Conflict deschis în UE pe tema expulzării romilor români

Conflict deschis în UE pe tema expulzării romilor români

Nicolas Sarkozy şi Jose Manuel Barroso au avut un schimb dur de cuvinte pe tema repatrierilor romilor din Franţa. Disensiunile dintre Bruxelles şi Paris sunt fără precedent.

Repatrierea romilor români din Franţa a ţinut ieri capul de afiş la Consiliul European de la Bruxelles şi a provocat un schimb verbal "violent" între şeful Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, potrivit relatărilor de la faţa locului, citate de AFP.

La finalul reuniunii, concluziile celor doi oficiali nu s-au schimbat: Parisul va continua demolarea taberelor ilegale şi repatrierile, Comisia va veghea la respectarea dreptului la liberă circulaţie.

Diferenţa de abordare s-a văzut şi în declaraţiile reci ce au urmat reuniunii. Sarkozy a spus că Franţa este "profund şocată" de declaraţiile comisarului pentru justiţie, Viviane Reding, care a făcut marţi o paralelă între deportările din al Doilea Război Mondial şi expulzarea romilor. Potrivit lui Sarkozy, toţi liderii prezenţi la summit s-ar fi declarat de acord cu această poziţie.

În privinţa celebrei circulare a Ministerului francez de Interne, prin care se cerea "prioritate" pentru demolarea taberelor de romi, Sarkozy a fost ceva mai defensiv.

El a precizat că respectivul document, semnat de un funcţionar din minister, a fost anulat şi înlocuit cu o nouă circulară semnată de data aceasta chiar de ministrul de interne. Sarkozy a mai apreciat că Europa nu poate închide ochii la taberele ilegale şi că preşedintele român Traian Băsescu, cu care a discutat pe această temă, este de acord cu poziţia sa.

Discriminarea, inacceptabilă

Nici şeful Comisiei UE nu a dat înapoi de la poziţia susţinută în ultimele zile. "Este adevărat că, în pasiunea dezbaterilor, am auzit comentarii exagerate", a spus el. Viviane Reding "a recunoscut asta, alţii ar trebui să se gândească să facă acelaşi lucru", a adăugat Barroso.

"Discriminarea minorităţilor etnice este însă incacceptabilă", a spus şeful Comisiei, subliniind că executivul UE trebuie să-şi îndeplinească datoria de "gardian al Tratatului", aluzie la intenţia comisarului Reding de a deschide o procedură de infringement (încălcare a Tratatului - n.r.) împotriva Franţei, pe tema repatrierilor.

Disensiunile fără precedent între Franţa şi Comisie au fost comentate, ieri, şi de cancelarul Austriei, care a criticat poziţia Franţei. Vorbind despre decla raţia secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, care se declarase ne mulţumit de felul în care Comisia se adresează unui "stat mare", cancelarul Werner Faymann a reamintit Parisului că toate statele trebuie tratate în aceeaşi manieră. "Sunt preşedintele Franţei şi nu pot permite ca ţara mea să fie insultată.“, NICOLAS SARKOZY, preşedintele Franţei

UNDĂ VERDE

Acord de liber schimb UE - Coreea de Sud

Cei 27 de lideri ai statelor UE au dat, ieri, la Bruxelles, undă verde pentru semnarea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Coreea de Sud. Doar Italia mai bloca semnarea înţelegerii, iar premierul Silvio Berlusconi şi-a dat acceptul după ce a obţinut întârzierea, cu şase luni, a intrării în vigoare a acordului, potrivit Reuters.

Acesta va fi semnat pe 6 octombrie, la Summitul UE - Coreea de Sud de la Bruxelles, şi va intra în vigoare la 1 iulie 2011. Acordul, care presupune scăderea taxelor vamale, a fost criticat de producătorii auto europeni, inclusiv de cei români, care se tem de concurenţa automobilelor ce vor fi importate din Coreea de Sud, la preţuri mai mici.

Ne puteți urmări și pe Google News