Traian Băsescu: Maximul crizei a fost depăşit

Traian Băsescu: Maximul crizei a fost depăşit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu la TVR, că "maximul crizei a fost depăşit". Cât despre recenta remaniere a miniştrilor, şeful statului a motivat că "Guvernul trebuia scos dintr-o anumită inerţie în care intrase", şi că "remanierea care s-a făcut, deşi nu a adus personalităţi cunoscute, a adus nişte oameni hotărâţi să se implice".

"Eu nu am făcut aprecieri până acum. Acum vă spun că a fost depăşit maximul crizei", a insistat Traian Băsescu, care a admis totuşi că suntem într-o perioadă de criză. Preşedintele a vorbit din nou despre "dezastrul" pe care îl generează deficitul de la fondul de pensii şi care blochează investiţiile şi dezvoltarea şi a negat existenţa oricăror tabere în PDL.

Ce a spus preşedintele despre: Remaniere, PDL şi Emil Boc

"Aş fi avut posibilitatea să colaborez cu premierul în găsirea unor oameni. Am preferat însă să las decizia PDL-ului în utilizarea propriilor resurse, aşa cum le are. Cred că aşa e corect. Sunt partid de guvernământ şi să-şi asume integral responsabilitatea guvernării."

"Eu cunosc destul de bine acest partid. Poveştile cu grupul lupilor tineri, cu grupul Elena Udrea, cu grupul oamenilor lui Băsescu, sunt poveşti. Sunt oameni mai vechi sau mai noi în PDL, oameni mai obişniuţi cu disciplina de partid sau mai puţin obişnuiţi. Dar de aici la a construi grupuri... Vă pot spune cu siguranţă că nu există grupuri în interiorul PDL." "Cred că soluţia de a aduce numai parlamentari în Guvern este o soluţie bună, pentru că responsabilitatea este politică. Sub nivelul politic trebuie să fie tehnocraţi. (..) Crizele nu se trec cu tehnicieni, ci cu politicieni care îşi asumă, spre exemplu, să reducă salarii cu 25%, să spună că avem cheltuieli sociale prea mari, trebuie să găsim formule să le mai reducem."

Dacă Emil Boc ar fi clacat şi şi-ar fi dat demisia "eram în mare dificultate. Se redeschidea problema majorităţii guvernamentale. Trebuia să încep negocierile cu toate partidele, iar în momentul de faţă, nu vreau să atac nicun partid, dar abordările publice şi programele politice ale PNL şi PSD îmi arată că aceste nu sunt capabile să treacă România prin criză. Ar guverna demagogic, aşa cum au facut-o în 2007-2008, ar merge pe nişte soluţii imposibile care ar îngloda ţara în datorii şi în deficite."

"Un premier rezistă atât cât permite situaţia politică şi socială. Nu se ştie care pot fi evoluţiile. Eu sper ca până la urmă oamenii să înţeleagă că acest guvern n-a fost împotriva lor, ci a soluţionat o criză." Criză "Nu-mi place deloc că am devenit unul din promotorii anunţării măsurilor rele care se iau. Şi văd şi eu că-i greu. În acelaşi timp avem nevoie de un moment de solidaritate după ce am dat mai mult decât puteam susţine ţara." "Eu sunt convins că le este foarte greu (oamenilor n.r). Din păcate, ţara are resursele pe care le are. Să nu credeţi că nu mă gândesc la oamenii ăştia când spun public că trebuie luate măsuri de austeritate. Mă gândesc la ei, în acelaşi timp privesc la realitatea noastră. Nu mai putem împumuta la nesfârşit ca să consumăm. Trebuie să vină şi momentul în care să împrumutăm  ca să facem un kilometru de autostradă."

"În 2008, guvernul Tăriceanu a avut un deficit de 5,4% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă circa 8 miliarde de euro. Şi banii nu s-au dus în autostrăzi, ci în consum. Nu ştiu dacă vă imaginaţi ce înseamnă pentru un guvern care vine şi are cădere economică de 7%, nu creştere ca în 2008, trebuie să menţină un deficit bugetar şi în acelaşi timp trebuie să plătească pensiile şi salariile. Nu-i uşor deloc. Şi să credeţi că există om politic căruia îi place să spună «V-am tăiat din salarii». Nimeni nu-i sadic, nimeni nu vrea să-şi afecteze şansele electorale. Dar sunt momente în care oamenii politici trebuie să se ridice deasupra vremurilor."

"Pentru la anul trebuie să avem un deficit de 4,4%. Asta înseamnă 5,7 miliarde euro, deficit convenit deja cu Fondul Monetar Internaţional. Avem 2,4% din PIB deficit la pensii, adică 3,12 miliarde euro; avem o jumătate de procent din PIB deficit la şomaj, adică 0,6 miliarde euro; avem 1,5 miliarde datorii la firme ale statului, care nu se plătesc din 2008 şi pensiile militare, încă 0,5 miliarde euro. Toate astea fac exact valoarea datoriilor pe care le avem pe diverse fonduri."

"Trebuie să facem ceva în zona cheltuielilor sociale. Ca să îţi aprobe proiectul Uniunea Europeană, nu se dă niciun ban până n-ai achiziţiile de terenuri făcute. Iar astea nu sunt eligibile pe bani europeni, trebuie să ai banii în buget. (...) Deficitul de la fondul de pensii este un dezastru pentru România. Aşa cum arată cheltuielile noastre bugetare, cu deficitul de 4,4% care este generat numai de deficitele din diverse fonduri şi din arierate, România nu poate accesa bani europeni la anul, pentru că nu are bani de terenuri la autostrăzi şi nu are bani la co-finanţare. Dacă noi consumăn şi anul viitor timpul şi nu tragem măcar 1,5-2 miliarde de euro, la sfârşitul anului 2011 se redistribuie fondurile."

"Îndemnul meu e să nu mai încurajăm nemunca. Adică acel venit minim garantat care a făcut ca astăzi, în mediul rural, să nu mai găseşti un om care să lucreze o zi la cules de fructe, trebuie ori diminuat, ori scos. Ori dat numai acelor care trebuie să îl primească. Totul este ca oamenii politici aflaţi la guvernare să aibe curaj să o facă." "Vremurile de criză nu se trec cu oameni laşi. Spre deosebire de multe alte partide, acest partid (PDL n.r) şi-a asumat oprobriul măsurilor dure. Nu le-a luat atât de repede cât aş fi dorit eu."

"Oice premier este de sacrificiu în perioadă de criză, orice preşedinte este de sacrificiu în perioadă de criză."

Numirea şefului de la Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu

"Sper că desemnarea pe care a făcut-o PDL-ul cu noul ministru al Finaţelor care vine din zona de va fi de bun augur. Sper ca acest om să imprime bune practici acelor care fac controlul. Mi-aş dori să fie un ministru de finanţe cum a fost Remeş. Nu să ia ciubuc, dar să fie practic, aplicat spre rezolvarea lucrurilor. (...) Eu mi-aş dori să fie un ministru eficient."

Tot în ediţia specială de la TVR, Traian Băsescu a vorbit şi despre mult dezbătuta problemă a romilor. Citiţi declaraţiile pe această temă AICI

Ne puteți urmări și pe Google News