Deshumarea soţilor Ceauşescu - "un pas mic pentru poporul român"

Deshumarea soţilor Ceauşescu - "un pas mic pentru poporul român"

"E sicriul pe care l-a arătat Voican (Gelu Voican Voiculescu - n.r.) de Crăciun", spune Pârvu, care a participat astăzi la deshumare "din dragoste pentru Nicolae Ceauşescu". La cimitirul Ghencea, în această dimineaţă, au fost mai mulţi jurnalişti decât nostalgici, primii - căutători de poveşti, ceilalţi aparent deţinători ai adevărului absolut.

Însă a vorbi despre adevărul absolut al Revoluţiei este "o utopie", după cum spune un bărbat scârbit "de atâtea adevăruri". Vorbele lui sunt oarecum confirmate de condiţional-optativul lui Mircea Oprean, soţul defunctei Zoia Ceauşescu şi incontestabil omul zilei de astăzi, în lipsa mediatică a lui Valentin Ceauşescu (fiul dictatorului nu a fost prezent în mediu în această zi).

"Ar putea fi ei. După nişte obiecte personale pe care le purtau, cred că sunt ei", a spus, pentru evz.ro, Mircea Oprean. Cu câteva minute mai devreme, în faţa zecilor de microfoane ce îl aşteptau în faţa cimitirului (accesul presei a fost interzis), Oprean spunea că oameni ca Ion Iliescu, Voican-Voiculescu, Silviu Brucan, Petre Roman sau Mugurel Florescu "ar trebui să răspundă" pentru "aceste crime". Mircea Oprean: "Este un demers uman"

După ce a mers la mormântul soţiei, aflat la vreo 50 de metri de mormântul lui Nicolae Ceauşescu, Mircea Oprean a asistat tăcut la deshumarea foştilor săi socri. Mai întâi, a fost exhumat Nicolae Ceauşescu, apoi Elena Ceauşescu. Două tărgi de metal, folosite de gropari pentru ducerea sicrielor la groapă, au fost puse în apropiere mormintelor. La momentul deschiderii capacului sicriului în care s-ar afla Nicolae Ceauşescu, Oprean a stat, îngândurat, la mare distanţă de locul în care anchetatorii prelevau probe. Întrebat de evz.ro despre presupusa luptă pentru averea soţilor Ceauşescu, Mircea Oprean a preferat să răspundă scurt: "Este un demers uman, nimic mai mult. O dreptate". El adaugă că a continuat lupta pentru dreptate începută de soţia sa în 2003.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un membru al Partidului Comunist Român de astăzi a asistat la înmormântare. "Eu vin de 20 de ani cu coroane", spune Nicu Pârv. "E acelaşi sicriu pe care l-a arătat Voican la Crăciun. Ştiu cu siguranţă că sunt ei. Pentru mine e clar", spune omul, după care argumentează: "Aceeaşi căciulă, palton găurit de gloanţe". Pe figura omului se citeşte mai mult emoţia momentului decât tristeţea revederii omului pe care l-a regretat mereu. Face drumuri între morminte şi presă, mereu cu alte informaţii, mereu aşteptând să fie întrebat. "Trebuia să mănânce şi el oase, ca noi"

"Ne-a zis Valentin [Ceauşescu] că îl îngroapă la Scorniceşti", spune el. Pentru Mircea Oprean, locul înmormântării nu are nicio miză. "Tot aici vor fi îngropaţi", spune el. Lângă poartă, s-a încins o discuţie despre moartea lui Ceauşescu şi misterul mormintelor. "Trebuia dezgropat mai din timp", spune Vlad Nicolae, şofer pe Salvare în perioada comunistă. "Dar niciodată nu e prea târziu, nici măcar acum", adaugă el.

"Munceam 14 ore pe zi în perioada comunistă", spune un alt bărbat, care completează surprinzător cu un "era foarrrrrte bine". El spune că omorârea lui Nicolae Ceauşescu rămâne "cea mai mare crimă fără pedeapsă". Vlad Nicolae e de aceeaşi părere: "Schimbarea trebuia făcută, era prea de tot, dar nu împuşcaţi. Trebuia băgat în puşcărie, să mănânce şi el oase ca noi".

După vreo 3-4 ore de la prima cazma înfiptă în ţărâna Ceauşeştilor, maşina Institutului de Medicină Legală părăseşte curtea. În urma ei, la câteva minute, iese şi Mircea Oprean, care nu ridică deloc capul din Pământ. Răspunde la toate întrebările, arată cu degetul vinovaţii, printre care şi statul român. "Dacă Nicolae şi Elena Ceauşescu nu sunt în aceste morminte, probabil vom da statul român în judecată, pentru că el trebuie să răspundă unde pot fi aceste rămăşiţe", spune el. Prima înmormântare În urma sa, liderul PCR-ului de astăzi, un om la vreo 70 de ani, cu pantaloni crem "la dungă", cămaşă şi pălărie de paie în cap, aprinde primele lumânări după noua acoperire a mormintelor cu ţărână. El spune că, dacă sunt cei doi Ceauşescu, asta a fost prima lor înmormântare adevărată. Pe mormântul lui Nicolae Ceauşescu, "păzit" de trei cruci, stau portrete alb-negru ale liderului şi zeci de candele mici. Pe mormântul Elenei, nu stă nicio poză, doar 2-3 lumânări.

Cât despre adevărul absolut, acesta pare descompus în adevăruri care se află în mâinile multora. "Cine mai ştie ce a fost. Noi ştim că au murit oameni, pe străzi, fără să ştie cu cine luptă, doar pentru ce luptă. Poate că memoria lor merită un adevăr", spune Bogdan Bratu, un localnic din zona Ghencea. El crede că demersul de astăzi este "un drept al familiei lui Nicolae Ceauşescu", dar că, pentru poporul român, este doar "un mic pas" spre adevărul din 1989.