E oficial: Franţa vrea să amâne aderarea României la Schengen

E oficial: Franţa vrea să amâne aderarea României la Schengen

Franţa se va asigura că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu se va lua până în vara anului viitor, a declarat azi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

Este cea mai clară declaraţie prin care Parisul îşi arată opoziţia faţă de aderarea ţării noastre la spaţiul fără frontiere interne în martie 2011, aşa cum şi-au propus oficialii de la Bucureşti.  Trebuie să fim foarte vigilenţi cu privire la extinderea către România şi Bulgaria, a spus Lellouche în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naţionale a Franţei. "Această extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani" şi, ca şi Olanda, "noi suntem favorabili unei amânări a acestei decizii" cel puţin până la raportul Comisiei Europene referitor la justţia din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din vara lui 2011", a mai spus oficialul francez, citat de Agerpres.

Pierre Lellouche şi-a susţinut poziţia afirmând că rapoartele periodice sunt "îngrijorătoare". Problemele invocate de el ar fi legate de "supravegherea reală şi eficientă a frontierelor externe ale UE" şi "lupta împotriva corupţiei". Oficialul francez a mai menţionat creşterea fluxurilor de imigranţi ilegali via Turcia spre frontierele bulgară şi română.

"Frontiera româno-moldoveană este prost controlată din cauza distribuirii dincolo de frontieră de paşapoarte româneşti, a 'găurii negre' pe care o reprezintă teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina vecină", a adăugat Pierre Lellouche. Olanda, un alt obstacol Olanda a anunţat deja că ne condiţionează explicit aderarea la spaţiul fără frontiere de progresele în reformarea sistemului judiciar. Guvernul de la Haga a subliniat că, sacă rapoartele Comisiei Europene privind justiţia din România şi Bulgaria vor arăta că nu sunt îndeplinite "criteriile stricte, Olanda nu va susţine aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen şi eliminarea controalelor la frontierele interne ale UE, iar România şi Bulgaria nu vor fi primite în Schengen". La mijlocul lui octombrie, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a avertizat, în cursul unei vizite la Paris, că România trebuie să privească foarte atent la dezvoltarea în mediile europene a subiectului privind posibila conexare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei (MCV) cu problema aderării la Spaţiul Schengen. "România trebuie să ia foarte în serios suspiciunile şi rezervele care au început să se manifeste, inclusiv în spaţiul francez şi să abordeze cu argumente şi foarte decisă această discuţie, cât mai repede cu putinţă", a spus Predoiu la momentul respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News