Alexei Miller, şeful Gazprom: "Vom analiza trecerea South Stream prin România"
- Adam Popescu
- 13 octombrie 2010, 21:24
Preşedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, miercuri, că a semnat un memorandum de intenţie cu autorităţile române care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind posibilitatea ca South Stream să traverseze teritoriul României.
"Scopul acestui memorandum este analiza oportunităţii economice de realizare a acestui proiect pe teritoriul României. Gazprom a efectuat deja prospecţiuni în zona Mării Negre şi a realizat studiul de fezabilitate", a spus Alexei Miller, aflat în vizită la Bucureşti. El a adăugat că urmează ca Gazprom să realizeze studii de fezabilitate pentru toate ţările tranzitate şi să pregătească concluziile privind studiul tehnico-financiar pentru tot proiectul gazoductului. Un nou acord de colaborare, în viitorul apropiat Potrivit lui Miller, în cadrul întâlnirilor cu premierul Emil Boc şi cu ministrul economiei, Ion Ariton, s-au mai discutat şi despre aspecte ale relaţiei energetice cu România.
Astfel, cele două părţi au convenit ca în viitor să fie semnat un document privind energia electrică şi să lucreze la nivel de experţi pentru colaborarea în domeniul petrolului şi produselor petroliere.
"Având în vedere sfera problemelor şi înţelegerile realizate astăzi sunt convins că în scurt timp va urma o nouă întâlnire şi ea va avea loc la Moscova", a spus Miller. Contradicţii pe tema gazelor naturale mai ieftine Întrebat de presă dacă s-a discutat şi despre importuri directe de gaze, Miller a răspuns că această temă a fost atinsă, "dar nu a constituit subiectul discuţiilor". Totuşi, guvernul a anunţat, printr-un comunicar de presă, remis EVZ, că "un subiect important abordat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat preocuparea pentru identificarea modalităţilor de încheiere în cel mai scurt timp a unui contract direct Romgaz- Gazprom pentru livrarea gazelor naturale".
Conform sursei citate, la iniţiativa companiei ruse s-au purtat discuţii privind schimbul de informaţii necesare elaborarii studiului de fezabilitate al proiectului South Stream, în ipoteza unei eventuale tranzitări a României, ceea ce a anunţat deja şeful Gazprom, Alexei Miller.
"S-a convenit ca, după ce partea rusă va elabora studiul de fezabilitate, părţile să analizeze aceste rezultate", se mai arată în comunicat. Totodată, guvernul a precizat că, în cadrul întrevederilor, a fost afirmată deschiderea reciprocă pentru cooperarea în sectorul gazelor, dar şi în alte sectoare din domeniul energetic, precum dezvoltarea unor facilităţi de înmagazinare subterană a gazelor naturale, construirea de centrale electrice cu cogenerare, cum este cea de la Iernut, colaborarea în furnizarea de resurse petroliere pe piaţa regională, precum şi posibila participare la piaţa certificatelor privind emisiile de CO2.
La întrevederea de la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc au mai participat şi ministrul Ion Ariton şi fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Miller merge în vizită şi la bulgari Şeful Gazprom a mai spus că în acest moment doreşte optimizarea traseului South Stream şi astăzi "am ridicat problema într-un plan concret privind tranzitarea României şi a fost semnat un prim document important".
Alexei Miller urmează să efectueze în curând o vizită la Sofia, unde va discuta din nou despre acest proiect. EVZ a arătat în vara acestui an că Rusia se foloseşte de România pentru a pune presiune în negocierile purtate cu Bulgaria. Şeful Gazprom a răspuns presei de la Bucureşti că el nu doreşte decât optimizarea proiectului. South Stream nu este concurent al Nabucco Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a mai declarat astăzi că lucrările de construcţie a conductei South Stream vor începe în 2013, iar primele cantităţile de gaze vor fi livrate din 2015.
"Nu există şi nici nu vor fi probleme legate de realizarea proiectului, dispunem de toate resursele financiare. Pieţele ţintă sunt din Europa de Est, de Sud şi Europa Centrală", a spus Miller.
Totodată, el a ţinut să precizeze că "South Stream nu este concurentul unor alte proiecte, deoarece scopul lui este diversificarea traselelor către Europa. Scopul altor proiecte (Nabucco - n.r.) îl reprezintă diversificarea bazei de resurse".
South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).
Membrii delegaţiei Gazprom, condusă de preşedintele grupului rus Alexei Miller, au avut astăzi mai multe întâlniri cu oficialii români. Prima vizită a avut loc la ora 11:30 cu ministrul economiei, Ion Ariton, şi reprezentanţi ai Romgaz, la sediul ministerului. La ora 13:00, Miller a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria. Pe agenda discuţiilor la Ministerul Economiei se numără proiectele comune ale Gazprom şi Romgaz privind înmagazinarea subterană a gazelor la Roman-Mărgineni (judeţul Neamţ) şi posibilitatea construirii unor centrale termice pe gaze. De asemenea, un subiect important ar putea fi şi gazoductul South Stream. Vizita lui Miller la Bucureşti a fost anunţată în această vară de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu. El afirma atunci că în această toamnă vor continua discuţiile cu Gazprom privitoare la South Stream, dar şi analiza unor posibile proiecte comune privind înmagazinarea gazelor şi producţia de energie electrică.
Citeşte AICI ce câştiguri poate avea România din includerea în South Stream.