DVD-ul, încă un dinozaur pe cale de dispariţie

DVD-ul, încă un dinozaur pe cale de dispariţie

Durata de viaţă a gadgeturilor tehnologice este tot mai scurtă. Hard diskul portabil trimite la pensie DVD-ul, care n-a rezistat decât un deceniu.

Marii retaileri de electronice recunosc un fapt pe care unii îl bănuiau, dacă nu chiar l-au prevăzut: cererea de "DVD playere" s-a prăbuşit, şi mult mai vertiginos decât scăderea generală a vânzărilor cauzată de criza economică.

"Ba chiar şi noul "blue-ray" - un DVD cu capacitate de stocare de cinci ori mai mare şi cu o calitate a imaginii mult mai bună - are o cerere foarte scăzută", admite Mihai Pătraşcu, directorul evomag.ro, unul dintre jucătorii importanţi de comerţ on-line. Cel mai rezistent a fost vinilul Asistăm astfel la ultimele suflări ale încă unui aparat electronic revoluţionar în urmă cu 10-15 ani şi care-şi dă duhul pe altarul miniaturizării. Mai interesantă de cât decesul în sine este scurtarea duratei de viaţă a gadgeturilor electronice.

Ritmul de schimbare a generaţiilor este tot mai sacadat: pick-upul a rezistat aproape un secol, casetofonul vreo 40 de ani, videoul numai trei decenii, iar acum DVD-ul sucombă în circa 10 ani. Ne referim la prezenţa lor pe piaţă ca produse de masă. Probabil cel mai firav gadget, cel puţin în România, a fost pagerul: a trăit doar doi ani.

Până acum, cel mai mult a rezistat discul vinil. Casetele audio, foarte populare în anii ’70, au început să piardă teren în anii ’80, odată cu apariţia CD-ului. Încetul cu încetul, au dispărut casetofoanele şi au fost înlocuite de CD playere, apoi, odată ce casele de discuri au renunţat să mai scoată albume pe casete, au devenit o raritate.

Pe video, regină a fost, timp de peste 20 de ani, caseta VHS. Din 2000, era pe cale de dispariţie şi a fost trecută ca obiect de muzeu odată cu anunţul de la Hollywood, din 2006, care spunea că nu va mai fi lansat niciun film nou pe VHS. A intrat în forţă DVD-ul, suportul care însă s-ar putea să fie pensionat mai repede decât se credea.

Filme direct de pe internet

De ce-ar dispărea DVD-ul? Majoritatea camerelor video noi înregistrează pe hard disk sau pe memory stick. Filmele au început să fie lansate şi pe stick-uri, cum este cazul peliculei "This is it", care îl are protagonist pe Michael Jackson. Un alt aspect este playerul, DVD-ul pierzând teren în faţa altor aparate mult mai avansate.

"Sunt playere care pot citi de pe stick sau de pe hard diskuri portabile, extensii care redau o imagine mult mai bună decât cea a unui DVD. În plus, se conectează la internet, îşi caută singure subtitrarea on-line şi au mult mai multe facilităţi. În viitorul apropiat, de acasă ai putea ajunge să plăteşti o taxă şi să vezi cele mai noi filme fără să mai mergi la magazin. Preţul, pentru unul de clasă medie, este undeva în jur de 400 de lei. Aceste playere au câştigat teren în faţa DVD-urilor, care nu ajung acum nici măcar la jumătatea vânzărilor din anii trecuţi", a declarat Mihai Pătraşcu, directorul evomag.ro. Acesta estimează că DVD-ul va mai rezista pe piaţă în jur de 5 ani.

Blue-ray, cam scump

În prezent, DVD-urile au început deja să fie folosite mai mult pentru suporturi de stocare a datelor decât pentru filme. Tehnologia blue-ray a început să-i ia locul.

Un astfel de disc, datorită densităţii mult mai mari decât la un DVD, poate să stocheze de cinci ori mai multă informaţie şi redau filmele la o rezoluţie mult mai înaltă. Cinci dintre cele mai mari studiouri de la Hollywood lansează filme exclusiv pe acest gen de support - Columbia Pictures, MGM, Disney, Lionsgate şi 20th Century Fox.

Problema ar fi costurile destul de ridicate, un player costă în jur de 600 de lei, iar un film cum e cazul "Avatarului" ajunge la 120 de lei. Varianta unui player multimedia, cu internet şi care citeşte orice format video pare să scoată forţat la pensie DVD-ul şi să elimine din faşă orice urmaş al său.

SOFTURI

Cum să-ţi treci nunta de pe casetă video pe DVD

Filmele noi nu se mai lansează pe VHS. Video playerul a rămas în casă ca obiect de decor, eventual folosit o dată pe an, atunci când te mai uiţi la casetele pe care sunt imortalizate amintirile din anii ’90 - nunta, o pe trecere sau distracţiile din concediu.

Ca să elimini orice riscuri de a pierde aceste înregistrări, soluţia este convertirea casetelor video în format digital pentru a putea fi urmărite pe computer sau pe DVD.

Preţul unui astfel de transfer costă în jur de 15 lei pe ora de înregistrare, iar un DVD la calitatea maximă poate stoca 120 de minute de imagine. "Casetele rulează într-un video player normal, printr-un cablu este conectat la un computer, preia semnalul video şi cu ajutorul unui soft îl prelucrează. Nu e prea sofisticat, însă trebuie să faci setările pentru a avea un film de calitate", a explicat Marian Sălăceanu, administratorul unui studio video. Acelaşi lucru îl poţi face şi în ceea ce priveşte casetele audio.

Casetofonul, prin mufa de ieşire audio, îl conectezi printr-un cablu la computer şi un soft de editare audio te ajută să-ţi înregistrezi toată muzica preferată în format digital, mp3. În comparaţie cu softurile pentru video, cele audio sunt ceva mai uşor de folosit şi se pot edita mai uşor, însă necesită mai multă răbdare.

Înregistrarea se face în timp real, practic trebuie să iei caseta de la un capăt la celălalt, iar apoi să tai şi să denumeşti melodie cu melodie.

Ne puteți urmări și pe Google News