Isărescu: Bogăţia din România, insuficient impozitată

Isărescu: Bogăţia din România, insuficient impozitată

Veniturile la buget din surse nefiscale sunt foarte mici faţă de nivelul pe care îl poate oferi societatea românească, este de părere guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Veniturile nefiscale sunt extrem de modeste pentru câtă bogăţie cel puţin credem noi că are această ţară. Veniturile nefiscale - cele din dividende, din proprietăţile statului, din monopoluri alte venituri care nu reprezintă impozite, - sunt foarte mici”, a declarat oficialul BNR, în cadrul Forumului Financiar, organizat de Forum Invest.

„Îmi aduc aminte că, de exemplu, redevenţele la carierele de pietriş, - e exemplul meu preferat -, le-am văzut, erau de pe vremea premierului Nicolae Văcăroiu. În ianuarie-februarie 2000 am solicitat să fie actualizate cel puţin cu rata inflaţiei. Le-am spus că am avut o inflaţie de 200-300-400%. S-a sfârşit anul, am părăsit jobul şi încă se lucra la această actualizare”, îşi aminteşte oficialul băncii centrale.

Potrivit lui, veniturile nefiscale sunt în România de circa 1% din PIB, comparativ cu 2-3% din PIB în Bulgaria. „Nu cred că Bulgaria este o ţară mai bogată decât România”, mai spune Isărescu.

Sistemul fiscal românesc, „ciuruit” de excepţii În opinia sa, o altă cauză pentru care veniturile bugetare sunt reduse o reprezintă contrabanda şi evaziunea fiscală.

În plus, mai „e o listă lungă de scutiri legale la plată, lungă de tot, peste tot. De multe ori sistemele noastre fiscale sunt ciuruite de o lungă listă de excepţii, ceea ce bineînţeles că reduce eficienţa încasărilor bugetare”, a precizat şeful BNR.

Boom-ul imobiliar, generat şi de nefiscalizarea agriculturii

Aproape un sfert din economia României nu este fiscalizată şi aceasta este cea rurală, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit lui, circa 20-25% din economia ţării nu este fiscalizată, deşi este introdusă atunci când se calculează produsul intern brut (PIB).

„Această zonă rurală nefiscalizată beneficiază de serviciile statului, nu este izolată, nu trăieşte în altă parte. Beneficiază de poliţie, armată, educaţie, sistemul sanitar”.

De ce s-a amânat impozitarea în satele României? Dintr-un cerc vicios, susţine şeful băncii centrale. „Ţin minte în anul 2000 am propus să se impoziteze pământul. Mi s-a spus că nu se poate, că este an electoral”, explică el.

Referitor la „disputele puternice” despre cum să impozităm sărăcia, punctul de vedere al lui Isărescu este că „impozitul nu este numai ca să iei bani de pe spinarea unui om, impozitul are şi o funcţie economică de a introduce activele importante ale ţării în circuitul economic”.

Guvernatorul BNR este de părere că impozitarea redusă a terenurilor agricole a fost una din cauzele boom-ului imobiliar. „Vedem jenant pe lângă şoselele României care nu arată deloc bine câmpuri nelucrate toate în aşteptarea unui câştig fantastic printr-o achiziţie imobiliară”, a mai spus şeful băncii centrale. 

Explicaţia lui Isărescu privind tăierile pensiilor şi salariilor 

Între două rele autorităţile au ales-o pe cea mai mică, reiese din declaraţia guvernatorului Mugur Isărescu referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare.

Multă lume se întreabă ce garanţii sunt că nu vor creşte taxele importante în viitor dacă tăiem acum cheltuielile bugetare. Explicaţia a venit din partea şefului BNR care a spus că: „Probabilitatea să tai cheltuielile şi să majorezi impozitele după este mică, dar, în situaţia inversă, să majorezi acum impozitele şi după aceea să fii nevoit să tai cheltuielile are o probabilitate mult mai mare”.

Potrivit guvernatorului băncii centrale, prezent la Forumul Financiar 2010, organizat de Forum Invest, acum este momentul pentru a efectua o corectare bugetară, prin tăierea pensiilor şi salariilor.

Dacă vor creşte impozitele „economia nu va suporta sau se sufocă mai ales dacă se aplică la impozitele mari”, a spus Isărescu.

Totodată, el a precizat că reducerile bugetare sunt dureroase, dar dacă întârziem să le aplicăm vor fi şi mai dureroase.

Ne puteți urmări și pe Google News