Marko: Deputaţii UDMR, contra diminuării concediului mamelor. Nu există încă o OUG

Marko: Deputaţii UDMR, contra diminuării concediului mamelor. Nu există încă o OUG

ACTUALIZAT. Nemulţumiţi că premierul Emil Boc a avansat scăderea concediului maternal de la 24 la 12 luni împotriva voinţei lor, parlamentarii UDMR s-au întâlnit astăzi cu vicepremierul Marko Bela să-i ceară explicaţii. La final, Marko a anunţat că deputaţii UDMR resping în continuare ideea diminuării concediului, dar că întrucât "în acest moment nu există încă o ordonanţă de urgenţă aprobată de guvern" în acest sens subiectul nu este încă închis.

După trei ore de discuţii, UDMR-iştii s-au arătat de neînduplecat, dând de înţeles că dacă guvernul va merge până la capăt cu măsura asumată de Boc ar putea respinge ordonanţa atunci când va ajunge în parlament. "Grupul parlamentar al UDMR e de părere că trebuie să menţinem cei doi ani. Deputaţii UDMR nu sunt de acord cu diminuarea acestei perioade. Putem discuta în continuare plafonul, sumele care sunt alocate mamelor. Am fi de acord cu diminuarea substanţială a cuantumului", a rezumat Marko discuţiile, adăugând că în opinia sa maximul de 3400 de lei acordat în prezent ca indemnizaţie este "excesiv". Ordonanţa lui Botiş, sub semnul întrebării

Vicepremierul a fost însă evaziv în privinţa mutărilor rapide pe care UDMR le-ar mai putea face pentru a răsturna anunţul lui Boc. Potrivit lui Marko deşi aseară "s-au discutat în guvern principiile", "nu există în acest moment o ordonanţă de urgenţă adoptată", ceea ce ar mai permite o negociere în coaliţie. Înainte de discuţia cu Marko, deputaţii UDMR s-au întrunit şi astăzi dimineaţă într-o şedinţă urgentă, în care timp de două ore au dezbătut decizia anunţată aseară de Emil Boc. "E vorba de o opinie care nu corespunde cu cea care a fost agreată de guvern. Vom găsi soluţii pentru acest lucru în foarte scurt timp", a spus Olosz Gergely, după o întâlnirea deputaţilor UDMR, care au şi absentat astăzi de la plen. Olosz Gergely a explicat că UDMR vrea ca perioada concediului maternal să rămână neschimbată, la doi ani. "Noi am avut o deschidere legat de plafonul maxim şi eventualele discuţii în acest sens", a completat liderul deputaţilor UDMR, citat de Agerpres.

Întrebat dacă parlamentarii UDMR iau în discuţie retragerea de la guvernare, Olosz Gergely a răspuns: "Cum nu accept ameninţări din altă parte, nu-mi place nici mie să ameninţăm".  

Ne puteți urmări și pe Google News