Medici români arată cum văd ei serialele cu doctori de la televizor: cazurile prezentate sunt „un pic înflorite pentru spectacol”, dar corecte medical, iar organizarea spitalelor - „de invidiat”.
Filmele care tratează probleme medicale au succes şi la doctori. Câţiva medici români de diverse specializări, din sistemul medical public românesc, ne-au spus cum văd ei serialele care rulează pe televiziunile româneşti.
Televiziunea publică deţine în palmares două dintre filmele de succes cu caracter medical, „Dr. House” (în fiecare joi, de la ora 23.00) şi „Anatomia lui Grey” (luni, ora 22.00), în timp ce Pro Cinema difuzează luni şi marţi serialul „Spitalul de urgenţă” -„ER”. Alte două seriale cu medici pot fi urmărite la AXN, „Stagiarii” şi „Spitalul «All Saints»”, primul rulând şi pe Kanal D.
„Suntem trist de departe”
„«Dr. House» cred că e mai mult un film psiho-poliţist”, comentează medicul Bogdan Dorobăţ, specialist în radiologie intervenţională la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Despre „ER” („Spitalul de urgenţă” - n.r.) spune că „e foarte bine realizat din punct de vedere al situaţiilor medicale, decorurilor şi atmosferei de spital. Unul din ultimele episoade a fost transmis la televizor în timp real (a fost în direct!) - o mare performanţă. Suferinţele, tăieturile, plăgile, sângele, perfuziile etc. sunt foarte reale.”
Potrivit doctorului Dorobăţ, pe lângă partea strict cinematografică, e interesant de comparat cum este organizată, cum se mişcă şi cum funcţionează o cameră de gardă într-un spital american, comparativ cu România.
„Suntem trist de departe”, rezumă Bogdan Dorobăţ. Despre „Anatomia lui Gray” spune că are o latură de filosofie a profesiei şi a relaţiilor interumane interesantă.
„Parcă, totuşi, medicii încercau să se priceapă şi să se bage în prea multe intervenţii din diferite specialităţi. E de remarcat şi faptul că şefii de secţie sau conducatorul caută să-şi aleagă şi să-şi stimuleze oamenii cei mai buni. Nu eşti bun, pleci. În România, suntem foarte legaţi de acelaşi spital, pe care în general nu-l părăseşti până la pensie odata intrat (indiferent de calităţile tale)”, concluzionează Bogdan Dorobăţ.
Medicul de familie Doina Mihăilă spune că îi place modul în care sunt primiţi şi trataţi bolnavii. „Aşa se întâmplă în spitalele «adevărate». Apreciez inter actiunile dintre medici şi pacienţi, dintre medici şi medici. Modul în care se poartă discuţiile între colegi, spiritul de echipă, toate aceste lucruri, din păcate, lipsesc la noi”, comentează ea.
Deciziile medicale, între şah şi rebus
Profesorul Dragoş Vinereanu, şeful clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar Bucureşti, spune că poveştile din filmele cu medici i se par, de cele mai multe ori, atractive şi relaxante.
„Deşi mai mor oameni, ceea ce este cel puţin ciudat pentru un film american, actorii principali, cei pe care îi iubim şi cu care, uneori, ne identificăm, reuşesc să supravieţuiască chiar şi celor mai severe maladii. Cazurile sunt ultimele pe care le evaluez. Nu spitalul şi pacienţii sunt cei pentru care mă uit la film. După 20 de ani de spital de urgenţă nu cred că aş mai putea vedea ceva ce nu am văzut la noi. Deciziile medicale mă distrează uneori... le privesc ca şi cum aş face un rebus sau aş juca şah... până la urmă, tot ca pe un joc relaxant”, mai spune specialistul.
Înflorituri pentru „spectacolul poveştii”
Psihiatrul Cristi Popa ţine să remarce că realizatorul serialului „ER”, Michael Crichton, este medic, ceea dovedeşte că sunt descrise cazuri reale. „O confirmă elementele de limbaj şi cele vizuale, grija pentru detalii. După părerea mea, «Dr. House» şi «Anatomia lui Grey» au fost făcute de scenarişti ajutaţi de consilieri medicali. În unele episoade cazurile sunt reale, în altele sunt reale, dar înflorite, pentru spectacolul poveştii”, adaugă psihiatrul. "Noi suntem legaţi de acelaşi spital, pe care în general nu-l părăseşti până la pensie, pe când la ei nu-i o problemă să pleci în alt oraş sau stat pe un post mai bun.“ DR. BOGDAN DOROBĂŢ, Spitalul Universitar de Urgenţă
EXPLICAŢIILE TELEVIZIUNILOR
Dana Deac: „Subiectele ating sensibilităţi dătătoare de rating”
TVR difuzează, de câteva sezoane, serialele „Anatomia lui Grey” şi „Doctor House”. „Dr. House” (în fiecare joi, de la ora 23.00) spune povestea lui Gregory House (interpretat de Hugh Laurie), un medic specializat în diagnosticări şi în boli rare. E arogant, cinic, mizantrop, un om dificil, plin de păcate. Merge greu, din cauza unei probleme la un picior, însă e un medic strălucit. Apare atunci şi acolo unde colegii lui nu găsesc soluţii, el fiind ca un anchetator de poliţie.
Cel de-al doilea pe listă este „Anatomia lui Gray” (luni, ora 22.00), un serial care are ca personaje mai mulţi medici. Pe ei nu îi uneşte doar meseria şi cazurile bolnavilor, ci şi o relaţie de prietenie, plină de controverse.
„Audienţa celor două seriale e constantă, publicul fidel aflându-se deasupra ratingurilor de staţie. Serialele au fost cumpărate înainte de a fi premiate cu Golden Globe şi asta pentru că sunt foarte bine scrise, castingul este atractiv, iar subiectele din fiecare episod ating sensibilităţi dătătoare de rating. Oricine are probleme de sănătate, dar nu acesta este motivul pentru care vizionează «Grey» sau «House». Personajele şi situaţiile sunt aproape de ceea ce şi-ar dori telespectatorii. Serialele sunt parcă scrise pentru a acoperi întreaga galerie de sentimente”, a declarat Dana Deac, directorul postului TVR 1.
TVR a realizat şi primul serialul românesc, „La urgenţă” (2006), regizat de Andrei Zincă şi avându-i ca protagonişti pe Florin Piersic Jr., Daniela Nane şi Victor Rebengiuc. Povestea serialului românesc relatează viaţa unui grup de medici de la un spital de urgenţă din Bucureştiul anilor 2000. (Alis Lupu)