România și Corupția, verdictul tăios al unui ziarst american: Cutare politician greu, poate fi blamat că își umple propriul buzunar atunci când toți colegii procedează întocmai, iar el ar fi considerat un fraier dacă s-ar abține?

România și Corupția, verdictul tăios al unui ziarst american: Cutare politician greu, poate fi blamat că își umple propriul buzunar atunci când toți colegii procedează întocmai, iar el ar fi considerat un fraier dacă s-ar abține?

România. Un ziarist american a făcut o radiografie extrem de dură societății românești. Biografia acestuia este însă mult mai complexă, dar verdictul extrem de clar exprimat, depășește granițele timpului.

Despre România:

,,Imoralitatea din viața politică este o amenințare mult mai serioasă. Probabil cel mai serios obstacol în calea progresului României îl constituie aproape completa lipsă de responsabilitate socială a majorității liderilor români ca și a celor mai mulți militanți politici. Acest gen de imoralitate – sau puteți să-i spuneți lipsă de onestitate – este acceptat pretutindeni. Atât de lipsiți de scrupule sunt politicienii, ca grup, încât un caz de excepție este imediat comentat... Înclinația oricui este să joace potrivit regulilor dominante sau lipsei de reguli. Cutare politician greu, poate fi blamat că își umple propriul buzunar atunci când toți colegii procedează întocmai, iar el ar fi considerat un fraier dacă s-ar abține?... România, țară din Balcani cu cea mai numeroasă populație, dispune de extraordinare posibilități. Are grâu, are lemn, are petrol. Dacă va reuși să-și pună în viața politică ordine și să alcătuiască un program economic constructiv, ar putea deveni curând o națiune de care să se țină cont în viața politică, economică și culturală europeană. Dar, deocamdată, politica românească nu urmează o schemă inteligibilă". 

rememorează istoricul Alexandru Duțu într-o postare publică.

Ziaristul care a spus aceste lucruri despre România, în 1935 este John I. B. McCulloch. Acesta a scris "Tobe în Noaptea Balcanică", volum publicat în 1937 și "Provocarea Americii", publicat în 1938. În 1975, a fost numit comandor al Imperiului Britanic de către regina Elisabeta a II-a. S-a născut la St. Louis și a absolvit Universitatea Yale. A studiat la New College din Oxford University și a obținut o diplomă de master în studiile latino-americane de la Universitatea Stanford.

În numărul 14 al Evenimentului Istoric poți citi multe alte materiale interesante:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare,

  • aventurile cu milițienii români ale unor rockeri care urcaseră și pe scena de Woodstock,

  • dezvăluiri despre misterioșii Cavaleri Danubieni, un ordin inițiatic astăzi pierdut.

  • 124 de pagini de articole inedite, documente din arhive și dezvăluiri istorice.

O parte din articole le puteți citi GRATU|T pe siteul www.evenimentulistoric.ro

Ne puteți urmări și pe Google News