Pentru prima dată, lumea va auzi povestea anilor în care Salman Rushdie a trăit "pe ascuns", în încercarea de a evita consecinţele fatwa, mai precis ale preţului pus pe capul lui de ayatolahul Khomeini în urma publicării "Versetelor satanice" (1988).
Proza a fost acuzată că ar face referiri blasfematoare la adresa Profetului, iar fatwa a făcut să curgă sânge: unul dintre asasini a detonat bomba din greşeală într-un hotel londonez, editorul norvegian a fost îm puşcat, traducătorul japonez, înjunghiat, iar 37 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unui atac care îl avea drept ţintă pe traducătorul turc.
Scriitorul a trăit în acea perioadă non-stop sub pază - costul a cesteia a fost estimat la 11 milioane de lire -, şi a schimbat 30 de domicilii în tot atâtea localităţi. Potrivit lui Rushdie, citat de "The Times", manuscrisul noului roman are deja 70 de pagini, suficient pentru a da startul, conform publicaţiei britanice, unui război al ofertelor editurilor.
Scriitorul a declarat că, în ceea ce "The Times" nu meşte "cel mai aşteptat volum de memorii al anului", vrea să trateze miturile născocite pe te ma pseudo-captivităţii lui. "Un roman non-ficţional, în care numele meu se întâmplă să fie un personaj", pentru care "am petrecut mult timp ca să dezgrop materialul", spune Rushdie despre noua sa proză, pe care o scrie pentru că restul relatărilor i se par false şi "pline de porcării".