InterAgro vrea să renunţe la statutul de consumator întreruptibil de gaze

InterAgro vrea să renunţe la statutul de consumator întreruptibil de gaze

Compania InterAgro a înaintat ieri o adresă societatea naţională de transport al gazelor naturale, Transgaz, prin care solicită renunţarea la statutul de consumator întreruptibil, începând cu 1 ianuarie 2011, potrivit unui comunicat al producătorului de îngrăşăminte, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae.

Acest statut de consumator întrerputibil i-a permis, potrivit unei legi, ca în perioada mai 2009-octombrie 2010 să primească doar gaze naturale din producţia internă, alături de alte companii din domeniile industriei metalurgice sau producerii de energie electrică. Atât omul de afaceri, cât şi sindicatele din domeniu au cerut prelungirea acestei facilităţi şi după data de 31 octombrie, însă guvernul nu a luat nicio decizie în acest sens. Mai mult, Niculae anunţase că va opri combinatele pe rând. InterAgro procesează gaze naturale în combinatele chimice Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, GA&PRO Piatra Neamţ şi Nitroporos Făgăraş.

Alimentarea populaţiei, prioritară În situaţie de criză în alimentarea cu gaze pe timp de iarnă,  consumatorii întreruptibili sunt primii care vor fi opriţi, astfel încât cantităţile de gaze disponibilizate să fie direcţionate cu precădere altor categorii de consumatori - populaţie, şcoli, spitale, instituţii publice etc.

"Decizia InterAgro are drept scop eliminarea pierderilor rezultate în urma întreruperilor în alimentarea cu gaze naturale necesare procesării în combinatele chimice, întreruperi acceptate în calitate de consumator întreruptibil", se arată într-un comunicat. Într-un alt comunicat recent, InterAgro a arătat că în perioadele în care nu au putut funcţiona, combinatele chimice au trebuit să suporte cheltuieli de milioane de euro lunar, pentru că tot gazul a fost direcţionat către populaţie, pentru asigurarea energiei termice, în special.

Ne puteți urmări și pe Google News