PACEA DE LA SNAGOV. Băsescu a amânat remanierea, dar i-a "plesnit" pe "greii" PDL-ului

PACEA DE LA SNAGOV. Băsescu a amânat remanierea, dar i-a "plesnit" pe "greii" PDL-ului

Aseară, preşedintele i-a „plesnit” pe miniştrii Blaga, Berceanu, Videanu şi chiar pe Boc pentru activitatea din partid, dar le-a dat totodată un respiro la guvernare până la toamnă.

Aproape trei ore cu Traian Băsescu le-au tăiat PDL-iştilor care vroiau să curgă sânge în guvern pofta de remaniere rapidă. În runda a doua a discuţiilor private cu parlamentarii şi liderii de filiale ai PDL la Palatul Snagov, preşedintele le-a cerut acestora aseară să susţină necondiţionat guvernul până la 1 septembrie şi abia în toamnă să rediscute subiectul remanierii. În sprijinul mi­­niş­trilor a sărit şi Elena Udrea.

Garda veche şi-a luat însă perdaful pentru probleme legate de partid. Vasile Blaga şi Adriean Videanu au fost scuturaţi explicit pentru "dezastrul din organizaţia Bucureşti", iar lui Radu Berceanu, Băsescu i-a transmis, cu cifrele pe masă, să nu se mai plângă de lipsă de fonduri şi să dea afară "incompetenţii" care nu atrag bani europeni.

Două luni de graţie

Ne puteți urmări și pe Google News

"Votul din parlament a fost un vot de încredere pentru guvern. Să lăsăm miniştrilor 60 de zile şi dacă nu pun în aplicare programul să îi remaniem", a spus Băsescu, potrivit unor surse care au participat la discuţii.

"Sabotorii" au fost din nou aduşi în discuţie, dar trecuţi în armistiţiu. "Ştiu că sunt miniştri care au lucrat împotriva politicii guvernului, dar cred că mai merită 60 de zile să facă dovada că pot să ajute guvernul şi România", i-a răspuns preşedintele lui Ioan Oltean, care a reclamat că "PDL nu e condus şi guvernul nu e guvernat".

Elena Udrea, pe de altă parte, a cerut ca vina pentru eşecul guvernării să se împartă şi cu parlamentarii. "Partidul se împarte în buni şi răi. Cei buni în parlament, iar cei răi în guvern. Dar dacă un minister nu funcţionează bine, e şi vina parlamentarilor, a celor care au propus secretarii de stat sau directorii", a reproşat ministrul Dezvoltării, singura din guvern care a luat cuvântul.

Doi consilieri pe cap de ministru Preşedintele a abandonat deocamdată şi variantele de restructurare, deşi a avut discuţii cu premierul în acest sens imediat după mo­ţiune. A cerut, în schimb, "închiderea masivă de agenţii guvernamentale care nu sunt impuse prin acordurile cu UE", disponibilizări în aparatul central şi local, închiderea a 200 de spitale cu transferul personalului şi a 3000 de şcoli care au "câte 15 elevi".

La tăieri au fost incluse şi ONG-urile "cărora Tăriceanu le-a dat statut de utilitate publică". "Nu e normal ca un ONG să fie subvenţionat de stat", a decretat Băsescu sub privirile aprobatoare ale lui Boc.

O temă nouă le-a fost trasată şi miniştrilor: "maximum două persoane în fiecare cabinet". La capitolul guvern, cei care şi-au luat perdaful au fost Radu Berceanu şi Gabriel Sandu, cel din urmă ridicat în picioare de preşedinte, în faţa parlamentarilor. "Până la 31 decembrie să nu mai existe persoană care să nu-şi poată achita facturile electronic şi în doi ani să fie unificate toate sistemele de comunicaţii. Altfel, cer des­fi­in­ţarea ministerului", a ameninţat Băsescu.

O temă i-a fost trasată şi lui Sebastian Vlădescu în lipsă: "De la 1 ianuarie să nu mai existe venit în România care să nu fie impozitat cu 16%".

Răfuieli cu Boc, Blaga şi Videanu

În ceea ce priveşte partidul, "intrat în perioada post-Băsescu" conform atenţionărilor prezidenţiale, muştruluiala a început cu garda veche.

"Trebuie începută construcţia unui nou leadership şi desprinderea de Băsescu pentru că Băsescu nu va mai putea fi locomotiva partidului. Înainte la partid era tot timpul cineva, apoi a rămas doar câinele Vasile şi acum nici ăla nu mai este c-a murit", a reclamat Băsescu, sugerând PDL-istilor să convoace cât mai repede un Consiliu Naţional de Coordonare şi să-şi aleagă "trei-cinci prim-vicepreşedinţi care să nu fie membri în guvern sau administraţia publică locală şi care să gestioneze partidul şi imaginea până la alegerile din primăvară".

"BPN este o clacă unde vin preşedinţii de consilii judeţene, dau cu pumnul în masă, se fac numiri şi altceva nimic. Nu sunteţi în stare să alegeţi un preşedinte la Bucureşti. Videanu, ai făcut praf Bucureştiul (filiala - n.r.) pentru că nu ai ştiut să explici ce ai făcut la primărie. Blaga, ai făcut praf Bucureştiul când ai pierdut primăria. Negoiţă are potenţial, dar nu e interesat. Niciunul nu-şi asumă riscul, dar nici nu lasă pe altul", s-a răfuit Băsescu cu garda veche spre satisfacţia parlamentarilor.

Nu a scăpat nici Emil Boc. "M-am consultat foarte mult cu secretarul general (Blaga, n.r.) şi cu preşedintele partidului. Le-am spus părerea mea, dar nu m-au ascutat", l-a scos Băsescu vinovat pe premier de neglijenţă faţă de PDL.

Dispută Preda-Boc

Chiar dacă nemulţumirile din partid au curs cu nemiluita, nici nemulţumiţii n-au scăpat netaxaţi. Cel care l-a făcut până şi pe Emil Boc să intervină a fost europarlamentarul Cristian Preda, care a reclamat că " PDL are o problemă de credibilitate a guvernului Boc. Sunt în prim-plan persoane care vorbesc de credibilitate, dar n-o au".

"Ştiu că la Bruxelles aerul e mai rarefiat şi nu percepeţi corect problemele partidului. În momentul de faţă există un statut şi nu numai hârtii care să se cheme statut. Dar să ştiţi că s-a terminat perioada când existau bloguri personale şi staturtul era doar hârtii", a replicat prompt Boc, uşor timorat însă.

Nemulţumiri au avut însă şi Sulfina Barbu ("Partidul are o problemă de leadership şi de mesaj"), Raluca Turcan ("Guvernul se confundă cu partidul"), Ioan Oltean ("Suntem membri ai unui partid care nu e condus şi ai unui guvern care nu e guvernat. Primul-ministru este izolat şi fiecare ministru are grupări interne şi face ce vrea") şi mai ales Traian Băsescu ("Când aţi deschis partidul s-a mers pe principiul «cu cât eşti mai prost cu atât e mai bine»", iar pe cei deştepţi i-aţi respins", "Guvernul şi administraţia publică locală tratează rău parlamentarii").

Reţeta lui Băsescu după terapia de grup: "În locul vostru aş construi o echipă nouă de lideri care să nu aibă legătură cu guvernarea şi să se ocupe doar de partid. Şi nu m-aş baza pe primul-ministru pentru că va veni şi perioada post-Boc".

"Înainte la partid era tot timpul cineva, apoi a rămas doar câinele Vasile şi acum nici ăla nu mai este c-a murit." Preşedintele Traian Băsescu către parlamentarii PDL