Grădiniţa care produce energie

Grădiniţa care produce energie

Guvernul german a finanţat un proiect-pilot prin care o grădiniţă din Sighişoara a devenit producător de energie verde cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice.

Grădiniţa numărul 6 din Sighişoara este printre puţinii producători români de energie electrică ce utilizează în acest sens panourile fotovoltaice.

În afară de relativ cunoscutele panouri solare pentru producţia energiei termice, pe o parte din acoperişul grădiniţei au fost montate panouri fotovoltaice. Acestea produc energie electrică ce intră în reţeaua oraşului. Iar dacă apare vreo avarie, grădiniţa, aflată în proprietatea Bisericii Evanghelice, foloseşte energia produsă de panouri fotovoltaice, energie stocată, în prealabil, într-un sistem avansat de baterii care asigură o autonomie de până la câteva zile.

Amortizare în zece ani

Pentru a deveni producător de energie electrică verde sunt câţiva paşi de urmat. În primul rând, trebuie să fii înscris la ANRE în calitate de producător de energie, şi apoi, pentru fiecare megawatt produs şi livrat în reţea, primeşti de la Electrica o sumă de bani, nu foarte mare, ţinând cond de faptul că este vorba despre preţul de angro.

"În plus, orice producător de acest tip de energie primeşte de la OPCOM (Operatorul pieţei de energie electrică din România - n.r.) şi câte şase certificate verzi pentru fiecare megawatt oră livrat. Având în vedere capacitatea de producţie a instalaţiei inaugurate şi faptul că un certificat de acest tip se tranzacţionează între 27 şi 55 de euro, investiţia de la grădiniţă se va amortiza în aproximativ 10 ani", calculează Lazslo Nemet, managerul pe Europa de Est al companiei ce a montat ieri instalaţia la grădiniţa din Sighişoara.

Piaţă aflată aproape la zero

Investiţia de la Sighişoara a fost de aproximativ 26.000 de euro şi fondurile au fost asigurate, în proporţie de 45%, de Guvernul Germaniei, care caută să promoveze în afara graniţelor fir mele germane din domeniul energiei verzi.

Restul de finanţare a fost asigurat de AS Solar, tot din Germania. "În România este o piaţă care, în cinci ani, va ajunge la câteva sute de milioane de euro. Pentru filiala din România, noi ne propunem să ajungem în cinci ani la o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro", spune managerul companiei, Thomas Rust.

Citiţi şi:

  • Alba: S-a deschis prima stână "verde"
  • Casa verde: numărul caselor cu panouri solare se va dubla
  • Românii au dat iama la "Casa verde" pentru subvenţii

Ne puteți urmări și pe Google News