Avem cea mai mare dinamică a scumpirilor la tutun şi alcool din Europa. Potrivit unui raport realizat de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), aceste produse au suferit la noi cele mai mari creşteri de preţuri din toate ţările Uniunii Europene în cursul anului trecut.
De altfel, raportat la salariu, românii fumează cele mai scumpe ţigări din Europa, potrivit unui studiu. Dintr-un salariu mediu brut pot fi cumpărate 174 de pachete, în timp ce luxemburghezii îşi permit 1.127 de pachete. De fapt, cele mai scumpe ţigări sunt vândute în Norvegia, cu 8,13 euro/pachet, iar cele mai ieftine în Serbia (0,63 euro).
În România, preţul mediu al unui pachet este de 2,45 euro. Diferenţele sunt date de venituri. Dacă salariul mediu brut al unui norvegian este de 4.137 de euro, cel al unui român este de aproape zece ori mai mici, respectiv de 428 de euro.
În Grecia, un pachet costă în jurul a 3 euro, iar în Italia - circa 3,80 euro. Cele mai ieftine ţigări din Uniunea Europeană se găsesc în Bulgaria - 2 euro/pachet. Scumpirile au mărit inflaţia
Lanţul scumpirilor s-a declanşat în 2009. Până la finele anului, pachetele care costau 6,6 lei au ajuns la 8,5 şi chiar 9 lei. În ianuarie 2010 a mai urmat un hop al scumpirilor, astfel că majoritatea mărcilor ajunseseră la circa 10-11 lei/pachetul. Majorarea TVA a mai adăugat încă un leu la pachet, de la 1 iulie 2010.
Scumpirile repetate la ţigări au fost nocive inflaţiei. Dacă acestea n-ar fi existat, rata anuală a inflaţiei ar fi fost în decembrie anul trecut de 2,79%, ceea ce i-ar fi permis Băncii Naţi onale atingerea ţintei de inflaţie, de 3,5% plus/minus un punct procentual.
Dar, din cauza scumpirii extrem de mari a acestor produse, cu 38,61%, contribuţia ţigărilor şi a tutunului în calculul inflaţiei a fost de 1,95 procente, cea mai mare comparativ cu influenţa celorlaltor bunuri şi servicii semnificative.
"Aţi văzut cât de mare e PIBul negativ, deci inflaţia la noi ar trebui să meargă foarte jos. E bine ca, atunci când stabileşti ţinta, să ai de partea ta şi guvernul, şi politica fiscală“, a afirmat guvernatorul Mugur Isarescu.
Una din trei ţigări vine din contrabandă
Un alt rezultat al acestor scumpiri a fost sporirea contrabandei. Principalii producători de ţigarete estimau în martie că pierderile la bugetul de stat ar putea ajunge anul acesta la peste un miliard de euro.
Un studiu realizat de compania de cercetare Novel Research arăta că, în februarie, contrabanda se situa la 36,2% din totalul pieţei, în creştere cu 22% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.
"Una din trei ţigarete fumate provine din contrabandă şi nu plăteşte taxe la stat", explica atunci Adrian Popa, Director Corporate&Regulatory Affairs, British American Tobacco Europa de Sud-Est.
În prezent, preţul celui mai ieftin pachet de ţigări din România este de circa 9 lei, în timp ce în Republica Moldova, principala sursa a produselor de contrabandă, este de puţin peste 1 leu.
Anul trecut au fost reţinute 120 de milioane de ţigarete, Romania ocupând astfel locul 10 într-un top al eficacităţii privind capturile de acest gen.