Publicarea telegramelor secrete ale diplomaţiei SUA a stârnit furia unor politicieni şi responsabili americani şi canadieni, care au cerut în mod explicit asasinarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange sau judecarea şi executarea persoanei care i-a furnizat acestuia informaţiile.
Cea mai dură solicitare a venit aseară, de la un înalt consilier al premierului canadian Stephen Harper. Tom Flanagan a apreciat, la televiziunea CBC, că Assange "ar trebui asasinat". "Cred că Obama ar trebui să folosească o dronă", a spus Flanagan, care a refuzat ulterior să îşi retracteze comentariile şi a apreciat că nu ar fi nefericit dacă "Assange ar dispărea".
Azi, a venit rândul lui Mike Huckabee, fost candidat la nominalizarea Partidului Republican pentru ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, să arunce cuvinte grele. "Persoana din guvernul nostru care a furnizat informaţiile este vinovată de trădare şi cred că o pedeapsă care nu solicită execuţia ar fi o pedepasă prea blândă", a spus Huckabee.
"Au pus vieţile americane în pericol. Au pus în pericol relaţii pentru a căror reconstrucţie vom avea nevoie de zeci de ani. Au ştiut foarte bine că furnizează documente importante ce le-au fost încredinţate", a adăugat politicianul republican, citat de site-ul Politico.
Există o persoană suspectată că i-ar fi furnizat lui Assange documentele care au făcut atâta vâlvă - Bradley Manning, un analist de informaţii al armatei americane, care se află în prezent arestat la o bază militară. Acesta a fost acuzat pentru transferul de date confidenţiale şi pentru livrarea de informaţii privind securitatea naţională unei surse neautorizate şi riscă o pedeapsă de până la 52 de ani în închisoare.
Căutat de Interpol
În prezent, SUA au anunţat că analizează cazul lui Assange, pentru a vedea dacă acesta poate fi acuzat de încălcarea legilor privind spionajul.
Marţi, Interpolul a emis un mandat de arestare internaţional împotriva lui Assange, căutat de justiţia suedeză în cadrul unei anchete separate, pentru "viol şi agresiune sexuală", potrivit AFP. Tot marţi, Julian Assange a contestat la Curtea Supremă a Suediei mandatul de arestare lansat împotriva lui de justiţia suedeză.
Ordinul de arestare are scopul declarat de a-l interoga pe Assange "pentru suspiciuni rezonabile de viol, agresiune sexuală şi coerciţie" în fapte comise în luna august.
Luni, fosta candidată a republicanilor la vicepreşedinţia SUA, Sarah Palin, a apreciat la rândul ei că Assange este un "anti-american", care ar trebui vânat cu aceeaşi insistenţă cu care sunt vânaţi liderii al-Qaeda şi talibanii. Ea a îndemnat la distrugerea infrastructurii tehnice a site-ului WikiLeaks şi la investigarea indivizilor care au lucrat pentru WikiLeaks la documentele publicate.
Documentele secrete ale diplomaţiei americane au început să fie publicate din noaptea de duminică spre luni, de site-ul WikiLeaks şi de cinci publicaţii din SUA şi Europa - The New York Times, Der Spiegel, Le Monde, The Guardian şi El Pais.