Peste 90 de artişti de la Opera Naţională Română din Cluj Napoca au protestat azi dimineaţă şi au refuzat să participe la o repetiţie pentru spectacolul Don Giovanni, care va avea premiera în prima jumătate a lunii octombrie.
Artiştii sunt nemulţumiţi de faptul că în sala mare a Operei este foarte frig, condiţii în care nu se pot desfăşura repetiţiile pentru spectacole. "De dimineaţă am venit la repetiţie şi în sală erau 14 grade Celsius, temperatură improprie pentru a cânta la instrumente sau din voce. Noi folosim instrumente care valorează câteva mii de euro, iar dacă sufli cu temperatura corpului, care e de 36 de grade Celsius, într-un instrument unde temperatura e cea a camerei, adică 14 grade Celsius, acel instrument muzical se va distruge. Temperatura minimă acceptată este 18 grade Celsius", spune Dan Gâdea, instrumentist la Opera Naţională Română din Cluj Napoca şi preşedinte al sindicatului.
Tenorul Dan Dumitrana spune că, în cazul soliştilor, aerul rece le pune în pericol corzile vocale. "Prin faptul că inspiri într-un aer rece şi mai trebuie să şi cânţi, îţi sunt afectate corzile vocale, pe care se depune o mucoasă, în final vocea fiind afectată", susţine tenorul Dan Dumitrana.
Nemulţumiţi de condiţiile de lucru
Un alt solist cunoscut al Operei din Cluj Napoca, Marius Chiorean, spune că în afara frigului care îi împiedică pe solişti să îşi facă datoria, infrastructura este la pământ. "Ne lipsesc instrumentele de cântat. Până de curând pianul din sala mică de repetiţii stătea doar în două picioare şi era sprijinit într-un scaun. La rândul ei, pianina este pe cale să se dezmembreze, iar mizeria este peste tot", spune Marius Chiorean.
Artiştii nemulţumiţi mai susţin şi faptul că directorul Operei Naţionale, Cristian Trifana, le-a spus că imobilul se află în proprietatea Teatrului Naţional şi, drept urmare, această instituţie trebuie să se ocupe de rezolvarea problemei cu căldura.
"Este o problemă cu centrala termică care nu mai îndeplineşte noile condiţii legale pentru a funcţiona şi, într-adevăr, temperatura a fost scăzută. Din câte am înţeles, centrala poate să funcţioneze, dar legal nimeni nu îşi asumă răspunderea", explică Dan Bădilă, reprezentantul pentru relaţia cu presa a Operei Române din Cluj Napoca.