STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Edilii Capitalei ignoră instanţa

STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Edilii Capitalei ignoră instanţa

EPISODUL 7: O bucureşteancă se chinuieşte de nouă ani să intre în posesia unei garsoniere care i-a aparţinut tatălui ei.

O bucureşteancă în vârstă de 67 de ani încearcă în zadar, încă din 2001, să reintre în posesia unei garsoniere ce i-a aparţinut tatălui ei. Primăria Capitalei i-a ignorat cererile timp de trei ani.

A urmat un proces care a durat alţi patru ani. Rezultatul: deşi deţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă încă din 2008, Sibila Săpătoru tot nu a primit garsoniera pentru că edilii Capitalei continuă să o ignore.

Cumpărată în '49, naţionalizată în '50

Tatăl Sibilei Săpătoru, Constantin A. Papadopol, cumpăra, în decembrie 1949 o garsonieră pe str. Jean Louis Calderon din Bucureşti. Aceasta i-a fost, însă, naţionalizată prin Decretul 92/1950.

Femeia a fost nevoită să mai aştepte încă 11 ani după Revoluţia din decembrie '89 apariţia unei legi (10/2001) care să-i dea posibilitatea de a încerca să recâştige garsoniera. Atunci, Sibila Săpătoru a depus la Primăria Bucureşti notificarea nr. 2218/2001. Răspunsul nu a mai venit niciodată.

"Ping-pong" cu dosarul între instanţe

Într-un final, bătrâna s-a a dresat Tribunalului Bucureşti. Instanţa avea să soluţioneze, în 2005, solicitarea Sibilei Săpătoru, obligând primăria să-i restituie garsoniera. Primăria a declarat însă apel, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis desfiinţarea sentinţei, pe motiv că nu Tribunalul ar fi fost competent să soluţioneze cauza. Astfel, dosarul a fost trimis Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti. Practic, procesul a pornit de la zero.

Judecătoria Sectorului 5 i-a dat din nou dreptate bătrânei, primăria a atacat iarăşi sentinţa, dar Tribunalul Bucureşti a menţinut- o. Numai că reprezentanţii primăriei s-au adresat iarăşi Curţii de Apel Bucureşti care, de această dată, a ajuns la concluzia că nu Judecătoria Sectorului 5 ar fi fost competentă să soluţioneze litigiul, în primă instanţă, ci Tribunalul. Cauza a fost trimisă spre rejudecare Tribunalului Bucureşti. Practic, Sibila Spătaru a luat- o, din nou, de la zero. Era deja anul 2007.

VERDICT

Hotărâre definitivă şi irevocabilă

Odată procesul reluat, practic, de la zero, Tribunalul Bucureşti avea să oblige, din nou, Primăria Capitalei să răspundă notificării depuse în 2001 de către Sibila Spătaru. Cu menţiunea, reluată în conţinutul hotărârii, că răspunsul ar fi trebuit remis în termen de 60 de zile de la primirea Notificării 2218/2001.

Trecuseră şase ani. Primăria Capitalei a contestat din nou hotărârea, la Curtea de Apel Bucureşti, care, în aprilie 2008, a decis: "Obligă pârâtul (primăria - n.r.) să emită o dispoziţie de restituire în natură a apartamentului nr. XX, situat în Bucureşti, str. Jean Louis Calderon" (vezi facsimil).

Municipalitatea nu s-a lăsat nici de această dată, astfel că litigiul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care avea să emită într-un final, tot în 2008, o hotărâre definitivă şi irevocabilă, favorabilă Sibilei Săpătoru. Cu toate că anul 2010 se apropie de sfârşit, adică au trecut mai bine de doi ani de când femeia deţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă de restituire a garsonierei tatălui ei, Primăria Capitalei continuă să o ignore.

TERGIVERSARE

O interminabilă luptă în justiţie

Primăria Municipiului Bucureşti nu a pus însă în practică, nici măcar până astăzi, hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dată fiind situaţia, Sibila Săpătoru a apelat, luna trecută, din nou la instanţă, solicitând daune în valoare de 300 de euro pe lună, contravaloarea chiriei pe care consideră că ar fi obţinut- o pentru garsonieră, începând cu data emiterii hotărârii Înaltei Curţi. "Juridic vorbind, este vorba despre contravaloarea lipsei de folosinţă", explică avocatul Adriana Pantazi.

Apărătorul Sibilei Săpătoru concluzionează: "Să ştiţi că eu am foarte multe cazuri, foarte mulţi clienţi, oameni cărora Primăria Capitalei refuză să le pună în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, învestite cu titlu executoriu. Problema în dreptul românesc este aceea că nu există instrumente eficiente pentru a constrânge un debitor. Poţi, în Dreptul Civil, să sesizezi din nou instanţa, dar pe cheltuiala şi timpul tău, iar debitorul riscă să primească o amendă, dar plătibilă către stat. Poţi solicita, totuşi, ca amenda să-ţi fie achitată ţie, dar, din nou, în instanţă. Iar dacă, după şase luni de la primirea amenzii, debitorul nu se conformează, te poţi adresa, din nou instanţei. Evident, tot pe banii şi timpul tău".

Pentru Sibila Săpătoru încercarea de a recupera garsoniera confiscată tatălui ei de către comunişti pare o luptă interminabilă, din cauza tergiversărilor din Justiţie şi a indiferenţei autorităţilor.

PERSEVERENŢĂ. La 67 de ani, Sibila Săpătoru îşi caută încă dreptatea SERIAL EVZ:

  • CAMPANIE EVZ. Stop justiţiei nedrepte!
  • EPISODUL 1: Refren din justiţia română: proces mic, travaliu mare
  • EPISODUL 2: Un război în justiţie de-o seamă cu democraţia
  • EPISODUL 3: "Politicienii parlamentari fac rău justiţiei prin legile pe care le dau"
  • EPISODUL 4: Un proces mai lung ca viaţa
  • EPISODUL 5: "Avocaţii au fost o frână în calea medierii"
  • EPISODUL 6: Procesele veşnice de la noi, criticate de Europa

Ne puteți urmări și pe Google News