Florin Iepan, despre "cel mai întunecat moment al României": "Am fost o ţară fascistă"
- Adam Popescu
- 12 noiembrie 2010, 00:24
Într-un interviu acordat revistei Industry Reel, publicaţie editată de Institutul Filmului Documentar din Praga, regizorul Florin Iepan vorbeşte despre ultimul său proiect cinematografic, evaluând dur modul în care românii se raportează la masacrele comandate de regimul mareşalului Antonescu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Astăzi, românii nu acceptă faptul că ţara lor a fost una fascistă" e concluzia regizorului care a săpat aproape trei ani de zile pentru a spunea povestea masacrului de la Odessa, "cel mai întunecat moment al istoriei noastre".
"Regizorul român Florin Iepan deschide campania sa de denazificare a României cu filmul documentar «Odessa». Ţintind una din zonele tulburi ale istoriei româneşti - adesea negatul şi pe jumătate uitatul masacru al evreilor în Odessa ocupată -, Iepan explorează un subiect greu digerabil pentru majoritatea românilor".
Acestea sunt rândurile introductive ale Hanei Rezkova, manager de proiecte la Institutul Filmului Documentar şi autoarea interviului publicat de Industry Reel.
Purtat în jurul celui mai nou proiect documentar semnat de Iepan, "Odessa", peliculă prezentată la sfârşitul lunii trecute la East European Forum, dialogul subliniază deficitul de informaţie şi înţelegere istorică a unui fenomen genocidar de proporţii - Holocaustul românesc.
Iată câteva dintre declaraţiile lui Florin Iepan pentru Industry Reel:
- "Când am fost invitat de Televiziunea Romana să fac un film de prezentare despre Ion Antonescu, percepţia mea despre el era una pozitivă - un luptător anticomunist executat de ruşi în 1946 pentru crime de război. Cu precizarea că nu ştiam faptul că el chiar era un criminal de război. Pe parcursul documentării am realizat că, la începutul războiului, Antonescu a fost chiar mai activ împotriva evreilor decât germanii. Era un pragmatic. În accepţiunea sa, evreii din nordul României erau comunişti şi în favoarea ruşilor"
- "Astăzi, Antonescu e foarte popular în România. Suntem precum acele ţări sud-americane în care figurile militare sunt total dedicate ţărilor pe care le conduc. Mai mult, Antonescu a murit în faţa camerei de filmat strigând: Trăiască România!"
- "Cărţile de istorie încă ne spun că românii au salvat foarte mulţi evrei şi că ungurii stau mai rău la capitolul ăsta. Nimeni nu e în stare să accepte că România a fost o ţară fascistă. Niciun istoric nu sapă împotriva acestui status quo"
- "Înainte de toate, încerc să pun această problemă pentru ca oamenii să înţeleagă că există o problemă. Mi-ar plăcea să-l conving pe Sergiu Nicolaescu, care a creat practic istoria noastră prin filmele sale istorice, să regizeze un film despre Odessa. Astfel va deveni imediat parte a istoriei noastre"
- "Înclinaţia unei naţiuni mici este să şteargă şi să refacă istoria. Nimeni n-a făcut un documentar bun despre victimele naziştilor români, maghiari sau croaţi. Responsabilitatea pentru Holocaust nu e doar a Germaniei. Nu-l putem învinovăţi doar pe nebunul de Hitler"
- "În perioada interbelică, România era văzută ca o ţară balcanică simpatică, unde toată lumea ducea o viaţă bună, inclusiv evreii. Trei-patru ani mai târziu, eram pregătiţi să omorâm copii şi femei. Eu sunt optimist, cred că societatea este pregătită să afle. Nu mai suntem ca acum douăzeci de ani, ca pe timpul lui Ceauşescu"
<iframe src="http://player.vimeo.com/video/14797221?title=0&byline=0" frameborder="0" height="375" width="500"></iframe>
MASACRUL DE LA ODESSA
Fila ruptă din cărţile de istorie
Declanşat în seara zilei de 22 octombrie 1941, dupa ce partizanii sovietici aruncaseră în aer clădirea comandamentului militar românesc din Odessa, omorând zeci de ofiţeri, masacrul de la Odessa a fost comandat de mareşalul Ion Antonescu, al carui aparat de propagandă lansase ideea că majoritatea comuniştilor erau evrei.
Comandantul suprem de la Bucureşti i-a ordonat generalului Iosif Iacobici, şeful Marelui Stat Major şi comandant al Armatei a IV-a "să ia măsuri drastice de pedepsire". "Ca represalii şi pentru a da un exemplu populaţiei, s-au luat măsuri pentru a spânzura în pieţele publice un număr de evrei şi comunişti suspecţi", a răspuns Iacobici în aceeaşi noapte.
În zilele de 22 - 24 octombrie 1941 au fost ucişi de câtre militari români circa 22.000 de evrei din oraş.
CV
Cine este Florin Iepan
Florin Iepan are la activ peste 40 de filme documentare şi producţii de televiziune şi se află în topul celor mai buni regizori de film documentar. Absolvent de regie în 1995, Iepan s-a specializat în realizarea de coproducţii internaţionale de filme documentare.
Este membru activ al European Documentary Network, cea mai mare organizaţie profesională din lume a producătorilor şi autorilor de film documentar. Florin Iepan este cunoscut în special pentru pelicula din 2004 "Născuţi la comandă. Decreţeii".
Citiţi şi:
România se înşurubează definitiv pe harta Holocaustului