Daily Cotcodac, blogul colectiv de umor şi creaţie, e cea mai interesantă evoluţie a satirei româneşti după moda scheciurilor TV din anii ’80 şi apoi a exploziei de umor negru al caţavenci.
Caţavencii au făcut implozie, scenetele umoristice de la televizor, jucate pe vremuri de mari actori, au fost înlocuite de sitcomuri la care nu râzi nicio clipă, iar la şuşele cu Ţociu şi Palade, desfăşurate de obicei la Casa Sindicatelor, nu se mai duce nimeni.
"Daily Cotcodac", proiect iniţiat de jurnalistul Julius Constantinescu, apare exclusiv on-line şi a ajuns la nivelul la care nu mai poate fi ignorat. Textele celor 10 autori şi-au făcut un public consistent, iar poantele de aici sunt împânzite cu repeziciune pe cale orală.
Ca orice proiect virtual care se respectă, unii dintre creatorii blogului încă nu s-au văzut faţă în faţă. Printre ei, Radu Băzăvanu, dar pe care toată lumea îl ştie de Groparu, clujeanul fiind una dintre puţinele vedete exclusiv on-line din România.
Tratament cu haz de necaz "Sunt tânăr, d-ră, tânăr, dar cujet cu o minte îmbătrânită, înainte de vreme pentru că am văzut multe: Ceauşescu, Iliescu, cotă unică", începe Radu interviul, păstrându-şi scriitura care l-a consacrat pe on-line şi deprinsă din băncile Facultăţii de Litere.
"Râsul o reacţie de apărare în faţa unui univers concentraţionar. Steinhardt zicea că soluţia este, de regulă, în religie. Eu îmi permit să-l contrazic şi să spun că în cazul meu, dacă nu aş fi făcut haz de necaz, aş fi fost internat undeva unde nu prea se vede ceriul!", explică acesta motivul pentru care a ales umorul. Din copilărie are-n minte zilele în care făcea baie în Lacul Şopa sau în râul Seviş, când fura porumb, napi, uneori şi câte un pupic de la fete: "Nu era păcat, că erau «ale poporului»".
Fan Irina Loghin şi Julius
Blogul groparu.ro l-a început în noiembrie 2006: "A fost pur şi simplu un caltaboş dintr-o nevoie uriaşă de defulare, o doză zdravănă de narcisism, o logoree verbală şi uneori şi puţintică gândire. Numele a venit de la piesa aia a Irinei Loghin, cu «groparule nemernicule»".
Începutul "unei prietenii mumoase" cu Julius Constantinescu, după cum o descrie Radu, a fost tot în 2006. Cu restul echipei Daily Cotcodac n-a apucat să se cunoască încă. "Cu Julică m-am întâlnit când a venit să-şi ducă surioara, studentă la Cluj. Cu ceilalţi mai comunic prin Twitter, dar nu atâta de des pe cât mi-aş dori", mai spune acesta. În opinia sa, Julius a reuşit să catalizeze cea mai bună comunitate de scriitori de calitate din întreaga blogosferă românească.
Marca Groparu: caterinca anuală "Ţiganiada"
Din 2006. Radu ia opt-zece prieteni cu el, îşi lasă mustaţa să crească, îşi acoperă capul cu pălării negre, se îmbracă în cămăşi înflorate, se-ncalţă cu pantofi de raţă şi fac "trântă voinicească" în creierii munţilor.
"Mai întâi ne plimbăm prin oraş să cumpărăm merinde, bericică, tot felul. Când am văzut reacţiile trecătorilor, ne-am dat seama că ne aflăm într-un moment de mare inspiraţie! Ne distra să vedem că putem fi foarte amabili cu oamenii cu care intram în contact, vorbind copleşitor de politicos cu personalul de pază de la magazin sau cu vânzătoarele de ceapă din piaţă", se mândreşte Radu. Piesa de rezistenţă este porcul de lapte pe care-l fac la proţap.
"Pregătirile pentru prăjit Ghiţă (n.r. - numele porcului) sunt băţ, proţap, jar, cărbuni, uns Ghiţă cu baiţ, învârtit Ghiţă să nu se ardă, eventual şi cântat la urechea lui Ghiţă piesele Tarafului din Clejani", povesteşte Radu. După noaptea cu Ghiţă, băieţii continuă cu prepararea gulaşului, fac baie în apa îngheţată a pârâului din apropiere şi joacă fotbal desculţi. "Nevestele - ce să zică, sireacele? Ele se bucură de nu mai pot că au scăpat de noi un weekend întreg", şi zâmbeşte. Zece autori fac umor old-school
Din proiectul "Daily Cotcodac" mai fac parte alţi nouă scriitori satirici: Eftimie, Julius, Pîrcea, Vivi, 4mall, Dan Voiculescu, Petreanu, VisUrât şi Adrian Călăraşu. Majoritatea au proiectele lor personale pe on-line, însă Julius Constantinescu a fost cel care a adunat tagma umoriştilor. A înfiinţat "Daily Cotcodac" în urmă cu un an şi jumătate, după ce şi-a dat seama că locul pe piată a unui site satiric era neocupat.
TALENTAŢI LA MUNCĂ VOLUNTARĂ
"Din publicitate nu se strânge nici de un salariu decent"
"Ambiţia mea a fost să-i adun într-un singur loc pe toţi cei care scriau bine", povesteşte Julius. "Daily Cotcodac" a fost primul blog care a scos o ediţie tipărită. Ziarul satiric lansat pe 6 iulie 2010 a avut opt pagini şi a fost tipărit în colaborare cu HP România, într-un tiraj de 10.000 de exemplare, distribuit gratuit.
"Fiind tânăr, blogul nu strânge din publicitate nici de un salariu decent", mărturiseşte Julius. Despre cum s-a format echipa, Julius spune că i-a avut colegi pe Pircă şi Şendroiu la revistele lui Dinescu, iar pe Vlad Petreanu la "Jurnalul Naţional".
Pe Groparu şi Călăraşu îi ştia doar din scris, era prieten vechi cu Visurât, iar pe 4mall l-a pescuit dintre cititorii care postau comentarii mai haioase. Pe Vivi Floricica a găsit- o în galeria Universităţii Craiova. "Pe restul i-am racolat prin mijloace specifice", se mândreşte Julius.
Adrian Călăraşu îl citeşte pe Julius din anii ’90. "Prin 2007 a început să mă citească el pe mine, am găsit comentariile lui la textele de pe blogul meu şi am devenit apoi membru fondator", spune Călăraşu. "Eu doar cu Julius şi cu Vivi am apucat să beau un capuccino. Cu restul comunic permanent, doar că, din diferite motive, nu ne ţinem de mânuţă", continuă acesta.
În spatele personajului Eftimie se află Ovidiu Eftimie, braşovean şi fan al nuvelei "Popa Tanda" de Ioan Slavici. Colaborarea cu "Daily Cotcodac" a început la trei luni de la înfiinţarea site-ului. Îl ştie pe Julius din 2001, dar s-au văzut prima oară anul acesta, la Roblogfest.
În opinia sa, Pircă e cel mai talentat dintre ei, iar Vivi reuseşte să aibă nişte momente geniale. 4Mall îi pare un tip de gaşcă, care ar trebui să scrie mai des pentru că ar putea deveni celebru.