Omul lui Medvedev vine la Chişinău în toiul negocierilor post-electorale

Omul lui Medvedev vine la Chişinău în toiul negocierilor post-electorale

Şeful Administraţiei de la Kremlin, Serghei Narîşkin, va sosi în această noapte la Chişinău, pentru a se întâlni cu trei dintre liderii partidelor din noul Parlament. Posibila miză: crearea unei coaliţii de centru-stânga.

Oficialul rus are programate discuţii cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, cu preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin şi cu liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. Între liderii partidelor parlamentare, excepţie face premierul Vlad Filat. Deşi n-a fost anunţat oficial, subiectul pare legat de negocierile pentru crearea unui pol politic, după alegerile de acum o săptămână. Vizita a fost confirmată de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău.

Vizita are ca scop crearea unei coaliţii comode pentru Moscova, consideră politologul Oazu Nantoi, citat de Jurnal.md. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu susţine că a fost înştiinţat cu mai puţin de 24 în urmă de vizita lui Narîşkin. "Eu am aflat abia ieri seara. Avem o întâlnire programată pentru mâine, în jurul orei 12:00. Nu ştiu despre ce anume vom discuta, nu cunosc nici un fel de detalii. Eu cred că totul va fi bine. Eu am încredere în colegii mei de Alianţă", a declarat Ghimpu, citat de Unimedia.md.

Întâlniri pe bandă rulantă

Narîşkin a mai fost la Chişinău la sfârşitul lui septembrie 2009, scrie Unimedia.md. A participat atunci la Forul intelectualităţii de creaţie şi cercetătorilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), ocazie cu care a avut întâlniri cu Mihai Ghimpu şi Vlad Filat, pentru organizarea summit-ului CSI din octombrie. La rândul său, Vladimir Voronin a discutat cu Narîşkin imediat după alegerile de anul trecut, precum şi în august 2010, în timpul unei vizite la Moscova. O lună mai târziu, şi fostul candidat la preşedinţie din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, Marian Lupu, a discutat cu Narîşkin.

"Greu de spus ce mesaj transmite Rusia prin această vizită, dar dacă pornim de la abordarea noastră naţională, atunci probabil se tatonează terenul pentru crearea unei coaliţii de centru-stânga", a menţionat Oazu Nantoi.

Vladimir Voronin, liderul comuniştilor moldoveni, l-a catalogat pe Vlad Filat drept "regele contrabandiştilor", iar pe Mihai Ghimpu- "pacient la spitalul de nebuni", într-un interviu pentru o publicaţie rusească. Fostul preşedinte al Republicii Moldova consideră că singura alianţă pe care o admite ar fi cea cu democraţii lui Marian Lupu.

Ne puteți urmări și pe Google News