Ministrul Finanţelor joacă alba-neagra cu cota unică

Ministrul Finanţelor joacă alba-neagra cu cota unică

Cota unică deja a început să îi dea bătăi de cap noului ministru de Finanţe. După ce a declarat pentru hotnews.ro că se lucrează pe mai multe variante de reducere a cotei unice, Gheorghe Ialomiţianu a precizat pentru EVZ că bugetul pe 2011 va fi alcătuit pornindu-se de la nivelul actual al cotei unice, de 16%, variantă confirmată şi de Dan Lazăr, consilierul premierului Emil Boc.

"Nu s-a discutat niciun scenariu de reducere a cotei unice, nu există nicio variantă de lucru. Noi elaborăm bugetul pentru anul 2011 pe baza legislației fiscale în vigoare'', a spus Ialomițianu, ceea ce înseamnă veniturile preconizate aferente unei cote de 16%, ne-a declarat ministrul.

Înainte, ministrul a fost citat de hotnews.ro că se lucrează pe mai multe variante, iar decizia finală va fi luată de comun acord cu FMI. Gheorghe Ialomiţianu ne-a precizat că cei de la hotnews.ro i-au interpretat declaraţia.

Dan Lazăr, consilier al premierului, spune că bugetul de stat pe 2011 a fost fundamentat pe actuala cotă unică, de 16%.

Ionuţ Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, apreciază că reducerea taxelor ar contribui la diminuarea veniturilor la bugetul de stat.

''În acest moment, nu avem un spațiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor. Impactul imediat ar fi o reducere substanțială a veniturilor bugetare, într-un moment în care avem ca obiectiv reducerea deficitului bugetar'', a explicat Dumitru pentru EVZ.

Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, după prima întârlnire cu noul ministru de finanţe, că principalele taxe ar trebui menţinute anul viitor la valorile actuale, însă politica fiscală face parte din atribuţiile Guvernului.

Patronatele merg mai departe şi spun însă că este necesară o reducere a impozitelor, pentru ca investitorii străini, dar şi cei autohtoni să treacă din nou România pe harta potenţialelor destinații pentru dezvoltarea afacerilor.

"România este o țară suprafiscalizată", Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România

Surse apropiate premierului Emil Boc susţin că se discută de multă vreme despre variante de modificare a sistemului fiscal, însă nici reducerea cotei unice, nici majorarea altor taxe nu au fost cuprinse în rectificarea bugetară. Astfel, sistemul fiscal nu se va modifica anul acesta, spun acestea.

Sursele citate au precizat, pentru EVZ, că "analizele au arătat că bugetul rezistă la o reducere a cotei unice".

Mâine, când Cabinetul Boc se va reuni pentru prima dată în noua formulă, se pot lua noi decizii cu privire la sistemul fiscal.

Patronatele vor cotă unică de 10%, la schimb cu impozitarea pariurilor online  Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a prezentat un set de măsuri anticriză, printre care se numără şi recomandarea făcută Guvernului de a reduce cota unică de la 16% la 10%. Pentru a compensa pierderile pe care le va suferi bugetul prin diminuarea cotei unice, oficialii ACPR spun că statul ar putea să impoziteze pariurile online.

''Sumele pierdute pot fi compensate prin impozitarea pariurilor online, atât a firmelor, care nu au sediu în România, cât şi a pariorilor'', a declarat purtătorul de cuvânt al ACPR, Dan Matei Agathon, care a adăugat că, anual, în România, sunt pariate online circa 500.000.000 de euro.

Printre măsurile anticriză propuse de ACPR se numără şi scutirea de la plata penalizărilor a firmelor care îşi achită datoriile de bază până la 31 decembrie 2010.

Gheorghe Ialomiţianu îl urmează pe Vlădescu  Fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a primit un cartonaş galben, urmat de remaniere, din partea premierului Emil Boc, după ce a făcut o serie de declaraţii privind modificarea sistemului fiscal, prin introducerea impozitului progresiv.

Ne puteți urmări și pe Google News