Orezul negru, noul aliment-minune

Orezul negru, noul aliment-minune

Orezul negru - care a apărut pentru prima dată în China, dar a fost imediat adoptat de occidentali - poate fi încadrat, fără probleme, la categoria superalimente. Acesta are un conţinut de zahăr foarte redus însă este deosebit de bogat în fibre şi alţi compuşi care au capacitatea de stopa apariţia bolilor cardiace şi a cancerului, spun experţii de la Universiatatea de Stat din Louisiana.

Aceştia au analizat mostre din tărâţă de orez negru crescut în zona de sud a Statelor Unite şi au descoperit că ele conţineau o cantitate importantă de antioxidanţi anthocyanină, solubili în apă. Anthocyaninele sunt acelea care conferă culoarea neagră anumitor fructe şi legume precum afinele.

Potrivit cercetătorilor, antioxidanţii din plantele închise la culoare pot îndepărta moleculele nocive, protejează arterele şi previn deteriorarea ADN-ului care duce la apariţia cancerului. "O lingură cu vârf de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi anthocyanină decât aceeaşi cantitate de afine, dar mult mai puţin zahăr şi mai multă vitamină E şi antioxidanţi decât acestea. Dacă afinele sunt eficiente în menţinerea unei stări bune de sănătate, de ce nu ar fi şi orezul negru?", spune Zhimin Xu, specialist în alimentaţie.

Cu secole în urmă, orezul negru era cunoscut în China sub denumirea de "Orezul Interzis" (Forbidden Rice), pentru că numai nobilii aveau voie să îl mănânce.

Astăzi, însă, el este foarte popular în Asia, unde se foloseşte ca decor sau se consumă împreună cu tăiţei, sushi sau desert.

Ne puteți urmări și pe Google News