Resurgenţa Siriei şi temerile Israelului

Resurgenţa Siriei şi temerile Israelului

Noile ingerinţe ale Damascului în viaţa politică din Liban şi transporturile de armament tot mai sofisticat către mişcarea şiită Hezbollah îi îngrijorează pe oficialii americani şi determină armata israeliană să ia în calcul tot mai serios varianta unui atac asupra depozitelor de muniţii siriene, au dezvăluit surse de la Washington şi Ierusalim, citate de Washington Post.

Noile dovezi ale unei Sirii tot mai influente în regiune a dezmăgit administraţia democrată de la Washington care a sperat că regimul de la Damasc va renunţa la sprijinul acordat miliţiilor şiite libaneze şi la relaţiile strânse cu Teheranul. Oficiali din guvernul de la Beirut recunosc acum că Siria controlează mult mai bine mişcările politice din Liban decât atunci când avea 15.000 de militari pe teritoriul libanez.

De exemplu, principalele posturi din aparatul libanez de securitate - şeful serviciului militar de informaţii şi cel subordonat ministerului de Interne, Directoratul General de Securitate - revin unor persoane aprobate în prealabil de Damasc. Totodată, guvernul libanez nu poate adopta decizii majore fără a se consulta cu regimul sirian.

Dar în timp ce Statele Unite menţin sancţiunile impuse Siriei, aliaţii săi Turcia şi India au încheiat recent acorduri comerciale importante cu statul arab, subminând eforturile Washingtonului. Spre disperarea administraţiei democrate, un grup de politicieni irakieni s-au deplasat în septembrie la Damasc pentru a cere consiliere privind formarea unui nou guvern după legislativele din primăvară, care au fost urmate de o criză politică prelungită.

Un atac pe lista de aşteptare

"Comportamentul Siriei nu corespunde speranţelor şi aşteptărilor noastre din ultimele 20 de luni în timp ce acţiunile sale nu corespund obligaţiilor sale internaţionale", a avertizat secretarul american de Stat Hillary Clinton într-un interviu acordat ziarului libanez An-Nahar în urmă cu aproape o lună de zile. "Siria încă mai poate alege altă cale şi sperăm să o facă", a adăugat oficialul american.

De cealaltă parte, statul evreu s-a plâns Naţiunilor Unite despre transporturile de rachete cu rază scurtă şi lungă de acţiune care au drept destinaţia finală militanţii Hezbollah. Israelul a ezitat însă până în prezent să recurgă la acţiuni militare de teamă ca un astfel de răspuns să nu declanşeze un conflict la fel de sângeros precum cel din vara anului 2006, a declarat un oficial militar israelian pentru publicaţia americană.

Dar asta nu înseamnă că Israelul va privi pasiv cum militanţii şiiţi se înarmează, a avertizat sursa citată. "Aceasta este în mod clar una din opţiunile pe care Israelul le are", a subliniat oficialul israelian, întrebat dacă statul evreu ia în calcul ipoteza unui atac asupra depozitelor de armament sau convoaielor care iau drumul Libanului. Serviciile israeliene de informaţii au reuşit să refacă traseul acestor transporturi care au drept punct de plecare depozitele siriene de armanent şi care se desfăşoară numai la adăpostul întunericului, a adăugat oficialul, precizând că au fost, de asemenea, identificate şi zonele de transfer al armelor.

Ne puteți urmări și pe Google News