O serie de măsuri propuse de companii încă de anul trecut şi-au găsit loc pe agenda coaliţiei de guvernare. Acestea se vor aplica doar dacă vor fi acceptate şi de experţii FMI.
Deduceri de TVA, scutiri de impozit pe profit sau eliminarea impozitului minim din majoritatea sectoarelor sunt câteva dintre măsurile anticriză la care au căzut de acord toţi partenerii coaliţiei de guvernare. Lista, care ar mai putea fi îmbogăţită şi cu alte propuneri, urmează să fie discutată, la sfârşitul lunii iulie, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Este cel de-al patrulea program oficial anticriză asumat de autorităţile române de la declanşarea recesiunii, în toamna anului 2008. Măsurile puse de hârtie de liderii PDL, UNPR, UDMR şi ai minorităţilor ar duce, susţin ei, la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi, implicit, la repornirea motoarelor economiei şi la colectarea unor sume mai mari la buget.
Soluţii "bătute în cuie"
Deducerea de 50% din TVA aferentă lucrărilor de renovare sau modernizare a locuinţelor sau clădirii, realizată la furnizor la momentul emiterii bonului fiscal "este o măsură foarte bună, care va stimula sectorul construcţiilor. Este o investiţie în îmbunătăţirea confortului propriu", consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Scutirea de impozit pe profit, pe o perioadă de cinci ani, pentru contribuabilii care realizează în România o investiţie care depăşeşte 200.000 de euro şi creează cel puţin 25 de locuri de muncă e considerată de reprezentantul BCR o măsură "foarte bună, în condiţiile în care statul nu îşi permite foarte mult să facă investiţii din cauza costurilor sociale mari".
La rândul său, Maria Grapini, preşedintele Grupului Pasmatex şi al Asociaţiei Femeilor Antreprenor, susţine că "măsurile nu sunt suficiente, pentru că nu toate firmele pot investi în această perioadă".
Înfiinţarea grupurile fiscale, prin asocierea persoanelor juridice, e o altă măsură convenită de coaliţie. Una dintre firme va face calculul şi declararea impozitului pe profit pentru întregul grup. Măsura se aplică de mai mult timp la nivel european, spun analiştii economici.
Introducerea grupului de TVA este o altă soluţie anticriză, prin care operaţiunile între membri să nu fie supuse TVA.
Acordarea automată a dobânzilor de întârziere pentru sumele de restituit de la buget, dobânda urmând a fi primită din ziua următoare expirării termenului de plată, a fost solicitată de mult timp de mediul privat pentru o relaţie echitabilă între stat şi firme care, în prezent, lipseşte.
Se doreşte şi simplificarea procesului de rambursare a TVA. Legislaţia va fi modificată astfel încât pentru deconturile încadrate la risc fiscal mare să fie introduse scrisori de garanţie bancară, eliberate de instituţii de credit autorizate de BNR.
Impozitul minim va fi reevaluat. Se discută propunerea UDMR de eliminare a acestuia, cu amendamentul UNPR de păstrare în cazul restaurantelor, hotelurilor şi cazinourilor.
Lista altor posibile măsuri
Pe foaia de lucru a Coaliţiei se regăsesc, de asemenea, o serie de măsuri vizând absorbţia forţei de muncă. Astfel, UNPR a propus scutirea pentru doi ani a plăţii impozitului pe profit pentru firmele care angajează, minimum 10% din total, persoane disponibilizate din sectorul bugetar.
De asemenea, măsura se aplică dacă 50% din totalul salariaţilor sunt femei, minimum 20% tineri între 20 şi 30 de ani sau minimum 5% persoane cu dizabilităţi fizice, dar cu capacitate de muncă. De asemenea, UNPR a propus, pentru încurajarea investiţiilor străine, revizuirea legislaţiei privind parcurile industriale pentru a facilita accesul la fondurile europene.
O altă măsură a UNPR vizează externalizarea prin privatizare a autorităţilor de management din ministere. În ceea ce priveşte IMM-urile, UDMR propune un program de creditare cu dobândă preferen ţială, în care statul garantează 80% din valoarea creditului şi a dobânzilor. Astfel, IMMurile care au activitate de cel puţin un an, ar putea accesa credite de 150.000 de lei, cu posibilitatea de prelungire.
Contribuţii sociale mai mici
De asemenea, Uniunea susţine plata până la 30 august a facturilor mai vechi de 90 de zile pentru lucrări executate în cadrul programelor guvernamentale, recepţionate şi confirmate de beneficiar ca fiind de bună calitate.
Tot pentru stimularea firmelor se are în vedere reducerea de la 1 ianuarie 2011 a contribuţiilor de asigurări sociale cu trei puncte procentuale, precum şi anularea majorărilor de întârziere la plata contribuţiilor către stat, acumulate între 1 ianuarie 2009-30 mai 2010, cu condiţia achitării până la sfârşitul lunii august, pentru firmele fără datorii până la începutul anului 2009. În domeniul agriculturii, UDMR propune implicarea CEC în programele de finanţare a proiectelor agricultorilor.
Maria Grapini spune că mai sunt necesare şi măsuri precum plata TVA la încasare sau deducerea cheltuielilor de cercetare şi de pregătire a personalului.
Ce măsuri anticriză propune coaliţia de guvernare