Şeful Concurenţei: ''Până la finele acestui an, încercăm să finalizăm investigaţia privind Poşta Română"

Şeful Concurenţei: ''Până la finele acestui an, încercăm să finalizăm investigaţia privind Poşta Română"

Inspectorii Consiliului Concurenţei şi-au propus ca până la sfârşitul acestui an să finalizeze investigaţiile mai vechi de trei ani, cu excepţia celei de pe piaţa petrolului, indiferent dacă la unele se vor aplica sancţiuni sau nu, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Astfel ar putea fi finalizate mai multe investigaţii, printre care cea referitoare la piaţa de telecomunicaţii, anchetă demarată în urmă cu patru ani, prin care se cercetează un posibil abuz de poziţie dominantă a marilor operatori Orange, Vodafone şi Romtelecom, şi cea privind piaţa serviciilor de transport auto în regim de taxi din municipiul Constanţa.

Alte anchete care ar putea fi terminate sunt majoritatea celor deschise în domeniul farmaceutic, o altă care vizează serviciile prestate de experţii contabili, şi cea privind sectorul de ape minerale. Pe lângă acestea vor fi finalizate şi cea de la Poşta Română.

Amenzi istorice

Cele mai mari amenzi din istoria Consiliului ar putea fi date cel mai probabil în acest an, dacă în urma investigaţiei privind piaţa de telecomunicaţii se constată că cele trei companii trebuie sancţionate conform legislaţiei în vigoare.

"Dosarul este aproape finalizat. Va trebui să mai facem o analiză şi apoi îl vom trimite operatorilor. Deocamdată nu ştiu dacă se vor aplica sancţiuni în acest caz", a spus Chiriţoiu.

În cazul în care companiile vor fi sancţionate, amenzile minime încep de la 0,5% din cifra de afaceri şi pot ajunge până la 10%. Dacă cele trei companii vor fi sancţionate cu amendă maximă, atunci suma totală ar putea depăşi valoarea cumulată a amenzilor aplicate în  urmă cu câţiva ani producătorilor de ciment, care s+a ridicat la circa 100 milioane de euro.

Totodată, Bogdan Chiriţoiu a precizat că intenţionează ca în perioadă următoare să reducă perioada medie alocată unei investigaţii. În prezent, perioada medie a unei investigaţii a Consiliului este de 26 de luni, cu 8 luni mai mare decât cea recomandată de oficialii Băncii Mondiale. Potrivit şefului instituţiei, numărul investigaţiilor declanşate anul trecut s-au dublat faţă de anul precedent. La finele anului trecut, Consiliul avea în curs de desfăşurare 55 de investigaţii, dintre care 31 declanşate în acelaşi an, iar 24 în anii anteriori.

Ne puteți urmări și pe Google News