilitatea la Bruxelles?
- Nu. Dacă se duc cu Rovana Plumb, așa cum am auzit, e o greșeală gravă. Rovana Plumb nu va fi acceptată pentru a fi comisar european.
- Dar la un nume de comisar nu v-ați gândit, dacă vă întreabă cineva?
- E prematur să discutăm despre așa ceva. Noi ne consumăm întreaga energie pentru a susține candidatura lui Manfred Weber pentru președinția Comisiei Europene, lucru care va fi foarte important. Readuc aminte un lucru, pe care puțină lume l-a remarcat. Manfred Weber și-a prezentat programul, în premieră, în România, la Summitul PPE. La care a onorat invitația noastră și a prezentat programul. E adevărat, România deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
- A fost o conjunctură.
- El a arătat foarte clar că a venit în România și a prezentat pentru prima data programul. Relația pe care o avem cu CDU-CSU, cu Manfred Weber ca și lider. Că el a fost liderul grupului PPE în Parlamentul European. A fost o relație extrem de apropiată și Manfred Weber este un cunoscător foarte bun și chiar un prieten al României.
- Ce faceți dacă dispare Dragnea?
- Nu dispare PSD-ul! Să nu credeți că Dragnea este numai el răul absolut.
- Deci nu e el „D-ul” din PSD.
- Nu e răul absolut. Există în continuare. Acolo e vorba de modul în care se aleg conducătorii PSD-ului, modul în care se desemnează miniștri, modul în care este exercitată guvernarea. Și în general, modul în care se comportă ei în democrație. Unde foarte mulți primari de comune sunt niște dictatori efectivi, unde nu prea există democrație. Sunt comunități locale unde primarii taie și spânzură. Îi amenință că nu le mai dau adeverință pentru APIA, că nu le mai dau ajutor social, îi amenință că nu mai primesc pensii. Îi amenință cu tot ce este posibil.
- Spuneți-mi, am văzut în programul politic pe care l-ați lansat faptul că veți milita pentru intrarea în Schengen. Ultimele date pe care le-am auzit de la președintele Klaus Iohannis, și ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, au lansat termenul de iunie pentru intrarea României în Schengen. Vedeți posibilă o asemenea evoluție?
- Principalul vinovat pentru faptul că România nu este astăzi în Schengen este Guvernul, coaliția care a format guvernele după decembrie 2016. Și am fost extrem de aproape de Schengen. Din păcate tot ce a făcut PSD-ul, începând cu Ordonanța 13, și cu comportamentul antieuropean și cu atitudinea beligerantă față de liderii europeni, a redus șansele noastre de a fi primiți in Schengen. Din păcate, eu nu cred că România va deveni membră Schengen cu acest Guvern, pentru că acest Guvern ne-a creat extrem de multe adversități la nivel european, din cauza, v-am spus, a modului absurd și ilogic de a provoca niște conflicte care nu au sens. Aici, în materie de Schengen, trebuie să vezi cine face opoziție, de ce face opoziție. Inclusiv, trebuie să cauți să înțelegi bine și spectrul politic din fiecare țară. Că vă dau un exemplu, în Olanda, care rămăsese ultima țară care se opunea, opoziția nu era determinată de premier. Opoziția era determinată de un partid naționalist, care a condiționat menținerea sprijinului pentru Guvern de opoziția față de integrarea României în Schengen.
- D.A.: Ce veți face în ultima săptămână de campanie?
- Am pregătit o campanie la firul ierbii extrem de intensă. Am mobilizat toți voluntarii PNL și vom intensifica practic campania la firul ierbii. Campania din casă în casă, campania în locuri publice, campania de comunicare inclusiv prin telefon. Deci o interacțiune cu cetățeanul pe scară largă, atât a liderilor naționali, a liderilor județeni, cât și a liderilor locali. Am solicitat primarilor noștri să se implice în ultima săptămână cu toată energia. Primarii noștri, fiind de mult timp în Opoziție, multe lucruri le-au făcut cu fonduri europene. Lor le e foarte simplu să spună – am nevoie de aceștia la Bruxelles ca să am resurse financiare pentru susținerea proiectelor de dezvoltare de interes local.
Proiecte conduse de specialiști valabili
- Până la urmă, e rea voință, prostie? Ați fost ministrul transporturilor, ați trecut pe acolo, ați văzut cum e...
- Când ai un ministru pe an sau pe opt luni, când pui în capul trebii la Compania de Autostrăzi pe unul ca Neaga, care e mai degrabă un specialist în a găsi mijloace de frânare decât mijloace de împingere a proiectelor, asta obții. Atâta timp cât nu atragi specialiști de valoare în conducerea proiectelor, în pregătirea și în managerierea proiectelor, lucrurile nu merg. Aici sunt chestii tehnice, chestii importante.
- Știu că ați fost unul dintre cei mai înverșunați susținători ai soluției cu Rareș Bogdan pe listele PNL. V-a ajutat prezența lui?
- Da, cu siguranță. Este un plus pentru Partidul Național Liberal. Consiliul Național m-a mandatat pe mine ca președinte, m-a încărcat de răspundere, ca să vă spun adevărul, să desemnez candidatul din fruntea listei. „Orban, tu ești președinte, tu desemnezi candidatul din fruntea listei.” Mărturisesc că am făcut o cercetare și în interiorul partidului și în afara partidului. Decizia nu a fost luată fără o analiză anterioară, extrem de serioasă. Rareș Bogdan e chiar un plus. Este important că Rareș nu era un om nou pentru PNL. Rareș a fost membru al PNL și un adept declarat al valorilor liberale, a fost jurnalistul, moderatorul care a fost în luptă cu PSD-ul, cu abuzurile făcute de majoritatea parlamentară și de Guvern. El era și este un candidat foarte potrivit. Ce vreau să vă spun, că pentru mine este o surpriză plăcută determinarea cu care a intrat în luptă. De două luni și jumătate luptă alături de mine, umăr la umăr. De dimineață până noapte, cu un program absolut infernal. De la 7 sunt în picioare și, până la 12 noaptea, sunt în acțiune. A fost extrem de activ și extrem de prezent, foarte comunicativ, știe să vorbească cu oamenii în teren, în relația directă cu oamenii este extrem de plăcut, are tact, știe să abordeze oamenii, este un om care chiar convinge. Sigur că unii reclamă acum anumite excese. Poziția în domeniul național nu este contra cetățenilor români de etnie maghiară, e contra deciziilor UDMR de a sta alături de PSD și de a susține acest program.
- Și această campanie electorală, ca și perioada de dinainte, e marcată de violență. Violență verbală, care, ați văzut, uneori se transformă în violență fizică. Vor fi greu de disipat această stare de tensiune și această nemulțumire, pentru că în mod real, după aceste alegeri europarlamentare, din punct de vedere al politicii interne, nu se schimbă nimic. Președintele Klaus Iohannis a spus la un moment dat că votul va fi foarte important pentru că există soluții. Am văzut că dumneavoastră ați susținut alegerile anticipate.
- Votul este important. Votul va arăta fotografia la zi a opțiunilor cetățenilor României, care după opinia mea este profund schimbată față de decembrie 2016. Va lipsi, după opinia mea, de o legitimitate populară continuarea acestei guvernări, în formula actuală. Va crea o criză în coaliția de guvernare, pentru că nu se poate ca un partid care a câștigat alegerile cu 46 la sută, acum să obțină 28-29 la sută, adică a pierdut 16 procente, și să nu se întâmple nimic în interiorul partidului respectiv. Ca să nu mai spun că este și un echilibru destul de fragil, pentru că Dragnea întotdeauna a servit baronii și a format Guvernul în funcție de interesele lui de a fideliza diferiții președinți de Consilii Județene sau lideri de filială. Echilibrul acesta se va frânge. În aceste alegeri se va vedea foarte clar, inclusiv voturile pe care le ia PSD pe fiecare județ în parte, și vor avea niște surprize foarte mari.
Urmăriți interviul în format VIDEO