Şanse mai mari de vindecare pentru copiii cu leucemie

Şanse mai mari de vindecare pentru copiii cu leucemie

Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" e prima unitate medicală de la noi conectată la Registrul Internaţional de Celule Stem, care are o bază de 15 milioane de donatori la care se poate apela.

Tinerii şi copiii bolnavi de leucemie din România, care au nevoie de transplant medular, au acum mai multe şanse să găsească donator.

Aceasta, datorită faptului că Timişoara a primit, prin Centrul de Transplant Medular al Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu", acces la datele Registrului Internaţional de Donatori de Celule Stem Hematopoietice, aflat în Olanda, care are o bază de date cu peste 15 milioane de donatori din întreaga lume.

În România, registrul naţional al donatorilor e încă nefuncţional şi se aşteaptă finanţare pentru el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Util mai ales bolnavilor care nu au fraţi

Coordonatoarea Centrului de Transplant Medular din Timişoara, prof. dr. Margit Şerban, spune că accesul la Registrul Internaţional de Donatori de Celule Stem înseamnă o şansă în plus oferită bolnavilor de leucemie.

"Găsirea donatorului potrivit este o mare problemă. Cei mai buni donatori sunt fraţii sau surorile, dacă aceştia sunt compatibili. În familiile cu un copil, şansele de a găsi un donator înrudit sunt mai mici de 10%. Pentru găsirea unui donator neînrudit compatibil este nevoie de un registru larg, de ordinul a milioane de oameni. În cazul transplantului medular, dacă intervenţia nu se face în timp util, există riscul ca starea de sănătate a pacientului să nu mai permită efectuarea acesteia. O întârziere de câteva luni poate schimba complet situaţia", explică prof. dr. Margit Şerban.

Deja instituţia a apelat la Registrul Internaţional pentru 12 pacienţi.

Deoarece transplantul nu se realizează în totalitate în ţară (caz în care Ministerul Sănătăţii ar suporta toate costurile, în jur de 38.000 de euro de pacient), familiile bolnavilor suportă costurile analizelor donatorului, recoltarea, controlul calităţii, congelarea şi transportul în aceeaşi zi a celulelor stem hematopoietice. Costurile se ridică la 14.000 de euro.

Operaţii de patru ori mai scumpe în afara ţării

Un transplant alogenic (cu măduvă recoltată de la o altă persoană) costă în România circa 38.000 de euro, iar în străinătate ajunge la 150.000-200.000 de euro, diferenţa fiind făcută de salariile medicilor.

"În ţară, problema este găsirea donatorului compatibil. Accesul la baza de date internaţională oferă şanse pentru mai mulţi bolnavi. Ar trebui ca Ministerul Sănătăţii să suporte cheltuielile cu recoltarea şi transportul în ţară a celulelor stem hematopoietice. Este mai bine să plătim 15.000 de euro pentru un pacient, iar operaţia să se facă în ţară, şi nu de zece ori mai mult, ducând bolnavul la tratament în străinătate", a mai spus prof. dr. Margit Şerban. Anul acesta, la Timişoara au fost făcute 31 de transplanturi. Pe lista de aşteptare se află acum 15 pacienţi, a căror unică şansă de a găsi donatori este registrul internaţional.

"Cei mai buni donatori sunt fraţii sau surorile. În familiile cu un copil, şansele de a găsi un donator înrudit sunt mai mici de 10%.", PROF. DR. MARGIT ŞERBAN, coordonator al Centrului de Transplant Medular din Timişoara

LIPSURI

Registrul naţional nu e gata din lipsă de bani

De circa doi ani se încearcă punerea la punct în ţară a unui Registru Naţional al Donatorilor de Celule Stem. Acesta nu e încă funcţional pentru că nu au fost alocaţi banii necesari pentru plata personalului. "Când vom avea în jur de 15.000 de potenţiali donatori în acest registru naţional, se va face conectarea automată cu cel internaţional", ne-a explicat conf. dr. Daniel Coriu, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular de la Institutul Fundeni din Bucureşti. Un act normativ de anul trecut prevedea ca registrul să aibă 40 de angajaţi. În România, transplantul de celule stem hematopoietice se realizează şi la Târgu-Mureş şi Bucureşti, pe lângă Timişoara.