Ungaria taie salariile bugetarilor şi taxează băncile

Ungaria taie salariile bugetarilor şi taxează băncile

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunţat, ieri, un pachet de măsuri de austeritate, printre care se numără şi reducerea fondului de salarii în sectorul public şi impozitarea profitului realizat de bănci, pentru a ţine sub control deficitul bugetar.

Executivul de dreapta de la Budapesta s-a văzut nevoit să reacţioneze imediat şi ferm după o serie de avertismente, lansate săptămâna trecută, privind riscul ca Ungaria să împărtăşească soarta economică a Greciei, perspectivă ce a zdruncinat puternic încrederea investitorilor străini.

„A venit timpul ca şi băncile să îşi asume partea lor din eforturile de rezolvare a problemelor”, a declarat Orban, citat de AFP. Guvernul său speră să aducă la bugetul de stat circa 709 de milioane de euro din taxa pe profitului băncilor, măsură care va fi în vigoare pe o perioadă de doar trei ani.

De asemenea, executivul ungar intenţionează să diminueze cheltuielile aparatului de stat cu 425 de milioane de euro prin reducerea fondului de salarii în sectorul public cu 15 procente, dar şi printr-un control mult mai strict al modului în care sunt utilizaţi banii publici.

„S-a terminat cu achiziţia de noi imobile, maşini sau telefoane la stat”, a avertizat premierul, subliniind că va trimite în teritoriu echipe de control care vor verifica toate instituţiile care beneficiază de subvenţii.

Doar împrumuturi în forinţi

O cotă unică de 16 la sută va fi aplicată pe o perioadă de doi ani, alături de un sistem de impozitare care nu vizează doar venitul individual, ci şi cel familial, a mai anunţat Orban.

Împrumuturile în monedă străină, care reprezintă circa 70 la sută din totalul creditelor acordate şi care au contribuit semnificativ la creşterea economică a Ungariei în ultimul deceniu, vor fi interzise, se mai arată în pachetul de austeritate prezentat ieri.

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a dat asigurări, luni, că nu există motive reale de îmgrijorare privind situaţia financiară a Ungariei, după declaraţiile alarmiste făcute la sfârşitul săptămânii trecute de mai mulţi oficiali unguri, printre care şi vicepreşedintele partidului de guvernământ, Fidesz.

Ne puteți urmări și pe Google News