Românii vor face psihoterapie pe HBO

Românii vor face psihoterapie pe HBO

Nume grele din filmul românesc precum Marcel Iureş, Maria Dinulescu, Vlad Zamfirescu vor fi "În derivă", începând din 6 decembrie. Este primul serial produs de HBO România

"În derivă" este primul serial românesc propus de HBO România, regizat de Andrei Sitaru şi Titus Muntean, şi produs de Marc Lorber, Andrei Creţulescu şi Tino Furtună.

Seria aduce în faţa telespectatorilor o şedinţă de terapie psihologică, cu poveşti preluate din viaţa de zi cu zi. Filmul se va lansa pe 6 decembrie, la ora 20.30.

Scenariul este o adaptare a serialului israelian "Be Tipul" (creat de Hagai Levy), care a fost declarat Cea mai bună dramă israeliană TV a tuturor timpurilor, determinând astfel un număr mare de oameni să meargă la psihoterapie. Acest succes considerabil i-a convins pe cei de la HBO Statele Unite să adapteze formatul pe piaţa americană, cu titlul "In Treatment".

Rolul principal a fost deţinut de Gabriel Byrne (câştigător a numeroase Premii Emmy, Globuri de Aur şi Peabody). Serialul a fost preluat şi în Serbia, şi Olanda, şi urmează să fie produs în Polonia, Ungaria şi Moldova.

Adaptare românească

"În derivă" îl are în rolul principal pe Marcel Iureş, ce interpretează personajul Andrei Poenaru, un terapeut calm, rafinat şi înţelept, care poate trece în cealaltă extremă atunci când este chiar el pacient la psihoterapeut. Acţiunea filmului este lipsită de cadre dinamice, însă cuvintele, expresiile faciale şi reacţiile produc un adevărat vârtej intim şi lasă povestea să curgă în direcţii neaşteptate şi şocante. Scenariul are capacitatea să ducă telespectatorul în locuri vii şi distante, fără să părăsească biroul terapeutului.

"Fac o psihoterapie de nivel mediu, oarecum generală. Am şi cazuri de suicid adolescentin, un fel de criză de cuplu, cu o etiologie destul de complicată, care se desfăşoară în medie la toate cazurile, destul de variată. Nu s-a intrat în detaliile procesului de terapie, asta e senzaţia mea. Pe de altă parte, e corect descris, vorbesc de nivelul conţinutului", povesteşte Marcel Iureş depre personajul său, într-un interviu acordat EVZ.

"Nu am ştiut de la bun început anvergura proiectului, dar ştiam că este vorba de psihologie, şi asta este una dintre pasiunile mele destul de recente. Acest serial va fi foarte folositor publicului, românii nu s-au familiarizat cu ceea ce înseamnă încă psihoterapie. Majoritatea oamenilor cred că, dacă te duci la psihoterapeut, eşti nebun. HBO îi oferă publicului o alternativă a programelor deja existente pe piaţă", completează Tamara Creţulescu, terapeutul lui Iureş în film.

"Maria este un personaj mare, dar în acelaşi timp şi unul mic. Ea îl are la terapie pe Andrei Poenaru, de la care va învăţa o grămadă de lucruri. Se declanşează o bătălie între psihanalişti, fiecare foloseşte strategiile lui pentru a-l domina pe celălalt", spune Tamara Creţulescu, despre personajul Maria.

PRODUCŢIE

Serialul propune, pentru început, doar un singur sezon, ce cuprinde 45 de episoade de 30 de minute fiecare, şi, în funcţie de reacţia publicului, se va continua şi cu un al doilea sezon

Numele producţiei, "În derivă", a fost ales datorită sem nificaţiei duble pe care acesta îl conferă. "Primul sens este dat de faptul că psihoterapeutul Marcel Iureş este un pasionat de bărci, vapoare, iar cel de-al doilea sens este dat de echivalentul «deriva unui vapor» şi este aplicat personajelor, pentru că toate sunt în derivă şi nu ştiu încotro merg", explică regizorul Andrei Sitaru.

"La un moment dat a apărut un concurs intern, cine propune cel mai potrivit titlu, nu ştiu ce câştigă. S-a considerat că "În Tratament" (n.r. - numele producţiei americane) sună prea tehnic la noi, cântăreşte o prejudecată a publicului românesc, că dacă te duci la terapeut înseamnă că eşti nebun, şi că faci un tratament", completează regizorul Titus Muntean.

Scenariul nu a suferit modificări din punct de vedere al dialogurilor. "Intenţia era să nu se facă improvizaţie, dar nu întotdeauna textul care a fost scris în română suna bine în gura actorului, şi atunci de comun acord, prin negocieri sau discuţii, se schimbau anumite reguli", precizează Titus Muntean. "Toţi sunt actori extraordinari, s-au adaptat perfect după personajele lor, iar cu Maria Dinulescu mai lucrasem şi înainte. Ne-a fost foarte greu la început cu ea, să ajungem împreună la personajul pe care ni-l doream. Chiar dacă îi ştiam secretele, a fost dificil să avem aceeaşi viziune despre personaj", povesteşte Andrei Sitaru.

PLANIFICARE

Fiecare zi aduce un nou caz

În fiecare zi lucrătoare a săptămânii, doctorul Andrei Poenaru (Marcel Iureş) primeşte în cabinetul său câte un pacient. Ziua de luni i-o dedică Norei (Maria Dinulescu), o tipă senzuală şi foarte inteligentă, care se îndrăgosteşte de psihoterapeutul ei. Marţi vine rândul lui Victor, un militar de carieră, care afişează duritate şi stoicism pentru a ascunde un teribil sentiment de vinovăţie. Ziua de miercuri este destinată Dianei (Maria Mitu), o gimnastă de performanţă, care ajunge în cabinetul doctorului Poenaru obligată de compania de asigurări, după ce a suferit un accident cu bicicleta. Ea este bănuită că ar fi încercat să se sinucidă.

Joi seara, canapeaua este ocupată de Ruxandra (Andreea Bibiri) şi Tudor (Bogdan Dumitrache), un cuplu căsătorit de opt ani, care se află într-o mare dilemă: să păstreze sau nu copilul pe care l-au aşteptat timp de cinci ani, urmând tot felul de tratamente pentru fertilitate. Vineri vine rândul lui Andrei să mergă la psihoterapeut, aşa că alege să o sune pe Maria, cea care i-a fost călăuză spirituală în anii de formare profesională. Nu după mult timp, Andrei o ia şi pe soţia sa cu el, Laura (Gabriela Butuc) şi, împreună, încearcă să rezolve problemele din căsnicie.

MARIA DINULESCU

Îndrăgostită de psihoterapeutul ei

Nora, interpretată de Maria Dinulescu, este o femeie inteligentă, capricioasă, senzuală, cu o personalitate nevrotică şi îi este mereu teamă să nu se facă de ruşine în faţa terapeutului său. După un an de terapie, Nora îşi mărturiseşte pentru prima dată sentimentele faţă de doctorul ei.

"Când eram elevă îmi plăcea foarte mult psihologia, am citit foarte mult, sora mea e psiholog, cumnatul la fel, şi atunci am datele. Dar nu asta a fost greu pentru mine. Nora e directă, agresivă, are o duritate... (...) Primul ei moment de sex a fost în Noaptea de Înviere şi întrun mod foarte vulgar şi dur. Mie mi-a fost greu când am citit textul, darămite să-l spun şi să o fac întrun fel care să aducă toată trauma, toată durerea ei, dar, în acelaşi timp, să o păstrez umană, directă, el - psihologul - să se îndrăgostească de ea... Cel mai greu personaj pe care l-am făcut până acum. Nora este o persoană cu care eu nu aş ieşi la un suc, nu aş vorbi, o femeie care mie nu îmi place", subliniază Maria Dinulescu.

VLAD ZAMFIRESCU

Sentimentul de vinovăţie

Victor, interpretat de Vlad Zamfirescu, este un militar care a fost implicat într-o operaţiune în Afganistan soldată cu victime. El crede că un soldat nu are ce căuta la psiholog, dar face asta pentru a primi încă un sfat.

"Trauma pe care Victor a avut-o în Afganistan este o problemă destul de puternică, oricine se poate transpune şi se poate întreba ce ar face în situaţia asta. Eu am fost foarte atent ca să limpezesc că el doar şi-a îndeplinit ordinul şi că nu are de ce să aibă mustrări de conşiinţă, habar n-avea că acolo sunt copii. El trece prin nişte situaţii umane pe care le înţeleg şi pot să le filtrez ca atare. Este un om bogat şi complex. Se întâmplă de foarte multe ori să joci o latură a unui personaj, să nu faci întregile lui posibilităţi", explică Zamfirescu.

"Eu şi Marcel Iureş ne ştim de mulţi ani, avem o relaţie foarte specială şi apropiată. Colaborăm de mult la teatru şi m-am bucurat că pot să joc cu el, să fim faţă în faţă", încheie Zamfirescu.

ANDREEA BIBIRI ŞI BOGDAN DUMITRACHE

Căsnicie tensionată

Ruxandra şi Tudor aleg să meargă la psihoterapeut pentru a se hotărî dacă să păstreze sau nu o sarcină.

"Personajul meu, Ruxandra, este o femeie care îşi doreşte o carieră, însă îi stă în cale apariţia unui copil. M-am bucurat foarte mult că joc acest personaj chiar din punctul acesta de vedere, sunt multe femei care sunt puse în situaţia de a alege între carieră şi viaţa de familie. Ruxandra îşi dă seama cu timpul că toleranţa şi înţelegerea soţului sunt cele care lipsesc în viaţa ei. Până acum am fost solicitată numai pentru personaje tinere, şi pentru mine acest rol este un pas măreţ, pe care îl aştept de multă vreme, ca lumea să mă vadă jucând şi o femeie matură", povesteşte Andreea Bibiri.

"Cred că vor fi mulţi oameni care îşi vor găsi reacţiile lor în personajul meu, vizavi de gelozie, de a încerca să-ţi determini şi să-ţi controlezi partenerul. Nu m-am acomodat greu cu personajul, dar a fost mai dificil de dus. Să reproduci stări conflictuale consumă foarte multă energie", încheie Bogdan Dumitrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News